Οι «κακοί ξένοι» προτείνουν μείωση των στρατιωτικών δαπανών για ελάφρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος- η κυβέρνηση;


(Παλαιές εποχές της Αριστεράς και το παρόν της πρώτη-φορά-Αριστεράς)

Άρθρο του Peter Spiegel στους Financial Times (μετ. Μ.Γ.)

Leaked paper: Should Greece cut defence spending?

Ένα έγγραφο που διέρρευσε: Πρέπει η Ελλάδα να περικόψει τις στρατιωτικές δαπάνες;

Ένα από τα παράδοξα του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ήταν ότι, παρά τα πέντε χρόνια τιμωρητικής λιτότητας, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ.
Από την αρχή της κρίσης, το ζήτημα υπήρξε αντικείμενο διαμάχης κατά τη διάρκεια διαφωνίας για το αν η Αθήνα θα πρέπει να επικυρώσει τη σύμβαση αγοράς υποβρυχίων ντίζελ γερμανικής κατασκευής- μια κίνηση που επικρίθηκε ως τρόπος για να εξασφαλιστεί η εύνοια του μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας.

Πιο πρόσφατα, η ακροαριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε ερωτήματα, όταν συμφώνησε να υπογράψει ένα πρόγραμμα ύψους 500εκ € για την αναβάθμιση πέντε γηρασμένων αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας αμερικανικής κατασκευής.
Και σύμφωνα με ένα έγγραφο που βρήκε το Βρυξέλλες Blog και δημοσιεύτηκε εδώ*, το ζήτημα προέκυψε και πάλι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές της, ως ένας τρόπος για να γεφυρωθεί το χάσμα ππυ υπάρχει ακόμα μεταξύ των δύο πλευρών σε σχέση με το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Για να ανακεφαλαιώσουμε, οι τεχνικοί εκπρόσωποι του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ώθησαν την Αθήνα να κάνει περικοπές κατά 1-2 δισ € στο ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού μέσω περικοπών συντάξεων του δημόσιου και αύξησης του ΦΠΑ σε τομείς όπως η ηλεκτρική ενέργεια, πράγμα στο οποίο ο Τσίπρας αντιστάθηκε. Οι πιστωτές είχαν επιμείνει ότι είναι ανοικτοί και σε άλλες ιδέες, αλλά υποστηρίζουν ότι η Αθήνα δεν έδωσε αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.

Το έγγραφο των τριών σελίδων, που κυκλοφόρησε μεταξύ των πιστωτών, δείχνει ότι οι δύο από τους υπεύθυνους θεσμούς για τη διάσωση της Ελλάδας- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – κατά τις διαπραγματευτικές συνομιλίες έχουν εκφράσει την άποψη ότι οι περικοπές στην άμυνα θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά και έχουν προτείνει αλλαγές (κυρίως τη μετάβαση σε μια δομή με λιγώτερη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό- μια αλλαγή που έχουν ήδη κάνει αποφασίσει αρκετοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ):

Σε συζητήσεις με τις αρχές, τόσο η Επιτροπή όσο και η ΕΚΤ έχουν υποδείξει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση των στρατιωτικών δαπανών, με παράλληλη ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Χαμηλώνοντας το πλαφόν στις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας, θα μπορούσε να επιφέρει εξοικονόμηση της τάξεως των 200 εκατομμυρίων € για το 2016

Οι αμυντικές δαπάνες είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα σε κάθε χώρα, και το έγγραφο επισημαίνει ότι ο εσωτερικός κανονισμός του τρίτου υπεύθυνου θεσμού διάσωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν του επιτρέπει να απαιτεί περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες στα πλαίσια ενός προγράμματος διάσωσης.
Επιπλέον, οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες, είπαν ότι η πρόταση θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον κ Τσίπρα, του οποίου το αριστερίστικο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι σε συνασπισμό με το εθνικιστικό κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, που θεωρείται από πολλούς ως υπερασπιστής του στρατού της χώρας. Ο επί κεφαλής και ιδρυτής της ομάδας, ο Πάνος Καμμένος, είναι σήμερα υπουργός άμυνας της κυβέρνησης.

Πάντως, η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά κάποιες περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης, το 2013 π.χ. η Ελλάδα εξακολουθούσε να δαπανά μεγαλύτερο ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από ό, τι οποιαδήποτε άλλη χώρα-σύμμαχο του ΝΑΤΟ , με εξαίρεση τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και είναι «μακράν» η χώρα της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη αναλογία στρατιωτικού προσωπικού σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να μετακινηθεί προς την κατεύθυνση ενός πιο επαγγελματικού στρατού και της περαιτέρω μείωσης των στρατιωτικών δαπανών. Η συντόμευση της περιόδου υποχρεωτικής στράτευσης, η βελτίωση των προμηθειών, ο εξορθολογισμός του σχεδιασμού απόκτησης στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και η χρήση των νέων μέσων, θα πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμηση.

* Greece-defence-1

Αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου: (Ναυτεμπορική 17/6)

Ανυπόστατα και υποβολιμαία χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος τα περί προτάσεων των θεσμών για μείωση των στρατιωτικών δαπανών. «Δεν υπάρχουν ούτε πρόκειται να υπάρξουν τέτοιες προτάσεις», ξεκαθαρίζει ο κ. Ήσυχος με αφορμή σχετικό δημοσίευμα των Financial Times και συμπληρώνει ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας «εντάσσονται στη στρατηγική απαξίωσης της ελληνικής κυβέρνησης και της μάχης που δίνει για τον απεγκλωβισμό της ελληνικής κοινωνίας από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης»«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τον αφοπλισμό της χώρας, που θα βάλει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της και την ύψιστη αποστολή που επιτελούν με τον καλύτερο τρόπο κάτω από ειδικές συνθήκες οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων»

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: