Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


obama-best

Η καλύτερη αποτίμηση της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι. Ισορροπημένη και πραγματιστική αλλά και οραματική. Με απλά λόγια , όπως πρέπει να μιλάει ένας πολιτικός, επισημαίνει το σπουδαιότερο: ότι προστασία του πλανήτη και οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ανταγωνιστικές αλλά ενισχύονται αμοιβαία. (Μετάφραση Μ.Γ.)

isSTATEMENT BY THE PRESIDENT ON THE PARIS CLIMATE AGREEMENT

Στην πρώτη μου ομιλία, όταν ανέλαβα καθήκοντα, δέσμευσα αυτή τη χώρα στην άοκνη προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του πλανήτη για χάρη των μελλοντικών γενεών.

Πριν από δύο εβδομάδες, στο Παρίσι, απευθυνόμενος σε όλο τον κόσμο είπα, ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειαζόμαστε μιαν ισχυρή παγκόσμια συμφωνία – μια συμφωνία ανθεκτική, που θα μειώνει τη ρύπανση του πλανήτη από τον άνθρακα και θα βάζει τον κόσμο σε τροχιά προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Πριν από λίγες ώρες, τα καταφέραμε. Όλοι μαζί πετύχαμε την ισχυρή συμφωνία που έχει ανάγκη ο κόσμος. Ανταποκριθήκαμε στην ιστορική στιγμή.

Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο Ολλάντ και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν για την ηγετική τους παρουσία και για τη φιλοξενία μιας τόσο επιτυχημένης Διάσκεψης Κορυφής, και τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Laurent Fabius για την υπομονή και την αποφασιστικότητα που έδειξε ως προεδρεύων. Και θέλω να δώσω ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Υπουργό Τζον Κέρι, στον Σύμβουλό μου Brian Deese, στον επικεφαλής της διαπραγματευτικής μας ομάδας Todd Stern, και σε όλα τα μέλη των ομάδων τους για την εξαιρετική εργασία τους που έκανε την Αμερική περήφανη.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους ανθρώπους από τις σχεδόν 200 χώρες – μεγάλες και μικρές, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες – που εργάστηκαν όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουν μιαν απειλή που αφορά όλα τα έθνη. Μαζί δείξαμε τί είναι δυνατό να κάνει ο κόσμος όταν είναι ενωμένος

Σήμερα ο αμερικανικός λαός μπορεί να είναι υπερήφανος – επειδή αυτή η ιστορική συμφωνία αποτελεί φόρο τιμής στον ηγετικό ρόλο της Αμερικής. Τα τελευταία επτά χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναδειχθεί σε ηγέτη στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το 2009 βοηθήσαμε να περισωθεί η χαοτική Διάσκεψη της Κοπεγχάγης και καθιερώσαμε την αρχή ότι όλες οι χώρες έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στον αγώνα αυτόν. Στη συνέχεια, δώσαμε το καλό παράδειγμα με κινήσεις ιστορικής σημασίας, με επενδύσεις σε αναπτυσσόμενους κλάδους όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, και δημιουργήσαμε νέα, σταθερή ροή θέσεων εργασίας για τη μεσαία τάξη. Θέσαμε τα πρώτα πανεθνικά στάνταρ για τον περιορισμό της ρύπανσης του άνθρακα, που προέρχεται από την λειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού και μολύνει τον αέρα που αναπνέουν τα παιδιά μας. Από την Αλάσκα έως τον Κόλπο του Μεξικού και ως τις Μεγάλες Πεδιάδες, συνεργαστήκαμε με τις τοπικές αρχές που δραστηριοποιούνται και βοηθούν τις κοινότητές τους να αυτοπροστατευθούν από κάποιες άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι σκεπτικιστές έλεγαν ότι αυτή η πολιτική θα κατέστρεφε θέσεις εργασίας. Αντί γι αυτό εμείς πετύχαμε την πιο μακρυά αλυσίδα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε ολόκληρη την ιστορία μας. Φτάσαμε τις οικονομικές μας επιδόσεις σε ιστορικά ύψη, μειώνοντας ταυτόχρονα τη ρύπανση του άνθρακα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Και στη συνέχεια, τον περασμένο χρόνο, με την ιστορική κοινή ανακοίνωση μας με την Κίνα, δείξαμε ότι είναι δυνατόν να γεφυρωθούν οι παλιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων εθνών, που επί τόσον καιρό έχουν καθυστερήσει την παγκόσμια πρόοδο. Αυτά τα επιτεύγματα ενθάρρυναν και άλλα, πολυάριθμα έθνη να θέσουν τους δικούς τους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα. Και αυτό αποτέλεσε τη βάση για την επιτυχία στο Παρίσι. Επειδή κανένα έθνος, ακόμα και τόσο ισχυρό όσο εμείς, δεν μπορεί μόνο του ν’ αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, και καμία χώρα, όσο μικρή και αν είναι δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει στο περιθώριο.

Βέβαια, καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, ούτε και η συγκεκριμένη. Διαπραγματεύσεις που εμπλέκουν σχεδόν 200 έθνη είναι πάντα δύσκολες. Ακόμα κι αν εκπληρωθούν όλοι οι αρχικοί στόχοι που τέθηκαν στο Παρίσι, έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να μειώσουμε τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Η σημερινή επιτυχία λοιπόν δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Το πρόβλημα δε λύθηκε με το που κάναμε αυτή τη συμφωνία. Ωστόσο, μην γελιόμαστε, η συμφωνία του Παρισιού εγκαθιδρύει το διαρκές πλαίσιο που χρειάζεται ο κόσμος για την επίλυση της κλιματικής κρίσης. Δημιουργεί τον μηχανισμό, την αρχιτεκτονική, για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με συνέχεια και αποτελεσματικότητα. 

Η συμφωνία αυτή είναι φιλόδοξη: κάθε έθνος θέτει τους δικούς του ειδικούς στόχους, και δεσμεύεται σε αυτούς, μάλιστα λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές μεταξύ των χωρών. Από δω και πέρα θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα ισχυρό σύστημα διαφάνειας, που περιλαμβάνει περιοδικές ανασκοπήσεις και ανεξάρτητες αξιολογήσεις, οι οποίες θα καθιστούν κάθε χώρα υπόλογη ως προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της. Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας, η συμφωνία αυτή θα επιτρέπει την επίτευξη προόδου και θα προετοιμάσει το έδαφος για ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. Ακόμη, έχουμε εξασφαλίσει μια ευρύτερη δέσμευση για την υποστήριξη των πλέον ευάλωτων χωρών, στην πορεία τους προς μια πιο καθαρή οικονομική ανάπτυξη. Εν ολίγοις, η συμφωνία αυτή θα σημαίνει λιγότερη ρύπανση από τον άνθρακα που απειλεί τον πλανήτη μας, περισσότερες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη λόγω επενδύσεων σε τομείς με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας αυτής θα καθυστερήσει ή και θα αποτρέψει ορισμένες από τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα επόμενα χρόνια σταδιακά θ’ ανοίξει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο.

Επιπλέον, αυτή η συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο κόσμος είναι σταθερά προσηλωμένος σε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Και αυτό δίνει τη δυνατότητα να απελευθερωθούν σε πρωτοφανή κλίμακα επενδύσεις και καινοτομίες που αφορούν την καθαρή ενέργεια. Οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι τολμηροί. Δίνουν ώθηση σε επιχειρήσεις, επιστήμονες, μηχανικούς, εργαζόμενους, στον ιδιωτικό τομέα, στους επενδυτές, να εργαστούν από κοινού. Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει την καλύτερη ευκαιρία που έχουμε να σώσουμε τον μοναδικό μας πλανήτη.

Πιστεύω λοιπόν ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να είναι καμπή στην πορεία του κόσμου. Δείξαμε ότι ο κόσμος έχει και τη βούληση και την ικανότητα να αρθεί στο ύψος αυτής της πρόκλησης. Δεν θα είναι εύκολο. Η πρόοδος δεν έρχεται πάντα γρήγορα. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Αν και η δική μας γενιά θα δεί μερικά από τα οφέλη μιας οικονομίας βασισμένης στην καθαρή ενέργεια – δημιουργία θέσεων απασχόλησης και εξοικονόμηση χρημάτων – μπορεί να μη ζήσουμε για να δούμε την πλήρη εκπλήρωση της επιτυχίας μας. Αλλά δεν πειράζει. Αυτό που έχει σήμερα σημασία είναι ότι μπορούμε να έχουμε πεποίθηση, ότι η επόμενη γενιά θα έχει έναν πλανήτη σε καλύτερη κατάσταση. Αυτό είναι που με νοιάζει. Ονειρεύομαι μια μέρα να πηγαίνω στο πάρκο με τα εγγόνια μου, αν είμαι τυχερός και αποκτήσω, να τα κρατάω από το χέρι, να τ’ ακούω να γελούν και να βλέπουμε μαζί ένα ήσυχο ηλιοβασίλεμα, έχοντας επίγνωση ότι οι σημερινές μας προσπάθειες εμπόδισαν ένα ζοφερό εναλλακτικό μέλλον. Ότι η δουλειά που κάναμε εδώ και τώρα, έδωσε τις μελλοντικές γενιές καθαρότερο αέρα, καθαρότερο νερό, έναν πιο βιώσιμο πλανήτη. Τι θα μπορούσε να είναι σπουδαιότερο από αυτό;

Σήμερα, χάρις στον ηγετικό ρόλο της Αμερικής, ρόλο ισχυρό και με αρχές, θ’ αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο πιο ασφαλή, με περισσότερη σιγουριά, ευημερία και ελευθερία. Και αυτή είναι η πιο σημαντική αποστολή μας στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρισκόμαστε πάνω σε αυτήν την Γη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: