Jean-Pierre Filiu: ΠΡΕΠEΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ (δεν είναι τόσο ισχυροί όσο διαφημίζουν)


FiliuΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ISIS: Ανάλυση σύντομη και κατατοπιστική από τον Jean-Pierre Filiu, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και εμπειρογνώμονα για το σύγχρονο ισλάμ. ( Είχα την τιμή να τον συναντήσω και να ακούσω την εισήγησή του πέρισυ στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη: http://europeangreens.eu/istanbul2014/video)
Απομαγνητοφώνηση / μετάφραση της συνέντευξης στη MONDE  Μ.Γ.  Το video με τη συνέντευξη εδώ

Ερώτηση: Η στρατιωτική απάντηση είναι η πιο κατάλληλη απέναντι στην πρόκληση των τζιχαντιστών;

Απάντηση: Ούτως ή άλλως έχει προτεραιότητα. Έχει επιβληθεί εκ των πραγμάτων. Μετά τις αποτρόπαιες πράξεις πολέμου που αιματοκύλισαν το Παρίσι και το Σαιν-Ντενί, έπρεπε να χτυπήσουμε στο κεφάλι, στη Ράκκα, την πρωτεύουσα του ψευδεπίγραφου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ε. Εκεί που βρίσκονται τα στρατόπεδα εκπαίδευσης, οι αρχηγοί, οι ιδεολογικοί ηγέτες;

Α. Ναί. Τα χτυπήματα ήταν επιμελώς προετοιμασμένα, χάρις σε πληροφορίες συντονισμένες μαζί με τους αμερικανούς συμμάχους- και σήμερα ξέρουμε ότι δεν υπήρξαν ευτυχώς θύματα μεταξύ των αμάχων, ότι ήταν χτυπήματα επικεντρωμένα στους προβλεπόμενους τζιχαντιστικούς στόχους.

Γίνεται λόγος σήμερα για μια μεγάλη στρατιωτική συμμαχία, όχι μόνο συμμαχία των Δυτικών αλλά πιο πλατια, με τους Ρώσσους, με το Ιράν… είναι αυτή μια επιθυμητή και πραγματοποιήσιμη λύση;

Α. Η μόνη ερώτηση που τίθεται σήμερα, από στρατιωτικής απόψεως είναι τί γίνεται μετά τους βομβαρδισμούς, γιατί οι βομβαρδισμοί, όσες απώλειες και να προκαλέσουν στους Τζιχαντιστές, δεν θα καταφέρουν να τους γονατίσουν.

Δεν θα είναι αρκετό.

Α. Όχι, δεν θα είναι αρκετό. Άρα χρειάζονται χερσαία επέμβαση, που όμως οι δυτικοί δεν μπορούν να την κάνουν, γιατί θα επαναλάμβαναν τα τραγικά λάθη των Αμερικανών κατά την εισβολή τους στο Ιράκ,

Ε. Η αποστολή χερσαίων δυνάμεων από δυτικούς θα σήμαινε να πέσουμε στην παγίδα του ISIS.

Α. Ακριβώς. Και μάλιστα νομίζω -και το έχω γράψει από τις στήλες της εφημερίδας σας- ότι ένας από τους στόχους της σφαγής της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ήταν να παρασύρουν τη Γαλλία σε αυτή την παγίδα, προκαλώντας μια δικαιολογιμένη μεν συναισθηματική αντίδραση, που όμως θα οδηγούσε σε μια στρατιωτική υπεραντίδραση που θα ήταν λάθος. Βλέπουμε ότι η Γαλλία συγκρατείται, δεν θα πέσει στην παγίδα. Ποιός λοιπόν θα πολεμήσει επί του εδάφους; Μπορούμε να προχωρήσουμε με τη μέθοδο του αποκλεισμού: Για τον Συριακό στρατό, ας μη μιλήσουμε καλύτερα, δεν είναι πια παρά η σκιά του εαυτού του, δεν κρατιέται παρά μόνο χάρις στις ενισχύσεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και της σιιτικής μιλίτσια της Λιβανέζικης Χεζμπολλάχ. Και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι, αφού εγκατέλειψαν αμαχητί την Παλμύρα τον περασμένο Μάη, ότι δεν έχουν την παραμικρή θέληση να διεξάγουν αυτόν τον αγώνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στραφούμε προς τη μεριά των αντιπάλων του Άσσαντ, των επαναστατών, οι οποίοι έχουν ήδη σημειώσει επιτυχίες κατά του ISIS

Ε. Και που κατέχουν ένα τμήμα του εδάφους, κατέχουν ακόμα επαρχίες, διαθέτουν βάσεις, και που κατόρθωσαν να αυξήσουν το έδαφός τους.

Α. Ναι έχουν κατορθώσει να κερδίσουν έδαφος, και που το κρατάνε, παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς των Ρώσσων, εδώ και ενάμισυ μήνα, –

Ε. Οι Ρώσσοι λένε ότι χτυπάνε το ISIS, αλλά στην πραγματικότητα χτυπάνε τους επαναστάτες στους οποίους αναφέρεστε-

Α. Ακριβώς. Tους επαναστάτες που έχουν απελευθερώσει ένα τμήμα της επικράτειας. Οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 14 κάνουν αυτό, που αποκαλούν δεύτερη επανάσταση, εναντίον του πανταχού παρόντος ISIS και που αν τους δοθεί κατάλληλη εξοπλιστική ενίσχυση και αεροπορική υποστήριξη, έχω την πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να ξαναπάρουν τον έλεγχο της κοιλάδας του Ευφράτη. Γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι η στρατιωτική ήττα του ISIS αποτελεί για μας προτεραιότητα, γιατί σημαίνει ότι ταυτόχρονα αποκεφαλίζουμε τον τρομοκρατικό σχεδιασμό που μας έκανε τέτοιο κακό, και επίσης καταστρέφουμε το καταφύγιο προς το οποίο κατευθύνονται, ακόμα και τώρα που μιλάμε, όλο και περισσότεροι νεοσύλλεκτοι στρατολογημένοι από την Ευρώπη, οι αυριανοί νέοι τρομοικράτες. Επομένως πρέπει να εξαρθρώσουμε το ISIS. Αλλά την επόμενη μέρα, να μην τα κάνουμε όπως στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ: χρειάζεται μια δύναμη τοπική που να έχει νομιμοποίηση, και που κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να είναι παρά Σύροι, αντίπαλοι του Άσσαντ. Γιατί αν αυτοί οι άνθρωποι αγωνίζονται και μετρούν τόσους νεκρούς – 1/4 εκατομμυρίου νεκροί στη Συρία μέχρι σήμερα- δεν αγωνίζονται βέβαια για να δούν το δικτατορικό καθεστώς να εγκαθίσταται πάλι στα εδάφη που κέρδισαν από τον ISIS με αίμα.

Ε. Άρα ο κύριος στόχος σήμερα είναι να στηριχθούμε και να ενισχύσουμε αυτό το κομμάτι του Συριακού πληθυσμού που με το όπλο στο χέρι πολεμά ταυτόχρονα το ISIS και τον Μπασάρ αλ ‘Ασσαντ-

Α. Ναι, πράγματι αυτό έχει προτεραιότητα, γιατί πέρα από την επιχειρησιακή πλευρά, που έχει σημασία για τους λόγους που προαναφέραμε, πρέπει να καταρρίψουμε και τις θριαμβολογίες του ISIS, που είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματά του για να στρατολογεί εθελοντές. Ιδίως τους ισχυρισμούς των Τζιχαντιστών ότι πετούν από νίκη σε νίκη και που αυτό αποδεικνύει κατά κάποιον τρόπο ότι αυτοί είναι οι Εκλεκτοί, οι Αγγελιοφόροι του Θεού. Πρέπει να αποδείξουμε με τη δύναμη των γεγονότων, με τα όπλα, ότι αυτό είναι άλλη μία ψευδαίσθηση, ακόμα ένα ψέμα, και ότι εμείς είμαστε πιο δυνατοί από αυτούς. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα νικήσουμε σε αυτό τον πόλεμο, το υπογράφω χωρίς καμία επιφύλαξη, αλλά για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε τα κατάλληλα μέσα.

Ε. Τελευταία ερώτηση: Σήμερα ξέρουμε ότι το Βέλγιο είναι η βάση για νέους τζιχαντιστές έτοιμους για όλα. Τί κάνουμε;

Α. Ξέρετε η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν μια πρωτοπόρα συνεργασία στον αστυνομικό και δικαστικό τομέα που έδωσε ήδη αποτελέσματα, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι στο ISIS δεν οργανώνουν τους εθελοντές κατά εθνικότητα, αλλά κατά γλώσσα, άρα υπάρχει μια τρομοκρατική “αδελφότητα” ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μιλάνε τη γαλλική γλώσσα, είτε είναι Γάλλοι, είτε Βέλγοι, είτε Βορειοαφρικανοί, που εκπαιδεύονται στα ίδια στρατόπεδα και που όπως είδαμε δυστυχώς στις 13 Νοέμβρη συμμετείχαν στην ίδια σφαγή.

Ζαν-Πιερ Φιλιού σας ευχαριστούμε που ήρθατε. Υπενθυμίζω το βιβλίο σας: “Les Arabes , leur destin, le notre” (“Οι Άραβες, το πεπρωμένο τους και το δικό μας”) εκδόσεις La Decouverte. Σας ευχαριστούμε.

9782707188236is (1)is

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: