Γιατί η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή


harms_rebeccaΑπό το προσωπικό site της Ρεμπέκκα Χαρμς, ευρωβουλευτού των γερμανών Grünen και συν-προέδρου των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο:

http://www.rebecca-harms.de/index.php/lesen/junker-kommission-durch-27982

Έχουμε πλέον τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Επιτροπή Juncker, η οποία θα διαμορφώσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Συγχαρητήρια στον Jean-Claude Juncker και στους/στις 27 Επιτρόπους του. Εμείς οι Πράσινοι είναστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με αυτήν την Επιτροπή για μια βιώσιμη, δίκαιη και δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, για το άν αυτό είναι εφικτό με την παρούσα Επιτροπή, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες. Γι αυτό το λόγο η ομάδα μας την καταψήφισε. Αυτό δεν σημαίνει απόρριψη του Jean-Claude Juncker, ούτε δηλώνει αντι-ευρωπαϊκή στάση κατά του ίδιου του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου. Η δική μας αξιολόγηση βάζει βαθμολογεί θετικά πάνω από το ένα τρίτο των επιτρόπων. Αλλά δεν θα μπορούσαμε να εγκρίνουμε μια Επιτροπή που κατά τη γνώμη μας δεν δίνει έμπρακτα προβάδισμα στην βιωσιμότητα και την προστασία του κλίματος και η οποία περιλαμβάνει στους κόλπους της πολλά μέλη εμπλεκόμενα σε σοβαρές συγκρούσεις συμφερόντων. Επιπλέον, για άλλη μία φορά η Επιτροπή εξακολουθεί να έχει πολύ λίγες γυναίκες.

Επιμένουμε ότι ο Miguel Arias Canete από την Ισπανία είναι εντελώς ακατάλληλος για το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς, προσωπικούς και οικογενειακούς, με την βιομηχανία πετρελαίου. Ακόμη, δεν μας βρίσκει σύμφωνους το ότι ο Tibor Navracsics, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας και κυρίως υπεύθυνος για τούς νόμους για τα ΜΜΕ που έπνιξαν κάθε κριτική δημοσιογραφική φωνή στη χώρα του, είναι τώρα αρμόδιος στην Ε.Ε. για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό. Ο Jean-Claude Juncker μάλιστα αγνόησε την αρνητική ψήφο της Επιτροπής Πολιτισμού, πράγμα που ήταν για μας απογοήτευση.

Η παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το αποτέλεσμα ενός deal μεταξύ των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Δυστυχώς πολύ συχνά κατά την κατανομή των χαρτοφυλακίων αγνοούνται τα προσόντα και η εμπειρία των Επιτρόπων. Είναι φανερό ότι μέτρησε πάνω απ’ όλα η μοιρασά της εξουσίας μεταξύ αυτών των τριών κομμάτων. Έτσι, οι ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν μια φάρσα- τουλάχιστον εν μέρει. Αν είναι όλα τόσο καλά δεμένα, χωρίς περιθώρια για αλλαγές, τότε δεν χρειάζεται τα μέλη των επιτροπών να σπαταλούν το χρόνο τους σε μακρόσυρτες συνεδρίες ερωταπαντήσεων. Αυτός ήταν για μας ένας ακόμη λόγος για να απορρίψουμε αυτήν την Επιτροπή.

Ωστόσο εμείς θέλουμε να προωθήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα εργαστούμε με την παρούσα Επιτροπή για να πραγματοποιηθούν τα project που προγραμματίζουμε. Σύντομα θα προσκαλέσουμε στην Ομάδα μας τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Frans Timmermans, που θα οριστεί υπεύθυνος για την αειφορία, για να συζητήσουμε τί σημαίνει αυτό πραγματικά και πώς σκοπεύει να κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο βιώσιμη. Θα καλέσουμε την Marianne Thyssen για να τη ρωτήσουμε τί θέλει να κάνει ως Επίτροπος κατά της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα των νέων. Επίσης επεξεργαζόμαστε μια Πράσινη εκδοχή για το επενδυτικό πρόγραμμα των 300 δισεκατομμυρίων, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει προσεχώς.

Είναι θετικό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιάνει δουλειά. Μετά από μια δεκαετία Barroso, δεν μπορεί παρά να πάει καλύτερα. Εμείς οι Πράσινοι σε κάθε περίπτωση θα βάλουμε τα δυνατά μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: