Η ΠΑΛΜΥΡΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ!


η σημαία του «Χαλιφάτου» κατεβαίνει από την αρχαία πόλη (φωτο M. Voskresensky / Sputnik)

Είναι γεγονός! Το Μαργαριτάρι της Ερήμου,  η ΠΑΛΜΥΡΑ ελεύθερη!
Όσο και αν μισώ τον Άσαντ, όσο και αν ξέρω τις σκοπιμότητές του, δεν μπορώ να μη χαρώ που ο στρατός του καθεστώτος της Συρίας έδιωξε τον ISIS από την αγαπημένη μου Παλμύρα.
Πληγωμένη, με τις απώλειες δύο ναών, τριών πυργοειδών τάφων και της Αψίδας του Θριάμβου που ανατίναξαν οι τζιχαντιστές καθώς και τις ζημιές στην Ακρόπολη, αλλά με τις κιονοστοιχίες , το Τετράπυλον και το θέατρο ευτυχώς ανέπαφα. Όπως βεβαιώνει ο τωρινός διευθυντής αρχαιοτήτων της Συρίας, φαίνεται ότι οι τζιχαντιστές έσπασαν διάφορα μνημεία αλλά τα κομμάτια βρίσκονται τριγύρω και μπορούν να ανασυναρμολογηθούν (όπως έκανε ο Κορρές και τα συνεργεία του με τους λίθους στην Ακρόπολη). Αυτό ισχύει μάλλον για την Ακρόπολη, και τον Λέοντα του Al-Lat.  Δυστυχώς οι ναοί του Μπελ (Βήλου) και του Βααλσαμίν ανατινάχτηκαν και είναι άγνωστο αν μπορούν να επισκευαστούν. Επίσης εκτός από τους εμπειρογνώμωνες που θα φθάσουν επιτόπου, ο στρατός πρέπει να αφαιρέσει τις νάρκες που έχουν σπείρει οι τζιχαντιστές στην περιοχή.

Φόρος τιμής στον Khaled al-Asaad2741

Ο Khaled al-Asaad, επί 50 χρόνια διευθυντής αρχαιοτήτων της Παλμύρας και πρωτοπόρος των ανασκαφών, αποκεφαλίστηκε από τον ISIS, μετά από έναν μήνα ανακρίσεων, επειδή αρνήθηκε να τους αποκαλύψει αρχαιολογικούς θησαυρούς της Παλμύρας, που είχε προλάβει να κρύψει. Η Γενική Διευθύντρια της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα είπε γι αυτόν: «Τον σκότωσαν γιατί δεν ήθελε να προδώσει την βαθειά αφοσίωσή του στην Παλμύρα. Το έργο του θα ζήσει και δεν μπορούν οι εξτρεμιστές να το αγγίξουν. Δολοφόνησαν έναν μεγάλο άνδρα, αλλά δεν μπορούν να φιμώσουν την Ιστορία.»

Ο ISIS χρησιμοποίησε το αρχαίο θέατρο για την δολοφονία δεκάδων Σύρων στρατιωτών, με δημίους παιδιά!

Αυτά τα μνημεία μάλλον δε θα τα ξαναδούμε:

Temple_of_Bel,_Palmyra_02

Ναός του Βήλου

1024px-Palmyra_-_Monumental_Arch

Αψίδα του Θριάμβου

Tower_of_Elahbel,_Palmyra

ο  πυργοειδής τάφος

Ο ιστορικός Dan Cruickshank εξηγεί στο BBC για τη σημασία της Παλμύρας: http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34103994

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: