Τα νέα της Κύπρου


new-microsoft-office-powerpoint-presentation-22Διαβάστε :

1. Το κοινό ανακοινωθέν των δύο Κυπρίων ηγετών, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντ. Έρογλου, με την οποία ξαναρχίζουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και που χαιρετίστηκε από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. (το αγγλικό πρωτότυπο εδώ)

2. Το σχετικό άρθρο του Γιάννου Ιωάννου, μέλους της πολιτικής κίνησης «Μένουμε Ευρώπη»  http://strovoliotis.wordpress.com/

1.  Το κοινό ανακοινωθέν

«Οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές Αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3. Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μία κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη- μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό τον χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη κυπριακή ιθαγένεια.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.

4. Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.

5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.

6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.

7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο».

2. Η τελευταία φορά που άρχισαν ξανά οι συνομιλίες.

του Γιάννου Κ. Ιωάννου

Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα;

Ο καιρός: περνούμε μια από τις πιο άνομβρες χρονιές εδώ και και πολύ καιρό. Κάτι παίζει για το τέλος της βδομάδας, αλλά η κατάσταση γενικώς μένει η ίδια: τα βροχερά συστήματα αποφεύγουν την ευρύτερη περιοχή μας. Λίμνες στην Τουρκία ξηραίνονται, η Λιβανέζικη βιομηχανία χειμερινού σκι είναι φέτος ανύπαρκτη.

1. Η οικονομία: είναι η μέρα που ανακοινώνεται η συμφωνία επί του (νέου) επικαιροποιημένου μνημονίου. Γενικά πάμε καλά στα δημοσιονομικά, οι τράπεζες έτσι και έτσι λαμβανομένων υπόψιν των βουνών μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Τράπεζα Κύπρου με ένα αρχηγό που φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να καθαρίσει, δίνει καθημερινά θετικά μηνύματα στο παζάρι. Το οποίο παζάρι βρίσκεται σε μια αργή διαδικασία ανάκαμψης. Με πολλές απώλειες στο δρόμο, με κυριότερο και σημαντικότερο πρόβλημα τον μεγάλο αριθμό ανέργων – άνκαι έχω την εντύπωση πως το ποσοστό ανεργίας έχει κορυφωθεί.

2. Ο Νίκος Αναστασιάδης: θεωρώ ότι ρίσκαρε και πέτυχε. Θεωρώ πως το κοινό ανακοινωθέν που πέτυχε κλειδώνει μεγάλο μέρος του συνταγματικού κομματιού της λύσης, και τώρα σκοπός θα πρέπει να είναι κέρδη και επί άλλων ζητημάτων όπως εδαφικό, προσφυγικό και εγγυήσεις, γιατί σε κάθε περίπτωση θα δυσκολευτεί πολύ να πουλήσει στους πολίτες το όποιο νέο σχέδιο λύσης. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης όμως έχει μπροστά του μια απίστευτη προοπτική: να καταφέρει να επαναφέρει την οικονομία σε βιώσιμη πορεία και να λύσει και το Κυπριακό. Θα ήθελα και δε θα ήθελα να ήμουν στη θέση του, αν εννοείτε τι εννοώ.

3. Οι άλλοι: είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούς τον Πρόδρομο να μιλά όπως …εγώ το 2004, είναι θετικά εκπληκτικό να ακούς στελέχια του ΔΗΚΟ να μιλούν σχετικά νούσιμα, να λένε πως πρέπει να το σκεφτούμε, πρέπει να επιδιώξουμε τη λύση, πρέπει να ζήσουμε με τους τουρκοκύπριους! Φοβάμαι όμως πως ο Νικόλας θα κάνει τελικά εκείνο που θα έκανε εν πάση περιπτώσει. Και με αυτό τον τρόπο, μηδενίζει όση αξιοπιστία είχε κερδίσει στον μη εθνικιστικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και στην ΕΔΕΚ ακούγονται νούσιμες φωνές, όπως εκείνη του πρώην βουλευτή και υπουργού Νίκου Νικολαίδη αλλά και του τέως δημάρχου Στροβόλου Σάββα Ηλιοφώτου. Ο Ομήρου ακούγεται εντελώς γραφικός πλέον. Ο Λιλλήκκας παραμένει μεν επικίνδυνος αλλά είναι ταυτόχρονα και τόσο ευάλωτος: σε ανάκριση από την Ελένη Βρεττού στο Τρίτο, έδειξε πόσο κενός και λαϊκίστικος είναι ο λόγος του.

4. Το ΑΚΕΛ: στέκει στο ύψος των περιστάσεων. Πιθανότατα λόγω ιδεολογίας, είναι όμως δυνατόν να το κάνει και γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Τι να κάνει δηλαδή; Να ταυτιστεί με τον Νικόλα και τον Λιλλήκκα; Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να εκτιμήσουμε και τις δηλώσεις του επίσημου ΑΚΕΛ, αλλά και τις δηλώσεις του Σταύρου Μαλά, ανθυποψηφίου του Νίκου Αναστασιαδη πριν ακριβώς ένα χρόνο, που στηρίζουν την προσπάθεια του προέδρου. Ευρύτερα φαίνεται πως η αριστερά θα συμπεριφερθεί σωστά, και αυτό αφορά και χώρους που είχαν δηλώσει ανένδοτο αγώνα σε βάρος του προέδρου …μήνες πριν να εκλεγεί!

5. Η περιρρέουσα: από τη μια βλέπω να γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει το 2004 από τους σκληρούς πολιτικούς αλλά και κάποια ΜΜΕ αλλά αυτή τη φορά στο γήπεδο δεν βρίσκονται μόνοι τους: είναι χαρακτηριστική η κινητοποίηση που ήδη γίνεται στα κοινωνικά δίχτυα, στα ιστολόγια, στις ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης, και έτσι θεωρώ πως είναι αδύνατο να επαναληφθούν οι σκοτεινές στιγμές που βιώσαμε πριν από δέκα χρόνια.

6. Ο χρόνος: δέκα χρόνια αργότερα είναι δυστυχώς δέκα χρόνια αργότερα. Πολλοί έφυγαν, πολλοί ήρθαν και δεν τους καίγεται καρφί. Πολλοί έχασαν κάθε κίνητρο, πολλοί απέκτησαν άλλα κίνητρα, ή απλώς εισήλθαν σε φάση συνολικής απαξίωσης και αποστασιοποίησης. Είναι ακόμη λιγότεροι αυτοί που αποσκοπούν σε απτά κέρδη από μια λύση όπως αναμένεται να διαμορφωθεί, άρα αυτό δεν βοηθά.

7. Οι απέναντι: μου αρέσει πολύ ο τρόπος που επιχειρηματολογεί ο διαπραγματευτής Κουτρέτ Οζερσάι, και πιστεύω είναι άνθρωπος με τον οποίο μπορούμε να συνεννοηθούμε. Ο Ντερβίς Έρογλου αν ήταν μόνος, θα συμπεριφερόταν απλώς και κλασσικά Τασσικά, αλλά δεν του πέφτει λόγος: η Τουρκία φαίνεται να μιλά σοβαρά, και άρα αντί να το παίξει παλικάρι, είπε το ναι, και ζητά ενότητα. Επιμένω να θεωρώ ως μεγαλύτερο μας εχθρό όχι τόσο την αδιαλλαξία του Έρογλου, αλλά την φθαρμένη πολιτική σκιά του Ερντογάν. Δεν είμαι και σίγουρος μέχρι που θέλει να το τραβήξει ο κάποτε χαρισματικός Τούρκος ηγέτης.

8. Οι ξένοι: ναι φεύγει ο Ντάουνερ, και δεν νομίζω να τον πεθυμήσουν πολλοί. Είναι ίσως άλλη μια επιτυχία του Νίκου Αναστασιάδη εδώ: αν οι συνομιλίες προχωρήσουν και διεξάγονται με θετική διάθεση, τότε θα αφαιρεθεί από το οπλοστάσιο των σκληρών ο εκάστοτε μεσολαβητής στον οποίο έριχναν  όλα τα κακά. Η ΕΕ, και κυρίως η αμέρικα φαίνεται ότι τράβηξαν τα μανίκια πάνω και μας λένε: ή τώρα ή ποτέ! (Και το εννοούν αυτή τη φορά). Ευχάριστη έκπληξη και η κατ’ αρχάς θετική στάση της Ρωσίας η οποία εύχομαι να πάει μέχρι τέλους.

9. Με αυτά και με αυτά ξεκινάμε. Πιστεύω, ελπίζω και φοβάμαι πως το κάνουμε για τελευταία φορά. Καλή επιτυχία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: