Νόμπελ Ειρήνης 2018


το βραβείο το μοιράστηκαν «για τους αγώνες τους για να μπει τέλος στη χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλου στους πολέμους και τις ένοπλες συγκρούσεις»

Ο DENIS MUKWEGE 

Ο γυναικολόγος από το Κονγκό, που ίδρυσε και εργάζεται στο νοσοκομείο Panzi στο Bukavu. Είναι ειδικός στην θεραπεία γυναικών θυμάτων βιασμού από τους ένοπλους αντάρτες κατά τον πόλεμο του Κονγκό και ακρωτηριασμού των γενητικών οργάνων. Χειρούργησε χιλιάδες γυναίκες, πραγματοποιώντας ακόμα και δέκα επανορθωτικές εγχειρήσεις την ημέρα, με καθημερινό ωράριο 18 ωρών. Το 2012 έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του και των παιδιών του, αλλά ευτυχώς σώθηκαν. Αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα, αλλά επέστρεψε μετά από ένα χρόνο και ανέλαβε και πάλι το έργο του. Ο Δρ Denis Mukwege αφιέρωσε το βραβείο του «στις γυναίκες όλου του κόσμου που τραυματίστηκαν από τους πολέμους καθώς και εκείνες που αντιμετωπίζουν την καθημερινή βία» 

Ο Δρ Denis Mukwege στο νοσοκομείο (Photo Edouard Elias- Liberation)

Μια γυναίκα στον θάλαμο του νοσοκομείου δίπλα στην κόρη της , 3 χρονών, ένα από τα πολλά παιδιά θύματα βιασμού και ακρωτηριασμού (φωτο Edouard Elias-Liberation)

 

και η NADIA MURAD,  

η νεαρή γυναίκα της εθνο-θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι του Ιρακ, ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2014 το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στην περιοχή με σκοπό τον συστηματικό αφανισμό των Γιαζίντι. Η Νάντια Μουράντ αφού είδε τους 6 αδερφούς της να σφαγιάζονται, απήχθη από τους μαχητές του ISIS και κρατήθηκε αιχμάλωτη ως σεξουαλική σκλάβα, μαζί με περίπου άλλα 3000 κορίτσια Γιαζίντι, πολλά από αυτά ανήλικα, θύματα καθημερινών βιασμών και κακομεταχείρισης. Επιπλέον οι δεσμοφύλακές της την απειλούσαν με θάνατο αν δεν ασπαζόταν το Ισλάμ. Μετά από εφιάλτη 3 μηνών η Νάντια κατόρθωσε να αποδράσει. Και επέλεξε να μην υποκύψει στα κοινωνικά ταμπού που θέλουν τα θύματα σεξουαλικής βίας να σιωπούν και με γενναιότητα κατήγγειλε δημόσια αυτά που υπέστη. Το 2026 ορίστηκε Πρέσβειρα καλής Θέλησης του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των επιζώντων του δουλεμπορίου. Είναι Ιδρύτρια της οργάνωσης Nadia’s Initiative, αφιερωμένης στη βοήθεια προς τις γυναίκες και τα παιδιά, θύματα γενοκτονίας μαζικής θηριωδίας και δουλεμπορίου.

(σημ. Από το 2008 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει υιοθετήσει την Resolution 1820, η οποία ορίζει ότι η χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλου κατά τις ένοπλες συγκρούσεις αποτελεί έγκλημα πολέμου και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: