Στήβεν Χώκινγκ, Υπέρλαμπρο Άστρο (8/1/1942-14/3/2018)


Από σήμερα στους απέραντους Γαλαξίες

 

 

 

 

 

 

 

Μερικές σκέψεις του:

-Δεν είμαστε παρά ένα εξελιγμένο είδος πιθήκων πάνω σ’ έναν ελάσσονα πλανήτη ενός άστρου μετρίου μεγέθους. Αλλά μπορούμε να κατανοούμε το Σύμπαν. Αυτό μας κάνει κάτι πολύ εξαιρετικό.

Πιστεύω ότι η εξωγήινη ζωή είναι κάτι συνηθισμένο στο Σύμπαν, αν και η ευφυής ζωή είναι πιο σπάνια. Μερικοί λένε ότι δεν έχει εμφανιστεί ακόμα πάνω στον πλανήτη Γη.

Δεν μπορούμε να παραμένουμε εσωστρεφείς πάνω σε έναν μικρό και ολοένα πιο μολυσμένο και υπερπλήρη από κατοίκους πλανήτη.

Ο πληθυσμός μας και η χρήση των πεπερασμένων πόρων του πλανήτη Γή μεγαλώνουν κατά γεωμετρική πρόοδο. Ταυτόχρονα όμως μεγαλώνουν και οι τεχνικές μας δυνατότητες να αλλάξουμε το περιβάλλον προς το καλό ή προς το κακό.

Θα ήθελα η πυρηνική σύντηξη να γίνει ενεργειακή πηγή στην πράξη. Θα μας εφοδίαζε με ανεξάντλητη ποσότητα ενέργειας, χωρίς μόλυνση και χωρίς κλιματική υπερθέρμανση.

Νομίζω πως έχουμε σοβαρή πιθανότητα να επιβιώσουμε για αρκετό διάστημα, ώστε να προλάβουμε να εποικήσουμε το ηλιακό σύστημα. – Νομίζω πως η ανθρωπότητα δεν έχει μέλλον αν δεν πάει στο Διάστημα.

Κάποια μέρα μπορεί να δεχτούμε ένα σήμα από έναν πλανήτη όπως ο Gliese 832c. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στο αν θ’ απαντήσουμε. Η συνάντηση με έναν εξελιγμένο πολιτισμό μπορεί να είναι σαν την συνάντηση των Αυτοχθόνων Αμερικανών με τον Κολόμβο. Δεν τους βγήκε σε καλό.

Αν ο ρυθμός της διαστολής (του Σύμπαντος) ένα δευτερόλεπτο μετά το Μπιγκ Μπανγκ ήταν μικρότερος έστω και κατά ένα εκατοστό του χιλιοστού του  εκατομμυριοστού του εκατομμυριοστού, (το Σύμπαν) θα είχε επανακαταρρεύσει προτού φτάσει στο σημερινό του μέγεθος. Από την άλλη μεριά, αν αντιθέτως ο ρυθμός ήταν μεγαλύτερος κατά κλάσμα του εκατομμυρίου, το Σύμπαν θα είχε διασταλεί με τέτοια ταχύτητα, ώστε να μην μπορέσουν να σχηματιστούν άστρα και πλανήτες.

Ίσως να υπάρχει Θεός, ωστόσο η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει το Σύμπαν χωρίς να έχει ανάγκη ενός δημιουργού.

Θεωρώ τον εγκέφαλο σαν έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν χαλάσουν τα διάφορα εξαρτήματά του. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για σπασμένους υπολογιστές. Αυτά είναι παραμύθια για ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι.

Η ευφυία είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές.

Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι υπολογιστές να αναπτύξουν ευφυϊα και να πάρουν την εξουσία. Πρέπει επειγόντως να αναπτύξουμε άμεσες διασυνδέσεις με τον εγκέφαλο, έτσι ώστε οι υπολογιστές να αυξήσουν την ανθρώπινη ευφυϊα και όχι να την ανταγωνιστούν.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν είμαι τόσο διάσημος λόγω της αναπηρίας και της πολυθρόνας μου, ή λόγω των ανακαλύψεών μου.

Read more at: https://www.brainyquote.com/authors/stephen_hawking

Space, here I come! 

Aιώνια περίεργος και άπληστος για εμπειρίες,  δοκιμάζει την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ, Φλόριντα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: