Τί είναι το Πανεπιστήμιο; Μην είναι ο Λένιν, μην είναι ο Στάλιν, μην είναι τ’ άπαρτα ψηλά βουνά (της γνώσης);


200Στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, όπου έχω μπει πολλές φορές για να συναντήσω την κόρη μου, η είσοδος είναι ελεύθερη. Στον ημιόροφο όμως υπάρχει χώρος περίκλειστος αλλά με τζάμια, όπου κατοικοεδρεύουν φύλακες περιτριγυρισμένοι από κάμποσα μόνιτορ που μεταδίδουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από κάθε είσοδο. Προφανώς αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν αν συμβεί κάτι κακό. Κατά τα άλλα, στο εσωτερικό των κτιρίων αφίσες και ανακοινώσεις μαρτυρούν πλούσια πολιτική και ιδεολογική κίνηση.

Ωστόσο, αν και βρίσκεται στο κέντρο μιας μητρόπολης με ιστορικά εναλλακτικά κινήματα, το Πανεπιστήμιο του Άμστερτνταμ δεν έχει υποστεί τις λεηλασίες, τις καταστροφές, τις καταλήψεις, τις σκηνές προπηλακισμού καθηγητών, φοιτητών και προσκεκλημένων (ακόμα και νομπελίστα!!) που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά πανεπιστήμια. Εδώ ένας πιο στενός έλεγχος είναι επιβεβλημένος και μπράβο στον πρύτανη Φορτσάκη- ελπίζουμε να παραμείνει σθεναρός.

Με απίστευτο θράσος φοιτητές, συνδικαλιστές και πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστερίστικων και αναρχικών (λέμε τώρα…) ομάδων επικαλούνται την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ακριβώς αυτοί που την κατάργησαν μέσα στα Πανεπιστήμια, ματαιώνοντας με φασιστικό τσαμπουκά εκδηλώσεις με ομιλητές που δεν είναι του γούστου τους, προγράφοντας καθηγητές που είχαν διαφορτική γνώμη. Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς. Και πως να κλάψει την καπηλεία της κατάληψης του Πολυτεχνείου του ’73 με τις εκ του ασφαλούς καταλήψεις -καρικατούρες των χρόνων που ακολούθησαν. Και κάτι ακόμα: Όσοι διεκδικούν λόγο σις αποφάσεις της Συγκλήτου, ας μάθουν πρώτα ελληνικά και στοιχειώδη σεβασμό προς τον συνομιλητή τους, όχι ως πρύτανη, όχι ως μεγαλύτερο σε ηλικία, αλλά απλά ως συνάνθρωπο.

Υ.Γ. Η φοιτήτρια στο Άμστερνταμ μου κόστισε λιγότερο από τη φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη

2 Responses to Τί είναι το Πανεπιστήμιο; Μην είναι ο Λένιν, μην είναι ο Στάλιν, μην είναι τ’ άπαρτα ψηλά βουνά (της γνώσης);

  1. Ο/Η O.F.O.A λέει:

    Aχ, πού σαι, νιότη, πού δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος! …

  2. Ο/Η Αλέξανδρος Παπαδομανωλάκης λέει:

    πολύ ωραίο Κείμενο Μελίτα. Το υστερόγραφο πόνεσε. Μια πικρή αλήθεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: