ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 19: Μια ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν έκανε το πρώτο της βήμα!


φωτο D. Balibouse-Reuters

φωτο D. Balibouse-Reuters

Οι υπουργοί εξωτερικών Ιράν αφ’ ενός και ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Κίνας και της αντιπροσώπου της Ε.Ε. επί των εξωτερικών υποθέσεων αφ’ετέρου ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις συνφώνησαν τα παρακάτω:

Οι υποχρεώσεις του Ιράν:

-Να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε καθαρότητα άνω του 5%. -Να εξουδετερώσει το στόκ του ήδη εμπλουτισμένου ουρανίου που κατέχει. -Να μην κατασκευάσει άλλα μηχανήματα (φυγοκέντρους) που εμπλουτίζουν το ουράνιο και να καταστήσει μη λειτουργικές τουλάχιστον τις μισές φυγοκέντρους που ήδη λειτουργούν.-Να μην κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού.-Να μην αυξήσει το στοκ του εμπλουτισμένου ουρανίου χαμηλού βαθμού. -Να σταματήσει την κατασκευή του αντιδραστήρα του Αράκ και να επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών γι αυτόν. -Να επιτρέπει πρόσβαση των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις.

Οι υποχρεώσεις των 5+1:

-Να μειώσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν κατά περιωρισμένο, προσωρινό, στοχευμένο και αναστρέψιμο βαθμό. -Να μην επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις σχετικές με τα πυρηνικά, αν το Ιράν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του. -Να άρουν κάποιες κυρώσεις που αφορούν το εμπόριο χρυσού και πολυτίμων μετάλλων, την αυτοκινητοβιομηχανία του Ιράν και τις εξαγωγές του πετροχημικών. -Να επιτρέψουν επισκευές σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες για λόγους ασφαλείας. -Να αποδώσουν στο Ιράν  $4.2δισ κατά δόσεις από πωλήσεις του πετρελαίου του.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: