Και όμως το 2015 έφερε και καλά νέα!


Τα κακά νέα, τις συμφορές, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις θηριωδίες του ισλαμοφασισμού, τον ανελέητο πόλεμο στη Συρία, την βιβλική μετακίνηση πληθυσμών, τις αεροπορικές τραγωδίες, τους χιλιάδες νεκρούς από σεισμούς, από πανικό, από πείνα, τον αργό θάνατο της οικονομικής, πολιτικής και  πολιτιστικής ζωής στη χώρα μας, όλα αυτά τ’ ακούσαμε -και τα βιώσαμε κατά κόρον. Σ’ εκείνα όμως που ποτέ δε δίνεται αρκετή έμφαση είναι τα καλά νέα. Σταχιολογώ όσα μου φάνηκαν τα σημαντικότερα μέσα στο χρόνο που φεύγει:

801de426-aa9e-476f-b100-b9e58614d838-620x3721.Το εμβόλιο του ‘Εμπολα.

Η διεθνής συνεργασία μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), της κυβέρνησης της Γουϊνέας, των Γιατρών χωρίς Σύνορα και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και τον Οργανισμό Δημόσιας του Καναδά  έφερε καρπούς και οι εμβολιαζόμενοι έχουν προστασία 100%. Ήδη η Σιέρρα Λεόνε και πρόσφατα η Γουϊνέα ανaκηρύχθηκαν χώρες ελεύθερες από το Έμπολα. The vaccine was developed by the Public Health Agency of Canada and licensed to U.S. pharmaceutical company Merck, which made the investigational vaccine. The U.S. and Canada, among others, provided the funding.

2.Αλλά το 2015 ήταν σπουδαία χρονιά και για άλλες μάστιγες:

Ο αριθμός των θανάτων από AIDS και τα νέα κρούσματα έπεσαν κατακόρυφα το 2015 (42% και 35% αντιστοίχως). Η εκστρατεία για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στην Αφρική έκανε άλματα. Τον Σεπτέμβρη ο WHO , έβγαλε τη Νιγηρία από τον κατάλογο χωρών με πολιομυελίτιδα. Το επίτευγμα πραγματοποιήθηκε χάρις στις προσπάθειες χιλιάδων εθελοντών, της Νιγηριανής κυβέρνησης, του WHO, της UNICEF και του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates.

3.Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. 12/12/15

195 χώρες + η Ε.Ε. υπέγραψαν  τη συμφωνία για την αντιμετώπιση τ_87173123_ad89f43c-848c-4f32-a525-74f30d00ca20ης κλιματικής απορρύθμησης, με βασικά σημεία τα εξής:

1.Μακροπρόθεσμος στόχος για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2°C, ει δυνατόν και κατά 1,5°C. 2. Δέσμευση των χωρών για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μέσα στη δεκαετία του 2020. 3. Σχέδιο μελλοντικής δέσμευσης για μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών, με βελτίωση των σχεδίων κάθε 5 χρόνια. 4. Οι πλούσιες χώρες δεσμεύονται να χρηματοδοτήσουν τις φτωχότερες με κονδύλια 100 δις$ το χρόνο, έως το 2025 με προοπτική αύξησης. 5. Σχέδιο για παρακολούθηση της προόδου και λογοδοσία των χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία.

Cancer-Cell-Liquid-Biopsies-ESMO-2014_medium_landscape4.»Yγρή βιοψία» (liquid biopsy)

Ανίχνευση καρκίνου του ήπατος αλλά και άλλων ειδών, σε πολύ πρώϊμο στάδιο, πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, με εξέταση αίματος. Τα καρκινικά κύτταρα που πεθαίνουν αφήνουν το DNA τους στο αίμα πράγμα που επιτρέπει την εξέταση της αλληλουχίας του DNA και την διάγνωση της ασθένειας σε στάδιο που μπορεί να θεραπευτεί. Αρχική έρευνα του δρ. Dennis Lo, του Chinese University of Hong Kong που σήμερα συνεργάζεται με το Johns Hopkins University. Ήδη υπάρχει και τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον και η μέθοδος θεωρείται ότι θα γίνει «το στηθοσκόπιο για τα επόμενα 200 χρόνια»

150406192855-iran-nuclear-framework-announcement-large-1695. Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν (2/4/15)

μεταξύ Ιράν και των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσσία, Κίνα + Γερμανία) + Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτήν το Ιράν παραιτείται από τις μεθόδους εμπλουτισμού του ουρανίου που θα του επέτρεπαν ν’ αναπτύξει πυρηνικά όπλα, καθώς και κάθε έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό τον σκοπό. και όλα αυτά υπό διαρκή διεθνή έλεγχο. Σε αντάλλαγμα αίρονται οι οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σχετικά με το ζήτημα από την διεθνή κοινότητα.

6. Οι Κούρδοι, οι γενναίοι και γενναίες υπερασπιστές του Κομπανέ δείχνουν ότι ο ISIS μπορεί να νικηθεί (17/2/15)

A Kurdish fighter holds his child in the center of the Syrian border town of Kobane, known as Ain al-Arab, on January 28, 2015. Kurdish forces recaptured the strategic town on the Turkish frontier on January 26 in a symbolic blow for the jihadists who have seized swathes of territory in a brutal onslaught across Syria and Iraq. AFP PHOTO / BULENT KILIC (Photo credit should read BULENT KILIC/AFP/Getty Images)

(Photo BULENT KILIC/AFP/Getty Images)

Το ηρωϊκό Κομπανέ (Ayn-al-Arab), που είχε γίνει παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, ελευθερώθηκε. 2οοο τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους. Χάρις στον ηρωϊκό αγώνα των Κούρδων μαχητών στο έδαφος και στη βοήθεια των αεροπορικών βομβαρδισμών της Συμμαχίας. Με πολύ βαρύ τίμημα. Μια πόλη σχεδόν ισοπεδωμένη. Μια μη-πόλη. Οι λίγοι κάτοικοι που γυρίζουν, γυρίζουν κλαίγοντας. Δεν εννοώ ότι δεν έπρεπε να γίνουν οι βομβαρδισμοί. Χωρίς αυτούς δε θα υπήρχε νίκη σε αυτό το στρατηγικό σημείο, οι Κουρδοι θα σφαγιάζονταν και θα χανόταν ένα σοβαρό στρατηγικό σημείο και θα ήταν μεγάλη απώλεια και σε ψυχολογικό επίπεδο.

7. Το SOLAR IMPULSE 2, το ηλιακό αεροπλάνο ξεκίνησε το γύρο του κόσμου (10/3/15)

Ξεκινώντας από το Ομάν, θα κάνει το γύρο του πλανήτη, χωρίς ανεφοδιασμό ούτε σταγόνας καυσίμου, μόνο με την ενέργεια των φωτοβολταϊκών του. Στo πείραμα ηγείται ο Ελβετός μηχανικός και επιχειρηματίας  André Borschberg και ο Ελβετός ψυχίατρος και πιλότος Bertrand Piccard, Το αεροσκάφος είναι μονοπλάνο που χρησιμοποιεί ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελς.

Raif-Badawi8. Νίκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

      α. Μάϊος : Η Ιρλανδία με δημοψήφισμα νομιμοποιεί το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

      β. Ιούνιος : Στην Ελλάδα ψηφίστηκε ο νόμος που δίνει ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών.

      γ. Οκτώβριος: Το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα ΑΠΟΝEΜΕΤΑΙ στον ΡΑΪΦ ΜΠΑΝΤΑΟΥΪ, blogger στη Σαουδική Αραβία. Το 2014 καταδικάστηκε για «προσβολή του Ισλάμ» σε δέκα χρόνια φυλακή και 1000 βουρδουλιές.(!!)  Είναι ακόμα κρατούμενος και υφίσταται βασανιστήρια. Η εκτέλεση της ποινής που ισοδυναμεί με θάνατο αναβλήθηκε δυό φορές, χάρις στο παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης. Ο Ραϊφ στο πρόσωπό του συγκεντρώνει όλους τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους που είναι σήμερα στη φυλακή από το σκληρό θεοκρατικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Το έγκλημά του: στηλιτεύει το υποκριτικό και εκμεταλλευτικό θεοκρατικό καθεστώς, την καταπίεση των γυναικών από την πατριαρχία, ιδίως όσα υποφέρουν λόγω της πολυγαμίας, την καταπίεση κάθε ελεύθερης σκέψης και πολιτιστικής δραστηριότητας.  

       δ. Δεκέμβριος: Στην Ελλάδα ψηφίζεται η επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια

china-children_2384150b9. KINA, ειρηνική επανάσταση :  Τέλος στην πολιτική ένα παιδί ανά οικογένεια (Οκτώβριος)

Το κομμουνιστικό κόμμα ψήφισε να επιτρέπεται πια οι οικογένειες να έχουν από δύο παιδιά, και όχι μόνον ένα. Ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες του καθεστώτος (γήρανση πληθυσμού, ανισορροπία μεταξύ φύλων, ελλείψεις εργατικών χεριών) το νέο είναι μια νίκη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος επιλογής στον οικογενειακό προγραμματισμό. Η απαγόρευση έκρυβε ανείπωτα δράματα, όπως υποχρεωτικές αμβλώσεις, εγκατάλειψη παιδιών. Αλλά η χειρότερη μαζική συμφορά έπληξε τις οικογένειες κατά τον μεγάλο σεισμό της Κίνας το 2008, που γκρέμισε πλήθος κακοχτισμένα σχολεία και σκότωσε χιλιάδες μικρούς μαθητές, τα μοναχοπαίδια των γονιών τους.

10. Οι ΗΠΑ βγάζουν την Κούβα από τον κατάλογο των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. (Μάϊος)

Ύστερα από 54 χρόνια, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων στο τέλος του περασμένου χρόνου, η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την άρση του εμπορικού εμπάργκο,  χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζονται οι σημαντικές πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ImageHandler11.  Το πρώτο αυτοκίνητο μηδενικών εκπομπών βγαίνει στην αγορά! (καλοκαίρι ’15)

Είναι το  ΤΟΥΟΤΑ ΜΙRΑΙ, αυτοκίνητο με κυψέλες καυσίμου, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό απευθείας, χρησιμοποιώντας υδρογόνο ή φυσικό αέριο. Στην πράξη γίνεται συνδυασμός μπαταριών και κυψελών, οι κυψέλες παράγουν ηλεκτρισμό και οι μπαταρίες τον αποθηκεύουν  μέχρι να τον χρειαστούν οι κινητήρες. Έτσι τελειώνουμε με τις εκπομπές καυσαερίων από τη χρήση υδρογονανθράκων.  Τον περασμένο Αύγουστο άρχισαν οι πωλήσεις στην Αμερική και τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη.

12. Αφαλάτωση σε γιγαντιαία κλίμακα

Η μεγαλύτερη και φθηνότερη βιομηχανική εγκατάσταση αφαλάτωσης του κόσμου λειτουργεί στο Ισραήλ. Χρησιμοποιώντας την μέθοδο της «ανεστραμμένης ώσμωσης» το εργοστάσιο παίρνει νερό από τη Μεσόγειο και προμηθεύει το 20% του πόσιμου νερού για τα νοικοκυριά όλης της χώρας, δηλαδή σε μία πρωτοφανή κλίμακα. Περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού νερού, άρα είναι ολοφάνερη η χρησιμότητα για τέτοιες εγκαταστάσεις.

13.  Ψηφιακό γονιδίωμα

Επανάσταση στην φροντίδα της υγείας: ο γενετικός μας κώδικα μπορεί πια να αποθηκευτεί σε ένα στικάκι USB. Σήμερα η διαδικασία ψηφιοποίησης  μπορεί να γίνει σε λίγα λεπτά. Αυτό σημαίνει ταχύτητα και ευκολία για μια προληπτική ιατρική εξατομικευμένη.

14. Ενδείξεις για νερό σε υγρή μορφή στον Άρη.

Ένα βήμα προς τη εποίκηση του κόκκινου πλανήτη. Με τα σημερινά μέσα η απόσταση μπορεί να καλυφθεί σε 3-4 μήνες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχουμε την τεχνολογία το διαστημόπλοιο να μπορεί να μεταφέρει και τα καύσιμα επιστροφής.
(Γιατί όλα αυτά; Για τον ίδιο λόγο που έγιναν και οι εξερευνήσεις/εποικήσεις πάνω στη Γη: δεν μας χωράει ο τόπος! Και με την πραγματική και με την ψυχολογική έννοια. Αν όλη η ανθρωπότητα κατανάλωνε την ενέργεια που καταναλώνουν οι προηγμένες χώρες τότε θα χρειαζόμαστε πάνω από δύο πλανήτες . Η Γη δεν μας χωράει πια! Και επειδή νομίζω πως δεν είναι στη φύση μας να κάνουμε οικονομία, αργά ή γρήγορα θα εποικήσουμε άλλους πλανήτες.

15. Τέσσερα ελπιδοφόρα εκλογικά αποτελέσματα- γιατί η δημοκρατία μας αφορά παντού στη Γη!

α) Η νίκη του Ακιντζή στην τουρκοκυπριακή κοινότητα,sto-theatro-rialto-anastasiadis-akintzi-eikones ελπίδα για λύση του Κυπριακού και επανένωση του νησιού. (Απρίλιος)

           Συντριπτική νίκη Ακιντζί  (60,5%) έναντι του εθνικιστή Έρογλου στις τουρκοκυπριακές εκλογές και υποστήριξη στον β’ γύρο σχεδόν του συνόλου των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Απ’ ό,τι φαίνεται, αν δεν κατορθώσουν να τους σαμποτάρουν οι εκατέρωθεν εθνικιστές, ο Ακιντζή και ο Αναστασιάδης θα καταρρίψουν τα στερεότυπα δεξιός- αριστερός: είναι και οι δύο Κύπριοι, δημοκράτες και Ευρωπαίοι. 

Myanmar's democracy movement leader and Nobel Laureate Aung San Suu Kyi in Washington, DC, on 18 septembrie 2012.

Myanmar’s democracy movement leader and Nobel Laureate Aung San Suu Kyi in Washington, DC, on 18 septembrie 2012.

β) Μυανμάρ (Βιρμανία): Ιστορική ανατροπή. Θριαμβευτική νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων (Νοέμβριος)

 …και προσωπική νίκη της γυναίκας συμβόλου AUNG SAN SUU KYI. Η θρυλική αγωνίστρια κατά της στρατιωτικής χούντας, πέρασε 15 χρόνια σε κατ’ οίκον κράτηση, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, το Βραβείο Ζαχάρωφ και άλλα βραβεία για τη δημοκρατική της δράση, απελευθερώθηκε πριν 5 χρόνια, στα πλαίσια βημάτων εκδημοκρατισμού του καθεστώτος και σήμερα το αποτέλεσμα των πρώτων γενικών εκλογών μετά από 25 χρόνια δείχνει ότι το κόμμα της Λαϊκός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία πέτυχε συντριπτική νίκη.

 macri-2γ) Αργεντινή: Το τέλος του Περονισμού. (Νοέμβριος)

Η νίκη του κεντροδεξιού Mauricio Macri δίνει ελπίδες για την έξοδο της Αργεντινής από τη λίστα των failed states και την επάνοδό της στις κανονικές χώρες. Η άλλοτε πλουσιώτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής (κτηνοτροφία) και με πολύ ψηλό πολιτιστικό επίπεδο, έχει υποφέρει και από δεξιές, διεφθαρμένες κυβερνήσεις, αλλά πιο πολύ από τον Περονισμό, την επιτομή του λαϊκισμού, κορπορατισμού , κρατικού παρςμβατισμού και αυταρχισμού. Μετά από αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, δύο χρεωκοπίες, στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, απίστευτο πληθωρισμό, ύφεση, πείνα, ανεργία, εκτεταμένες ταραχές με λεηλασίες και νεκρούς (2001), σήμερα η Αργεντινή γυρίζει σελίδα. http://edition.cnn.com/2015/11/22/americas/argentina-elections/

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Henrique Capriles

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Henrique Capriles

δ) Αρχή του τέλους του Τσαβισμού στη Βενεζουέλα (Δεκέμβριος)

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κέρδισε τον έλεγχο του Κογκρέσου, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την σοσιαλιστική κυβέρνηση για την οικονομική κρίση και την ανασφάλεια σε αυτή την πλούσια πετρελαιοπαραγωγική χώρα. Χτυπημένη από την πτώση των τιμών πετρελαίου στο οποίο βασίζεται, η χώρα των 30 εκατομμυρίων είναι σε μια οικονομική κρίση, με ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα και προμήθειες. Ο πρόεδρος Maduro  αποδέχθηκε την ήττα, που αποτελεί βαρύ πλήγμα στην ηγεσία του και στην «επανάσταση» του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» που ξεκίνησε στα τέλη του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι θρίαμβος για την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, που έχει δει πολλούς από τους ηγέτες της να φυλακίζονται. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης (MUD) κέρδισε 99 από τις 167 έδρες στο νομοθετικό σώμα. Είναι ωστόσο αμφίβολο, σε ποιο βαθμό η λάσπη θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά του στο Κογκρέσο για να επιβάλει αλλαγή πορείας ή και απαλλαγή από τον Maduro, ο οποίος ορκίζεται να συνεχίσει τα σοσιαλιστικά προγράμματα με αγώνες «στους δρόμους».

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: