Εν όψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι


Ανακοίνωση των περιβαλλοντικών Τομέων Πολιτικής – ΠΟΤΑΜΙ

ATHENS VOICE 28/11/2015

Ημεγάλη διεθνής διάσκεψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (COP 21) ξεκινάει στις 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι και όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, είναι τόσο σημαντική που οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πρόκειται να την αναβάλουν. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί τη σημασία αυτού του παγκόσμιου προβλήματος, αν και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την έκθεση που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, θα φέρει δραματικές επιπτώσεις στη χώρα μας, όπως κατάκλυση παραλιών, καύσωνες, πλημμυρικά φαινόμενα, δασικές πυρκαγιές και ερημοποίηση, με εκτιμώμενο κόστος πάνω από 700 δις ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ενώ η Ε.Ε. έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες και διαθέσει σημαντικά κονδύλια ώστε τα κράτη μέλη να αναπτύξουν πολιτικές για την καταπολέμηση και προσαρμογή στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, κλιματική πολιτική δεν έχει ακόμα χαραχθεί από το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο. Μετά βίας καταφέρνει να συντάξει τις αναγκαίες εκθέσεις για τον ΟΗΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ακόμα το ελληνικό Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής.

Η ελληνική κυβέρνηση σιωπηρά αντιτίθεται στις αλλαγές που χρειάζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και αδρανεί πλήρως για την προσαρμογή της χώρας, η οποία θα έπρεπε να αρχίσει άμεσα ώστε να φέρει αποτέλεσμα όταν εκδηλωθούν με ένταση τα φαινόμενα.

Σε αντίθεση με τις δέουσες πρωτοβουλίες, η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε επιλογές που αντίκεινται στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς στόχους για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα πριν το τέλος του αιώνα. Είναι χαρακτηριστική η εμμονή στην ενεργειακή εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα με την επαναλειτουργία της μονάδας Πτολεμαϊδα 3 και την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5, όπως και στο αίτημα εξαίρεσης παραγωγικών μονάδων του ελληνικού συστήματος ηλεκτρισμού από την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, εμμονές που στο μέλλον θα κοστίσουν ακριβά στο ελληνικό κράτος και στον Έλληνα πολίτη. Είναι επίσης χαρακτηριστική η μεγάλη επιβράδυνση έως παύση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, ιδιαίτερα, των μεγάλων αιολικών πάρκων.

Η χάραξη εθνικής κλιματικής πολιτικής είναι πολλαπλώς αναγκαία αλλά και οικονομικά ωφέλιμη. Στη νέα εποχή της κλιματικής αλλαγής, πλεονέκτημα θα έχουν οι οικονομίες χαμηλών εκπομπών και οι κοινωνίες που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν καλύτερα στις επιπτώσεις, προφυλάσσοντας το φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για στροφή σε μια πράσινη οικονομία αποτελούν σημαντική ευκαιρία και μοχλό ανάπτυξης. Η Ελλάδα πρέπει να δράσει δυναμικά σήμερα αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Ως χώρα που βασίζεται έντονα στον τουρισμό και στην ποιότητα του περιβάλλοντός της, απειλείται, λόγω άγνοιας ή αδράνειας, με ζημιά που θα είναι κατ΄αναλογίαν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο και ο δρόμος χωρίς επιστροφή.


*Ποτάμι/ Τομείς Πολιτικής: Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αστικού Περιβάλλοντος, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: