ΠΟΤΑΜΙ: Το συνέδριο ήρθε και πέρασε 1.


BA8317DE17F0EB6EC9DFC40F8E06918D

Οι πιο ενδιαφέρουσες στιγμές, ομιλίες και παρουσίες. Η πλήρης ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ  

μερικά αποσπάσματα:

1. Για την Κυβέρνηση : «Δυστυχώς η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Έχει κάποιους υπουργούς που έχουν αγωνία μόνο για το μέλλον τους. Έχει κάποιους υπουργούς που τα κομματικά βαρίδια – και τα βαρίδια των ιδεών τους – τούς κρατούν ακίνητους. Αλλά κυβέρνηση δεν έχει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ απέτυχε, πρέπει να φύγει(…) Ποιος να έχει εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση με κομμουνιστικές εμμονές, που δε μπορεί να συνεννοηθεί στο λιμάνι, ούτε με τους Κινέζους κομμουνιστές;

2. Για την Ευρώπη:  Η Ευρώπη γυρνάει στα χρόνια των εθνικών ανταγωνισμών. Η απραξία των ηγετών της στρέφει τον κόσμο ακροδεξιά. Όμως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δε θα λυθεί με φράκτες και αφορισμούς, η λύση και εδώ είναι περισσότερη Ευρώπη. Να μοιραστούμε τις ευθύνες, να φροντίσουμε τους πρόσφυγες, να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά σώματα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, να χτυπήσουμε τους διακινητές. (…) Οι μετανάστες πρέπει να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή, είναι το κλειδί της λύσης. (…) Η Ευρώπη χρειάζεται να επιστρέψει στις αξίες της. Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για τη στήριξη των παιδιών και των εφήβων. Ευρώπη, δεν είναι μόνο οι ανάγκες κάποιων ισχυρών κρατών. Ευρώπη είναι το γενικό συμφέρον.

2. Για τις συνεργασίες και το «Κοινοβούλιο του Κέντρου»: «Τα προβλήματα της χώρας δε μπορεί να τα λύσει πια κανένα 25%. Πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο και ένα 50%.(…) Πώς θα προκύψει αυτό το 50%; Με συνεργασίες βέβαια. Όχι με την ενότητα των δικών μας, αλλά με την ενότητα των διαφορετικών. Οι δυνάμεις που ψήφισαν τον Αύγουστο τη συμφωνία πρέπει να βρουν λύση(…) Κέντρο δε σημαίνει απλώς δύο αρνήσεις: «ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά». Σημαίνει μετριοπάθεια αλλά και ριζοσπαστισμός στην επινόηση σύνθετων λύσεων. Τα προβλήματα δεν έχουν de facto αριστερές ή δεξιές λύσεις. (…) Να γίνει μια μεγάλη συνάντηση όλων αυτών που έχουν τις ίδιες αγωνίες. Να ξεκινήσουν αυτοί και όχι οι ηγεσίες. Στο Κοινοβούλιο του Κέντρου μπορούν να μετέχουν στελέχη: από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, στελέχη του Δικτύου, στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές (…), στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, στελέχη της Δράσης, στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, στελέχη του Μπροστά, στελέχη από την πρωτοβουλία των ’58 (…), οι τοπικές πρωτοβουλίες, οι 30 δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας, που διεκδικούν λύσεις μεταρρυθμιστικές λύσεις προς όφελος των πολλών (…) Όλοι αυτοί είναι το Κοινοβούλιο του Κέντρου. Κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής δεν πρέπει να μετέχουν. Ούτε από το Ποτάμι – ούτε από άλλα κόμματα.»

3. Πολιτικές Προτάσεις: Η Ελλάδα έχει δύο δρόμους: Λαϊκισμό ή μεταρρυθμίσεις. (…) Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της παραγωγής. -Νέους δυναμικούς, εξωστρεφείς και ανταγωνιστικούς τομείς. (…) -Ριζοσπαστικό Κοινωνικό Κράτος με δίκαιη κατανομή βαρών, ειδικά προγράμματα για τα παιδιά, την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία. Οικουμενικό σύστημα υγείας. Ελάχιστο Εισόδημα για την καταπολέμηση της φτώχειας.(…) δεν υπάρχει τίποτε πιο άδικο από την ίση μεταχείριση των ανίσων. Να προστατεύσουμε τις πολιτικά ανίσχυρες κοινωνικές ομάδες από τις προνομιούχες και ευγενείς συντεχνίες. Κράτος: Στη σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος δε θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός. H μεγαλύτερη κακοδαιμονία μας είναι η κομματοκρατία, ο κρατισμός, οι πελατειακές και συντεχνιακές σχέσεις. Κατάργηση του νόμου Τσοχατζόπουλου που έκανε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών, δημόσιες υπηρεσίες. Διαύγεια στο σύνολο των αποφάσεων της Ελληνικής Διοίκησης. Ηλεκτρονικές συναλλαγές με όλες τις υπηρεσίες: πολεοδομίες – εφορίες – ασφάλιση. Περιβάλλον: (…) -Επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης. -Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αγορά καθαρής ενέργειας. .Πολιτικό σύστημα: «διπλή» ψήφος: στην πόλη σου ψηφίζεις τον άνθρωπο που ξέρεις και στην περιφέρεια το κόμμα σου. Πρακτικά δηλαδή μπορείς να ψηφίζεις δύο κόμματα. -εξορθολογισμός του μπόνους των 50 εδρών, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών- νέο Σύνταγμα. -ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών -καμία ασυλία στους πολιτικούς -διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. (…) -Πρόεδρος εκλεγμένος από το λαό -ασυμβίβαστο υπουργού- βουλευτή -μικρότερη Βουλή -όριο στις κοινοβουλευτικές θητείες.  Πόλεις: Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει από τις πόλεις. Τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης να περάσουν σε καθεστώς μητροπολιτικής διακυβέρνησης. Εξωτερική πολιτική: Στην Κύπρο στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί. -για τα Σκόπια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με προσδιορισμό που θα την ξεχωρίζει από την Ελλ. Μακεδονία- Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, που θα υπάγεται και θα συγκαλείται από τον Πρωθυπουργό σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών και θέσπιση Μόνιμου Υφυπουργού Εξωτερικών.

4. Για τα οργανωτικά: «Οι εθελοντές- ή μάλλον τα μέλη για να σεβαστούμε και την ορολογία του νέου καταστατικού- γίνονται τώρα οι κυρίαρχοι του κόμματος. (…) Για πρώτη φορά ένα συνέδριο εκλέγει ένα Συμβούλιο Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών. (…) Τα μέλη του Κινήματος από τις τοπικές οργανώσεις, από τους τομείς πολιτικής, εκπροσωπούνται απευθείας στο κεντρικό όργανο του Κινήματος: τη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (…) Ένα Κίνημα που θέλει να αλλάξει την κοινωνία έχει υποχρέωση να συγκρουσθεί με τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και όχι να τις αντιγράψει όπως κάποιοι απερίσκεπτα μας προτείνουν. Την Κυριακή το Κίνημά μας θα αποκτήσει νέα δυνατά όργανα, Πολιτικό Συμβούλιο για τη χάραξη καθημερινής πολιτικής- συγκεκριμένοι άνθρωποι θα παρακολουθούν τους υπουργούς. Θα προτείνουν αλλά και θα αποκαλύπτουν. Από μερικές κακοδαιμονίες της παλιάς πολιτικής δεν ξεφύγαμε ούτε εμείς. Υπήρχαν στελέχη μας που πίστεψαν ότι συλλογικές διαδικασίες είναι να μοιράζεσαι τις απόψεις σου με τους αναγνώστες των εφημερίδων και τους θεατές της τηλεόρασης. (…) Σε έναν προσυνεδριακό διάλογο πολλά μπορούν να ειπωθούν. Όμως (…) η Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της νέας εποχής. Οι αποφάσεις του συνεδρίου πρέπει να γίνουν από όλoυς σεβαστές. Κανείς μας δε θα ανεχθεί πλέον, αμφισβητήσεις και λοξοκοιτάγματα. (…), οι προσωπικές στρατηγικές πρέπει να εγκαταλειφθούν.Κανένας δεν είναι μεγαλύτερος από την ομάδα!

5. Η αποστροφή που έκλεψε τα περισσότερα χειροκροτήματα: «Και θέλω, να στείλω ένα μήνυμα στην κυρία Θάνου. Ο Σταύρος Τσακυράκης δεν είναι μόνος του. Να αποσύρει τη μήνυση η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αλλιώς να ξέρει η σύγκρουση θα είναι μετωπική. Όπως έγραψε και ένας φοιτητής του Τσακυράκη: «Σε όσες πολυτελείς καρέκλες, ψηλά, κι αν κάτσει το σκοτάδι, πάντα το φως στο τέλος θα νικά».

Από την ομιλία του Σ.Θ. στο κλείσιμο του Συνεδρίου: «Το Ποτάμι τόλμησε το αδύνατο, τα κατάφερε και θα τα καταφέρει ξανά. Ας πάψουν να τρέμουν τα γόνατα ορισμένων μπροστά στα δύσκολα. Δεν υπάρχουν τρία ποτάμια. Υπάρχει ένα Ποτάμι και ή είσαι ή δεν είσαι. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις τα προνόμια του «είσαι» και τη δημοσιότητα του «δεν είσαι»(…) Αυτό το κόμμα δεν είναι ούτε του Σταύρου, ούτε των βουλευτών. Αυτό το κόμμα είναι των εθελοντών!»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: