Από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Istanbul’14 (7-9/11/14)


DSCN5415Η συζήτηση και οι θέσεις για την κατάσταση στη ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Η ομιλία του καθηγητή Jean-Pierre Filiu , ειδικού στη Μέση Ανατολή, την Αραβική Άνοιξη και την Αλ Κάϊντα http://europeangreens.eu/istanbul2014/video

(Plenary: Situation in the wider Middle East- κλικ- speakers- Jean-Pierre Filiu – βελάκι για video)

Το κείμενο θέσεων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος  (μετάφραση Μ.Γ.)  το αρχικό κείμενο αγγλικά εδώ

Ένα χρήσιμο κείμενο αναφοράς, γιατί εξετάζει όλες τις παραμέτρους της εξαιρετικά πολύπλοκης κατάστασης. Αποφασιστική σημασία έχει η υποστήριξη της Αραβικής Άνοιξης, η καταδίκη χωρίς αστερίσκους του Άσαντ και των Τζιχαντιστών,  η αναγνώριση ότι  οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορεί να είναι απαραίτητες για την προστασία αμάχων, η έγκληση της Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της. Ωστόσο θεωρώ τουλάχιστον ελλειπή την ανάλυση για το Παλαιστινιακό και  πολιτικό λάθος την  απουσία καταδίκης της Χαμάς και της Χεζμπολλάχ, ιδιαίτερα για τη δράση τους στο εσωτερικό των κοινωνιών τους. (Μ.Γ.)

Θέσεις σχετικά με τα γεγονότα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή

Το ιστορικό υπόβαθρο

Πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη περιοχή με τόσες βίαιες συγκρούσεις, όπως η Μέση Ανατολή. Πουθενά δεν υπάρχουν πιο πολλά θύματα ή άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Βία που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, χάος και καταστάσεις απρόβλεπτες καταβροχθίζουν ολόκληρες χώρες της περιοχής αυτής του κόσμου και απειλούν όλο και περισσότερες. Αλλά ενώ αυτή τη στιγμή η κρίση κάνει πρωτοσέλιδα, οι ρίζες της πάνε βαθιά μέσα σε μια μακριά ιστορική κληρονομιά.
Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έμειναν ατιμώρητες, κλεπτοκρατικά αυταρχικά καθεστώτα, ανισότιμη οικονομική ανάπτυξη, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όπως ξηρασίες, διάχυτη διαφθορά, σεκταρισμός, πολιτικός και θρησκευτικός εξτρεμισμός, περιθωριοποίηση και διακρίσεις εις βάρος ολόκληρων πληθυσμιακών ομάδων, όλα αυτά έχουν φτιάξει το τοξικό μείγμα που βλέπουμε σήμερα. Και ακόμη, μια μακρά ιστορία εξάρτησης, χειραγώγηση από εξωτερικούς παράγοντες, επεμβάσεις από διάφορες δυνάμεις. Οι δυτικές χώρες έχουν το μερίδιό τους σε όλα αυτά. Μετά από δεκαετίες καταστροφικής αποικιοκρατίας, κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες έδωσαν επί σειρά ετών την υποστήριξή τους σε περιφερειακές δικτατορίες και αυταρχικά καθεστώτα, και συνεχίζουν ακόμα να το κάνουν στις περιπτώσεις της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και του Μπαχρέιν. Για περισσότερο από τρία χρόνια μετά τις ελπίδες και τα όνειρα της Αραβικής Άνοιξης, διάφορα πολιτικά ισλαμιστικά κινήματα, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, απέτυχαν πολιτικά, ενώ οι κοσμικές και προοδευτικές δυνάμεις ως επί το πλείστον δεν μπόρεσαν να εδραιωθούν ως αξιόπιστες εναλλακτικές πολιτικές λύσεις, εκτός από ελάχιστα παραδείγματα όπως στην Τυνησία και στην Rojava (Κουρδικός θύλακας στη Συρία). Μέσα σε αυτή την αρνητική εικόνα, η αξιοσημείωτη, αν και εύθραυστη, πρόοδος της Τυνησίας στη μετάβαση προς τη δημοκρατία αξίζει ακόμα πιο πολύ την εκτίμηση και την υποστήριξή μας.

Η Μέση Ανατολή είναι άμεσος γείτονας της Ευρώπης, αλλά καθώς διάφορα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν μακρύ ιστορικό οικονομικής και πολιτικής ανάμειξης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών επεμβάσεων και εμπορίου όπλων, ενώ άλλα κράτη κρύβονται πίσω από τρίτους και δεν ακολουθούν καν κάποια δική τους στρατηγική, η ΕΕ δυσκολεύεται πάρα πολύ να συγκροτηθεί σε μια κοινή προσπάθεια. Εμφανίζεται διστακτική και διχασμένη, πιο δραστήτια στα λόγια παρά στις πράξεις, ταλαντεύεται, χρησιμοποιεί διπλά μέτρα και σταθμά και έχει την αυταπάτη ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να πετύχει πραγματικές λύσεις χωρίς να σοβαρή εμπλοκή. Ανθρωπιστικοί λόγοι και μόνο θα έπρεπε να είναι αρκετοί για να πείσουν την Ευρώπη να δράσει με μεγαλύτερο δυναμισμό και συνέπεια- ωστόσο δεν το κάνει. Έτσι η πυρκαγιά που κατατρώει μεγάλα τμήματα αυτής της περιοχής βάζει και την Ευρώπη σε κίνδυνο να καεί και η ίδια.

Η Αίγυπτος, παραδοσιακός ηγέτης του Αραβικού κόσμου, ταλαντεύεται ανάμεσα στα ισλαμικά κινήματα και στη στρατιωτική δικτατορία που καταστέλλει βάναυσα τους αντιπάλους της, αλλά δεν μπορεί να ελέγξει τις τρομοκρατικές ομάδες. Στη Λιβύη σήμερα ο εμφύλιος έχει περισσότερα θύματα από ό,τι οι ταραχές αμέσως μετά την ανατροπή του Καντάφι. Η Ισραηλινό-Παλαιστινιακή σύγκρουση είχε περισσότερους νεκρούς πολίτες της Γάζας παρά ποτέ, ενώ και το Ισραήλ κατέβαλε υψηλότερο κόστος από ό,τι στο παρελθόν. Στη Συρία ο εμφύλιος πόλεμος διανύει το 3ο έτος του. Οι μισοί πολίτες της Συρίας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 190.000. Στο Ιράκ έχουμε έκρηξη της σεκταριστικής βίας και μεγάλες περιοχές του βορειοανατολικού Ιράκ έχουν ήδη μπεί κάτω από την κυριαρχία του πιο ανελέητου ισλαμιστικού στρατιωτικού κινήματος μέχρι σήμερα (Ισλαμικό Κράτος), που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ενιαίου κράτους του Ιράκ. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Ιράκ έπαιξε ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς κράτησε για χρόνια τους Σουννίτες στο περιθώριο, και έτσι πρόσφερε γόνιμο έδαφος στην σεκταριστική βία. Η νέα κυβέρνηση είναι ανάγκη να άλλάξει ριζικά κατεύθυνση προς μια πολιτική που θα περιλαμβάνει τους πάντες χωρίς αποκλεισμούς και θα επιτρέψει σε όλες τις εθνικές ομάδες του Ιράκ να εξασκήσουν ελεύθερα και ειρηνικά την πολιτική τους επιρροή, αποφεύγοντας την περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση και πολεμώντας την εξάπλωση του Ισλ.Κράτους. Η Υεμένη βιώνει πάλι βίαιες ταραχές. Στις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας, η καταστολή είναι βαριά, ενώ η συνεχής ενθάρρυνση της τζιχαντιστικής ιδεολογίας σε αυτές τις χώρες συμβάλλει πάρα πολύ στην αποσταθεροποίηση περιοχής. Η Τουρκία βρίσκεται υπό την πίεση της μεγάλης εισροής προσφύγων. Αν και έκανε τεράστιο άθλο με το να επιτρέψει την είσοδο σε σχεδόν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί, συγκεκριμένα πρέπει να επιτραπεί στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Από την άλλη μεριά, οι ίδιοι οι πολίτες της Τουρκίας βιώνουν τον εκφυλισμό της δημοκρατίας. Ο Λίβανος και η Ιορδανία φέρουν και αυτοί το βάρος της φιλοξενίας ενός πολύ μεγάλου αριθμού προσφύγων, αλλά μέχρι στιγμής όσον αφορά τις συγκρούσεις, έχουν ξεφύγει από τα χειρότερα. Με φόντο τον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για την επιρροή στην περιοχή, δεν έχει λυθεί ακόμα το ζήτημα της εξεύρεσης ενός συμβιβασμού με το καταπιεστικό καθεστώς του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, προκειμένου ν’ αποτραπεί μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή και να αποφευχθεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση.

Η ΕΕ δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στο παρελθόν, υπό όχι τόσο δύσκολες συνθήκες, το έλλειμμα συνοχής στις πολιτικές των κρατών-μελών ήταν η αιτία για την ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών απαντήσεων στα προβλήματα. Ωστόσο η Ευρώπη δεν πρέπει να απεκδυθεί τις διεθνείς ευθύνες της. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι στρατολογούνται στις δυνάμεις των τζιχαντιστών και παίρνουν μέρος στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για μας. Η Ευρώπη χρειάζεται εσωτερική συνεργασία για να δώσει καλύτερες απαντήσεις. Εμείς, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θέλουμε να συμβάλουμε στην αναζήτηση καλύτερων απαντήσεων στα προβλήματα. παρ’ όλο που ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις.

Βοήθεια στους Πρόσφυγες
Η πρώτη και σημαντικότερη ευθύνη για τους ευρωπαίους ηγέτες και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των προσφύγων. Μέχρι σήμερα η Ευρώπη δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στον τομέα αυτό. Επισήμως μόνο σε περίπου 125.000 πρόσφυγες από τη Συρία έχει επιτραπεί η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σουηδία έχει δεχθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 60.000 πρόσφυγες από αυτή την περιοχή. Η Γερμανία, η πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ, δεσμεύτηκε να δεχτεί για επανεγκατάσταση 50.000, αλλά μέχρι σήμερα έχει δεχτεί μόνο περίπου 20.000, ενώ κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας είχε φιλοξενήσει σχεδόν 400.000 πρόσφυγες. Άλλες χώρες της ΕΕ εφσρμόζουν ακόμα πιο σφικτές διαδικασίες. Στην Ελλάδα πολλοί πρόσφυγες κρατούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία από την αρχή του 2014 έχουν πνιγεί πάνω από 2.500 πρόσφυγες που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο.
Παράλληλα οι πόροι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού προγράμματος του ΟΗΕ μειώνονται. Οι προμήθεια τροφίμων για τα 6 εκατομμύρια Σύρων που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και σε γειτονικές χώρες τον Νοέμβριο θα περικοπούν κατά 60%. Τα σχολικά προγράμματα σίτισης για περίπου 12.000 παιδιά στο Ιράκ έχουν ήδη σταματήσει. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει όλες τις χώρες που φέρουν το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, δηλαδή τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία. Ως εκ τούτου, οι Πράσινοι παροτρύνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσουν σημαντικά τα διαθέσιμα κεφάλαια για την ανακούφιση των εκτοπισμένων ανθρώπων που βρίσκονται σε μια τόσο επισφαλή κατάσταση σε αυτές τις χώρες και να λύσουν τα προβλήματα πληρωμών της Ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εμείς οι Πράσινοι χαιρετίζουμε την Ιταλική επιχείρηση Mare Nostrum που έσωσε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και είμαστε αντίθετοι με την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να την σταματήσει. Η επιχείρηση “Τρίτων” της Frontex πού στοχεύει μάλλον στην προστασία των συνόρων παρά στην προστασία των ανθρώπων δεν μπορεί να αντικαταστήσρι την Mare Nostrum. Αντί της Frontex, χρειαζόμαστε μιαν Ευρωπαϊκή επιχείρηση σωτηρίας ανθρώπων, υποστηριζόμενη από όλα τα κράτη-μέλη και ένα καθεστώς συνόρων τελείως διαφορετικό, βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ευρώπη πρέπει ν’ ανοίξει τις πόρτες της στους πρόσφυγες και να τους συμπεριφερθεί ως ανθρώπινα όντα που χρειάζονται προστασία. Πρέπει να υπάρξουν νόμιμοι και ασφαλείς τρόποι για την είσοδο στην Ευρώπη, και νόμιμοι τρόποι για την μετανάστευση σε αυτήν. Χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη για την υποδοχή των προσφύγων και για την διαχείρηση των αιτημάτων ασύλου. Δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε τις χώρες του Νότου, όπως η Μάλτα ή η Ιταλία να τα βγάλουν πέρα μόνες τους με αυτή την αποστολή. Ο κανονισμός του Δουβλίνου χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση, που να εγγυάται την αλληλλεγγύη και να δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των προσφύγων, όπως πχ. περισσότερες ανθρωπιστικές βίζες για τους πρόσφυγες. Επίσης θέλουμε να ενθαρρύνουμε την Ε.Ε. ν’ αυξήσει γενναία των αριθμό των ατόμων που δέχεται ετησίως προς μετεγκατάσταση.

Πρέπει να αναζητηθεί μια νέα εταιρική σχέση με το Ιράν
Αξίζουν συγχαρητήρια στην απερχόμενη Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Κάθριν Άστον για όλες τις προσπάθειες που έκανε προς τη διευκόλυνση μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και τις χώρες P5+1. Από θέση αρχής είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε χρήση των πυρηνικών είτε για στρατιωτικούς είτε για ειρηνικούς σκοπούς. Κάνουμε σφοδρή κριτική για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Παρ’ όλα αυτά, είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση της έντασης, και γι αυτό ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για έναν πυρηνικό συμβιβασμό με το Ιράν θα έχουν αίσια κατάληξη, ότι με τον εξακριβωμένο τερματισμό της συγκέντρωσης ουρανίου θα διαλυθούν οι ανησυχίες των άλλων χωρών της περιοχής για την ασφάλειά τους, καθώς και ότι θα εξασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα του Ιράν στα πλαίσια της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Επιπλέον, πρέπει να αναληφθούν προσπάθειες στην περιοχή για την οικοδόμηση ενός σταθερού κλίματος εμπιστοσύνης. Γι αυτόν τον στόχο οι Πράσινοι καλούν τους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών και τη νέα Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. να ασκήσουν πίεση προς τα κράτη, που μέχρι τώρα εμπόδιζαν την πραγματοποίηση μιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών με ατζέντα την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής από την Μέση Ανατολή. Υποστηρίζουμε την πραγματοποίηση αυτής της Διάσκεψης πριν από την Αναθεωρητική Διάσκεψη της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων το 2015. Ήταν λάθος που δεν κλήθηκε εγκαίρως το Ιράν να συμμετάσχει στις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και για την επίτευξη μιας μεταβατικής κατάστασης στη χώρα αυτή. Είναι προφανές ότι η περιφερειακή σταθερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί ερήμην του Ιράν.

Να προσκαλέσουμε πάλι την Τουρκία
Υπό την επίδραση ενός αρνητικού κλίματος τόσο στις ηγεσίες όσο και στην κοινή γνώμη πολλών χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Αυστρία, καθώς και εξ αιτίας αποφάσεων της ίδιας της Τουρκικής κυβέρνησης, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν μείνει κενό γράμμα. Αυτό έχει διευκολύνει την τουρκική κυβέρνηση να γυρίσει την πλάτη στις αξίες της Ευρώπης και να μπει στο δρόμο του αυταρχισμού και των υπέρμετρων φιλοδοξιών για περιφερειακό ηγετικό ρόλο. Η Ε.Ε. και η Τουρκία πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να πάρουν πάλι μπρος με την ουσιαστική έννοια. Οι Πράσινοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και την Συμφωνία της Άγκυρας. Η εχθρική στάση της τουρκικής κυβέρνησης προς την επαρχία Rojava της Συρίας και τον Κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας δημιουργεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα. Η Τουρκία πρέπει να κάνει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους και ν’ ανοίξει τα σύνορά της για τους υπερασπιστές της Rojava.
Ζητάμε από την Τουρκική κυβέρνηση:
1) Τον απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την επικράτηση της νομιμότητας στην Τουρκία καθώς και τον σεβασμό και την αποδοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ.
2) Να σταματήσει οποιαδήποτε υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους και άλλων μιλιταριστικών ομάδων.
3) Να προχωρήσει με αξιοπιστία τις ειρηνευτικές διαδικασίες Τουρκίας-Κούρδων.

Αποφασιστική πρωτοβουλία για την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνευση
Ο τελευταίος πόλεμος της Γάζας κόστισε πάνω από 2.000 ζωές, από τις οποίες πάνω από το 95% ήταν Παλαιστίνιοι. Εμείς οι Πράσινοι αντιταχθήκαμε σθεναρά σε αυτόν τον πόλεμο και κατά προτεραιότητα θέλουνε να δούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη στο Κάιρο τον Αύγουστο του 2014. Είμαστε αντίθετοι στις επιθέσεις κατά αμάχων εκ μέρους της Χαμάς και άλλων ενόπλων ομάδων. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αντίθετοι στη χρήση της υπέρμετρης βίας που άσκησε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου πολέμου στη Γάζα. Υποστηρίζουμε την ανεξάρτητη επιτροπή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που διερευνά τα εγκλήματα πολέμου που ενδεχομένως διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές. Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου στη Γάζα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αποκήρυξε ανοιχτά τη λύση των δύο κρατών που η Ε.Ε., όπως και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επιδιώκουν εδώ και τόσα χρόνια. Δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνησή του δεν είχε απολύτως καμία πρόθεση να επιδιώξει αυτόν τον στόχο. Σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή και ιδίως η εφαρμοζόμενη εποικιστική πολιτική δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα, που απομακρύνουν όλο και περισσότερο την προοπτική της λύσης δύο κρατών. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απέτυχε στην πρόσφατη προσπάθειά της να αναβιώσει τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία. Το Κουαρτέτο, υπό την ανύπαρκτη ηγεσία του Τόνι Μπλερ, δεν έχει παρουσιάσει αποτελέσματα εδώ και χρόνια. Ωστόσο ακόμη και αυτή τη στιγμή, που οι προοπτικές για μια βιώσιμη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και για τερματισμό της παρατεταμένης κατοχής εμφανίζονται πιο απόμακρες παρά ποτέ, εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών. Καλούμε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ακολουθήσουν το παράδειγμα της νέας κοκκινο-πράσινης κυβέρνησης της Σουηδίας που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος και καλωσορίζουμε τα ψηφίσματα στην Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων και στην Γερουσία της Ιρλανδίας που ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να κάνουν το ίδιο.

Οι Πράσινοι θέλουν να μπορεί το Ισραήλ να ζει ειρηνικά μέσα σε ασφαλή σύνορα και χωρίς το φόβο βίας και επιθέσεων. Παράλληλα και με την ίδια έμφαση θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να είναι σε θέση να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον με ειρηνική αυτοδιοίκηση σε ένα ανεξάρτητο κράτος πλάι-πλάι με το Ισραήλ και τα άλλα γειτονικά κράτη. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Ραμάλλα απέδειξε την ικανότητά της να πραγματοποιήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Προς επίτευξη του στόχου αυτού υποστηρίζουμε την ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να επανενωθούν και να μιλούν με μία ενιαία αξιόπιστη φωνή. Αυτό θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Πέρα από αυτά, η Ε.Ε. θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει τολμηρές και ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες για την ειρήνη στην περιοχή, με βάση την Αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002. Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε έχει κάνει κάποια βήματα στην διατύπωση σαφούς κριτικής προς τις ισραηλινές αρχές για την πολιτική τους, θα πρέπει να μιλήσει με περισσότερη σαφήνεια και συνεκτικότητα για το ζήτημα των εξαγωγών προς τα κατεχόμενα εδάφη προϊόντων που παράγονται στους ισραηλινούς εποικισμούς, για την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και για την πολιτική του έναντι των Αράβων πολιτών του. Ανησυχούμε για την τύχη των Παλαιστοινίων προσφύγων. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα επαναπατρισμού ως αναπόστατο τμήμα της ειρηνευτικής λύσης. Δεν αποδεχόμαστε οποιεσδήποτε διακρίσεις σχετικές με τη φυλή, την εθνότητα ή την θρησκεία μειονοτήτων ή την βίαιη αρπαγή των περιουσιών και των ζωτικών τους πόρων. Ανησυχούμε για την πιθανότητα αναπτυξιακά έργα που χρηματοδότησε η Ε.Ε. να έχουν καταστραφεί από την επίθεση των Ισραηλινών. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, καλούμε την Ε.Ε. να επιδιώξει να δοθούν αποζημιώσεις. Εμείς οι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στο Ισραήλ ότι ως δύναμη κατοχής έχει ιδιαίτερη ευθύνη να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η λογοδοσία για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό αυτή την έννοια, καλούμε τις αρχές του Ισραήλ και της Αιγύπτου να σταματήσουν τον αποκλεισμό ελεύθερης πρόσβασης της βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Συγκεκριμένα, επιμένουμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η Σύμπραξη Ε.Ε.-Ισραήλ και να καθοριστούν σαφείς όροι όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα, την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και την καταστροφή των υποδομών στα παλαιστινιακά εδάφη που χρηματοδότησε η Ε.Ε.

Ενίσχυση του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών
Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής η κοινωνία των πολιτών βρίσκεται υπό αφόρητη πίεση. Στην Αίγυπτο και στη Λιβύη οι απειλές κατά της ζωής είναι σχεδόν καθημερινές. Γι αυτό εμείς οι Ευρωπαίοι Πράσινοι δίνουμε έμφαση στην υπεράσπιση των ομάδων και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαιτέρως των οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, δίνοντας δημοσιότητα στους αγώνες τους, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και βοηθώντας τις να επενδύσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες τους. Είναι επείγον και απαραίτητο τα κράτη- μέλη της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσουν σημαντικά τα διαθέσιμα κεφάλαια για τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, όπως επίσης είναι σημαντικό να μιλούν με ενιαία φωνή, όποτε απειλούνται ή καταπιέζονται οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος των εκπαιδευτικών ανταλλαγών .

Δίκαιο εμπόριο και δίκαιες επενδύσεις
Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει κοινή εμπορική και επενδυτική πολιτική για την μείζονα Μέση Ανατολή, με στόχο η οικονομική στήριξη και η συνεργασία να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και αυτή η προσέγγιση να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της κοινωνικής ισοτιμίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ισότητα των φύλων, τη δίκαιη μεταχείριση των μειονοτήτων και την περιβαλλοντική ευθύνη.

Δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις
Στη Συρία, όπως και στο Ιράκ, ο στόχος της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε κάποια μειονότητα, δεν μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα. Υποστηρίζουμε τις θρησκευτικές μειονότητες και όλους όσους καταπιέζονται στο Ιράκ και τη Συρία, στηρίζουμε τον αγώνα του Κουρδικού λαού για το μέλλον του και τον αγώνα όσων αντιστέκονται στην καταπίεση και πολεμούν για ελευθερία, δημοκρατία και ειρήνη. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές θέσεις μεταξύ μας , όσον αφορά τη στρατιωτική δράση και τη χρήση των αεροπορικών δυνάμεων της Δύσης στις δύο χώρες, καθώς και τον εξοπλισμό των Κούρδων Peshmerga και των Κούρδων της Rojava που αντιστέκονται στο Ισλαμικό Κράτος, ή τον εξοπλισμό των μετριοπαθών δυνάμεων της Συριακής αντίστασης. Σκοπεύουμε να μάθουμε περισσότερα για την επαρχία Rojava και την πρόοδό της προς μια μη-σεκταριστική, οικολογική και φεμινιστική εξέλιξη και θα της συμπαρασταθούμε. Αν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συχνά οδηγούν σε κλιμάκωση της βίας, μπορεί να είναι απαραίτητες για την προστασία αμάχων, σύμφωνα με την αρχή της Ευθύνης Προστασίας. Η Ε.Ε. πρέπει ν’ αντλήσει τα διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος, όπως την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το 2003 και το έλλειμμα υποστήριξης προς τις μετριοπαθείς και δημοκρατικές δυνάμεις σε διάφορες χώρες. Ακόμα, κατά την συγκρότηση συμμαχιών δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι επιπτώσεις της υποστήριξης των εξτρεμιστικών σουννιτικών ομάδων εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας στην παρούσα σύγκρουση. Οι υπεύθυνοι για την κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να λογοδοτήσουν. Εμείς, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην προώθηση μιας ατζέντας ειρήνης, με πραγματοποιήσιμες και ολοκληρωμένες πολιτικές λύσεις χωρίς αποκλεισμούς, βασισμένες στη διεθνή νομιμότητα και την πολυμέρεια. Για το σκοπό αυτό θέλουμε οι κυβερνήσεις μας να κάνουν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για την εξεύρεση και την προώθηση πολιτικών λύσεων, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, να επενδύσουν στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και στην υποστήριξη ειρηνόφιλων ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στην ανάπτυξη κοινών και ολοκληρωμένων δομών για την ασφάλεια στην περιοχή. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας Βan Ki-Moon και άλλοι μίλησαν για την ανάγκη να βρεθούν πολιτικές λύσεις και είχαν δίκιο. Η Ε.Ε. πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και όλα τα διαθέσιμα κονδύλια για τη σταθερότητα και την ειρήνη και να στηρίξει με συνέπεια αυτές τις προσπάθειες. Ο Αραβικός Σύνδεσμος από τη μεριά του θα πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες του στο θέμα αυτό. Εμείς οι Πράσινοι απαιτούμε από την Ε.Ε. να επεξεργαστεί μια συνεκτική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας με στόχο την πρόληψη των συγκρούσεων.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: