100 χρόνια από τη Ρώσσικη Επανάσταση του Φεβρουαρίου 1917 και το πραξικόπημα των μπολσεβίκων του Οκτώβρη.


Δύο αφιερώματα του ARTE

1. Lénine, une autre histoire de la révolution russe

Λένιν, μια άλλη ιστορία της ρωσσικής επανάστασης

Οι απαρχές της επανάστασης του Φεβρουαρίου έως την εξέγερση του Οκτωβρίου, την οποία αποφάσισε και οδήγησε με επιτυχία ο Λένιν- που, σε αντίθεση προς τον θρύλο του, και αυτός , όπως και όλος ο κόσμος, για αρκετό διάστημα αμφιταλαντευόταν μπροστά στην λαόλαπα των γεγονότων. Ο  σκηνοθέτης  Cédric Tourbe, μαζί με τον ιστορικό Marc Ferro και τον πολιτικό επιστήμονα Μichel Dobry αναπαριστά βήμα βήμα την εκρηκτική αλυσίδα των γεγονότων. Με εκπληκτική διαύγεια σχολιάζουν τα τρομερά αρχεία που ζωντανεύουν την Ρωσσία του ’17 και τον ερχομό της επανάστασης. Με όχημα τη φωνή δύο πολύ εύγλωττων αυτοπτών μαρτύρων, του επαναστάτη σοσιαλιστή Nicolas Soukhanov και της γαλλίδας δημοσιογράφου Marilye Markovitch, το φιλμ δείχνει με κάθε λεπτομέρεια, πώς ο Λένιν κατόρθωσε στην ακραία στιγμή να πάρει το πάνω χέρι. Το φιλμ με μεγάλη επιτυχία κατορθώνει να μεταδώσει τον αναβρασμό, την ευφορία, το ξέσπασμα ενός λαού, του πιο πολυπληθούς και του πιο καταπιεσμένου στον δυτικό κόσμο, του λαού που σε μια ιστορική στιγμή αμφισβήτισε όχι μόνο την απολυταρχία, αλλά και κάθε μορφή εξουσίας. (σημ. του ARTE)

 

2. Edition spéciale: L’abdication du tsar Nicolas II 

Έκτακτο ειδησεογραφικό αφιέρωμα: Η παραίτηση του τσάρου Νικολάου ΙΙ 

Ιδιοφυής ιδέα: ρεπορτάζ αφιερωμένο στην Ρώσικη Επανάσταση σαν να γινόταν σήμερα, στην εποχή της τηλεόρασης, των ειδικών ανταποκριτών, του Ιντερνετ, του twitter και του fb. Από τον Τσάρο Νικόλαο, τα Σοβιέτ, τον Λένιν, τον Τρότσκυ, έως τον Ρασπούτιν, τον κοσμηματοποιό του τσάρου Fabergé και την κοινότητα των Ρώσσων καλλιτεχνών στο Παρίσι (Chagalle κλπ), όλα δοσμένα με τον σύγχρονο τρόπο ενός πλήρους ειδησεογραφικού δελτίου. Génial! (on line έως 7 Μαρτίου). Σκηνοθεσία André Meier.

 

Advertisements

One Response to 100 χρόνια από τη Ρώσσικη Επανάσταση του Φεβρουαρίου 1917 και το πραξικόπημα των μπολσεβίκων του Οκτώβρη.

  1. Nostalgia is not what it used to be! Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν πιο επιτυχής με το “Ταξείδι στα Κύθηρα”!

    Και κάτι πιό σύγχρονο, τοπικού ενδιαφέροντος: “Το ταξικό μίσος είναι ρατσισμός!”, χα χά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: