Μια πόλη σε κατάσταση πολιορκίας


05032013404Μια ανακοίνωση του ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για το σύνολο της χώρας και το άμεσο μέλλον της, ίσως μοιάζει δυσανάλογο να ασχολούμαστε με την πόλη, ωστόσο στην πόλη θα εξακολουθούμε να ζούμε οι περισσότεροι και μετά τις όποιες γενικώτερες εξελίξεις-ευνοϊκές ή καταστροφικές. Πέρα από τις ιδιομορφίες κάθε πόλης, ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα αφορά λίγώτερο ή περισσότερο τις πόλεις σε όλη τη χώρα.

Η Αθήνα, και ιδιαίτερα το κέντρο της, η βιτρίνα της αστικής ζωής, βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Σωστός σχεδιασμός με Ρυθμιστικά, χρήσεις γής, αναπλάσεις, όλα όσα θα θέλαμε να δούμε να υλοποιούνται για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, μοιάζουν σαν χλωμά φαντάσματα μπροστά στην ζοφερή πραγματικότητα: Μια πόλη όπου έχει κυριαρχίσει η ασχήμια, ο βανδαλισμός, η αυθαιρεσία, η ανομία.
Πρόσφατα διαπιστώσαμε για πολλοστή φορά, ότι μια κεντρική περιοχή, τα Εξάρχεια, είναι φέουδο κάποιων κατ’ όνομα “αντιεξουσιαστών”, στην πραγματικότητα εξουσιαστών που εφαρμόζουν την δική τους ωμή εξουσία και εννοούν ν’ αποφασίζουν αυθαίρετα ποιοί είναι και ποιοί δεν είναι δεκτοί στην επικράτειά “τους”. Κάτι σαν τους άγραφους νόμους του φαρ-ουέστ.
Κατοικίες και δημόσιοι χώροι, ιστορικά κτίρια και πολύτιμα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υφίστανται καθημερινά απίστευτη ρύπανση και βανδαλισμούς.
Με την οποιαδήποτε αφορμή ομάδες επιδίδονται σε ιεροτελεστίες βαρβαρότητας, καίγοντας και καταστρέφοντας δημόσια και ιδιωτικά αγαθά.
Το πρόσφατο κύμα καταλήψεων και η αντιμετώπισή του από την πολιτεία, προοιωνίζει τα χειρότερα και για το μέλλον.
Παράλληλα οι αυθαίρετες καταλήψεις πεζοδρόμων και πεζοδρομίων από τροχοφόρα και εμπορικές δραστηριότητες καλά κρατούν.

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι κάτοικοι της Αθήνας όλα αυτά τα δέχονται σαν να είναι κάτι φυσικό. Ελάχιστοι δείχνουν να ενδιαφέρονται για τον δημόσιο χώρο.
-Από τη μιά ένας κυνικός ατομισμός που εκφράζεται με την φροντίδα μόνο για την ατομική ιδιοκτησία -το σπίτι μου, το αυτοκίνητό μου.
-Από την άλλη μια μοιρολατρική υποταγή στα κακώς κείμενα του δημόσιου χώρου.
Είναι η νοοτροπία των ανθρώπων που δεν βλέπουν τις ευθύνες τους, αλλά τις εναποθέτουν πάντα στους “άλλους”. Που δεν διερωτώνται “τί μπορώ να κάνω εγώ για την πόλη μου”. Αλλά ούτε και προς την πολιτεία προβάλλουν αιτήματα για την πραγματική βελτίωση των συνθηκών της ζωής στην πόλη. Δεν έχουμε δει πχ. “κινήματα” υπέρ της δημόσιας συγκοινωνίας, αλλά αντίθετα “κινήματα” που την ζημιώνουν (όπως το πρόσφατο ανεκδιήγητο application που ειδοποιεί με τα κινητά τους τζαμοατζήδες πότε θα μπουν οι ελεγκτές σε μετρό ναο!). Είναι η νοοτροπία της “μαγκιάς” που βλέπει τις δημόσιες λειτουργίες της πόλης ως κάτι το περιοριστικό μιας κατά φαντασίαν ελευθερίας. Είναι η νοοτροπία που δεν αντιλαμβάνεται πως η τήρηση κανόνων για την εύρρυθμη λειτουργία της πόλης δεν είναι αυταρχισμός, αλλά δημοκρατία, γιατί ωφελεί όλους τους πολίτες και ιδίως τους λιγώτερο προνομιούχους. Αυτή η ίδια νοοτροπία έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη γενικώτερη κρίση της χώρας και η πόλη είναι ένας καθρέφτης όπου αντανακλώνται και τα γενικότερα προβλήματα.

Πιστεύουμε ότι καμιά διατήρηση της αστικής μας κληρονομιάς και καμμιά ουσιαστική αναβάθμιση του αστικού μας περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή αυτής της νοοτροπίας, χωρίς την συμμετοχή των πολιτών. Ο Τομέας Πολιτικής για το Αστικό Περιβάλλον θα ξεκινήσει πλατιές καμπάνιες και παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε συναίσθηση ότι δεν είναι εύκολο. Θέλουμε να συνεργαστούμε και να ενθαρρύνουμε όλες τις κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών που αποσκοπούν στην πραγματική βελτίωση του δημόσιου χώρου, μακρυά από λαϊκισμούς και στείρες καταγγελίες. Παράλληλα θέλουμε να συμβάλλουμε ενετγά στη διαμόρφωση αιτημάτων και παρεμβάσεων για τον ίδιο σκοπό σε όλα τα επίπεδα: κοινοβουλευτικό, δημοτικό, επίπεδο γειτονιάς.
Γιατί η πόλη είμαστε εμείς, οι κάτοικοί της.

Τομέας Πολιτικής για το Αστικό Περιβάλλον – Υπεύθυνη Τομέα Μελίττα Γκουρτσογιάννη, συντονιστής Γιώργης Πετράκης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: