ΕΚΘΕΣΗ του Νιλς Μούιζνιεκς, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα από τις 28 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 2013.


Η Έκθεση αναφέρεται:

στη μισαλλοδοξία και εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα,

στο ρόλο και τις ευθύνες των πολιτικών θεσμών,

στα μέτρα για την ενσωμάτωση των μεταναστών,

στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας των δραστών εγκλημάτων μίσους και την προστασία & πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη,

στην επιβολή κυρώσεων σε άτομα και πολιτικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε ρατσιστικά και άλλα εγκλήματα μίσους, σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δικαιώματα του ανθρώπου, που έχει υπογράψει και η Ελλάδα,

στο ρόλο των αρχών επιβολής του νόμου στην καταπολέμηση των ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων μίσους και στα μέτρα για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας που αφορά τις παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου από όργανα επιβολής του νόμου,

και στους νόμους και πράξη στους τομείς ασύλου και μετανάστευσης.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

…Ο Επίτροπος είναι ιδιαίτερα ανήσυχος λόγω της αύξησης των ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα, που έχουν στόχο κυρίως μετανάστες και συνιστούν σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Αρκετές από τις καταγεγραμμένες επιθέσεις έχουν συνδεθεί με μέλη ή υποστηρικτές, περιλαμβανομένων και βουλευτών, του νεοναζιστικού πολιτικού κόμματος “Χρυσή Αυγή” που εισήλθε στη βουλή τον Ιούνιο 2012. Aν και χαιρετίζει την υιοθέτηση από τις ελληνικές αρχές νέων μέτρων για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, ο Επίτροπος λυπάται για το γεγονός ότι η ρητορική που στιγματίζει μετανάστες χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική πολιτική και τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης οδήγησαν σε μεγαλύτερο στιγματισμό των μεταναστών.(…)

(…)Θα πρέπει επίσης να γίνουν εκτεταμένες και συστηματικές αντιρατσιστικές εκστρατείες και εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τα δικαιώματα του ανθρώπου, με στόχο κυρίως τους νέους και τα σχολεία. Η ολοκλήρωση και η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου που προβλέπεται από τις αρχές μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο εν προκειμένω. Οι αρχές καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μέτρα για τη βελτίωση της ενσωμάτωσης των μεταναστών καθώς και διαπολιτισμικό διάλογο(…)

(…) εκφράζει την ανησυχία του για την προβλεπόμενη περιοριστική αλλαγή του νόμου που αφορά την πολιτογράφηση των παιδιών μεταναστών μακροχρόνιας διαμονής και την πολιτική συμμετοχή μεταναστών μακροχρόνιας διαμονής σε τοπικό επίπεδο β και ζητάει από την Ελλάδα να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1997 για την Ιθαγένεια και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1992 για τη Συμμετοχή των Αλλοδαπών στη Δημόσια Ζωή σε Τοπικό Επίπεδο και να βασιστεί στα πρότυπα αυτών των συμβάσεων που αφορούν τα δικαιώματα του ανθρώπου(…)

(…) καλεί τις ελληνικές αρχές να βρίσκονται σε ιδιαίτερη επαγρύπνηση και να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να καταπολεμήσουν κάθε μορφή ομιλίας και εγκλήματος μίσους και να δώσουν ένα τέλος στην ατιμωρησία αυτών των ποινικών αδικημάτων. Η διεθνής νομοθεσία, ειδικά η Διεθνής Σύμβαση για την Κατάργηση Κάθε Μορφής ΦυλετικώνΔιακρίσεων και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση τωνΔικαιωμάτωντου Ανθρώπου, που έχουν επκυρωθεί και έχουν υπερνομοθετική ισχύ στην Ελλάδα, κάνουν δυνατή την επιβολή αποτρεπτικών, ποινικών και άλλων κυρώσεων και περιορισμών στις δραστηριότητες ατόμων που υποστηρίζουνκαι εμπλέκονται σε υποθέσεις ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων μίσους. Το ίδιο ισχύει και για τέτοιου είδους δραστηριότητες πολιτικών οργανώσεων, περιλαμβανομένων και κομμάτων όπως η νεοναζιστική “Χρυσή Αυγή”, στις οποίες είναι δυνατό να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις ή απαγόρευση, εάν χρειάζεται.

(…) Ο Επίτροπος σημειώνει ότι ορισμένα από τα αδικήματα με ρατσιστικά κίνητρα που έχουν καταγγελθεί έχουν αποδοθεί από τα θύματα σε μέλη ή υποστηρικτές της «Χρυσής Αυγής», ενός νεοναζιστικού πολιτικού κόμματος που κέρδισε 6,92% των ψήφων στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο 2012 και 18 έδρες στην Βουλή των Ελλήνων. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012, το κόμμα αυτό έκανε εκτενή χρήση αντιμεταναστευτικών μηνυμάτων και οι επικεφαλής του κόμματος έχουν συχνά χρησιμοποιήσει ρατσιστικό, αντισημιτικό ή ομοφοβικό λόγο, ακόμη και εντός της Βουλής των Ελλήνων. Αυτό που είναι επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι από δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία του κόμματος και από ιδεολογικά έγγραφα που είναι διαθέσιμα στον επίσημο ιστότοπό του, είναι σαφές ότι η «Χρυσή Αυγή» είναι ένα κόμμα που είναι εναντίον της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και την αντιμετωπίζει με περιφρόνηση.(…)

(…) Είναι επίσης θλιβερό ότι η αντίδραση της Βουλής των Ελλήνων στις ομιλίες μίσους ήταν αδύναμη. Στις 18 Οκτωβρίου 2012, κατά τη διάρκεια συζήτησης της ολομέλειας της βουλής η βουλευτής της «Χρυσής Αυγής», Ελένη Ζαρούλια, αναφέρθηκε στους μετανάστες στην Ελλάδα ως «υπανθρώπους που έχουν εισβάλει στην πατρίδα μας, με τις κάθε λογής αρρώστιες». Δεν υπήρξε καμία έντονη αντίδραση από τη βουλή ή κάποιον εισαγγελέα για αυτή την ακραία ομιλία μίσους, που αναφέρθηκε ευρέως στα ελληνικά ΜΜΕ.(…)

(…) Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και η ελληνική βουλή καλούνται να υιοθετήσουν αυτορυθμιστικά μέτρα για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά και να κυρώνουν τη μεροληπτική, ξενοφοβική και ρατσιστική γλώσσα που χρησιμοποιείται από πολιτικούς. Θα ήταν χρήσιμο τα θέματα αυτά να περιληφθούν στα πειθαρχικά μέτρα που μπορεί να επιβληθούν σε βουλευτές σύμφωνα με το άρθρο 77 του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων. (…)

Το πλήρες κείμενο της Έκθεσης στα ελληνικά εδώ

άλλοι χρήσιμοι σύνδεσμοι: το δελτίο τύπου του Επιτρόπου

Συμβούλιο της Ευρώπης http://hub.coe.int/

Nils Muižnieks

 

 

Σχολιάστε