Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εμείς κάναμε τη δική μας «Ελιά» στη Θεσσαλονίκη


ΕΘΝΟΣ 17/10/13

Εμείς κάναμε τη δική μας «Ελιά» στον δήμο της Θεσσαλονίκης και με την «Πρωτοβουλία» πήραμε τη διοίκηση, ενώ φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε και για μια νέα θητεία, κι αυτό μπορεί να γίνει και σε εθνικό πεδίο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, λέει ο Γιάννης Μπουτάρης, που επικροτεί και στηρίζει την πρωτοβουλία των «58».

newego_LARGE_t_420_54260985_type12713Αλλωστε ο ίδιος, τοποθετημένος στην Κεντροαριστερά με το κύρος και την αναγνώριση που έχει, στηρίζει με επιμονή τις προσπάθειες για την ενότητά της. Δεν παραλείπει να επισημάνει ότι στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση σε ένα κεντροαριστερό σχήμα πρέπει να τιθασευτούν οι εγωισμοί, οι προσωπικές φιλοδοξίες και να υπάρξουν συμβιβασμοί, γιατί αλλιώς θα υπάρχουν μόνο χαμένοι.

Πώς βλέπετε το κείμενο-προσκλητήριο που συνυπογράφουν «58» γνωστές προσωπικότητες ζητώντας τη δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, κάτι σαν την «Ελιά» της Ιταλίας, που θα συστεγάσει δυνάμεις συλλογικές και προσωπικότητες προσθετικά;

Η πρωτοβουλία των «58» είναι ιδιαίτερα θετική και συμβάλλει στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ο ίδιος δεν γνωρίζω πώς προέκυψε και πώς τελικά διαμορφώθηκε αυτό το κείμενο, όμως είναι προφανές ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από γνωστές προσωπικότητες που κινούνται σ’ αυτόν τον χώρο, σε μια προσπάθεια να συγκροτηθεί μια νέα πολιτική κατάσταση. Θεωρώ ότι αν γίνουν σωστοί χειρισμοί και περάσουν τα σωστά μηνύματα, προφανώς και θα βοηθήσει ώστε να βρεθεί εκείνο το πλαίσιο συνεργασίας, ώστε να αποκατασταθεί η απήχηση και το κύρος αυτού του χώρου στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια με την «Πρωτοβουλία» στον Δήμο Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό παράδειγμα για αυτές τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά;

Εμείς φτιάξαμε με την «Πρωτοβουλία» εδώ και καιρό τη δική μας «Ελιά», όπως θα μπορούσε να πει κάποιος. Εχουμε διαφορετικές προελεύσεις, με άτομα από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, από την κοινωνία των πολιτών, με άτομα χωρίς κομματική αναφορά. Μας καταλογίζουν ότι συχνά μαλώνουμε, ότι σκοτωνόμαστε κ.λπ. Ομως το πλαίσιο της λειτουργίας μας είναι να συζητούμε, να ζυμωνόμαστε μέχρι να δημιουργηθεί η κοινή θέση και να συμφωνήσουμε. Δεν είναι εύκολο πράγμα κάτι τέτοιο, αλλά τελικά αυτό είναι και το πλεονέκτημά μας, η δημιουργική σύνθεση και η πρόταση.

Μπορεί να εξελιχθεί αυτή η ελληνική «Ελιά» στον τρίτο πόλο, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις, και να ξεκινήσει με μια κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, με την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος;

Θεωρητικά, κι αυτές είναι οι προθέσεις, μπορεί να εξελιχτεί σε έναν τέτοιο πόλο. Πρέπει να κατεβάσουν εγωισμούς πολλοί σ’ αυτόν τον χώρο, ενώ από την άλλη η ομπρέλα του σοσιαλιστικού κόμματος της Ευρώπης είναι σημαντική. Η κοινωνική πολιτική, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη φάση της κρίσης είναι απαραίτητη. Η πολιτική που βασίζεται σε ένα κράτος δικαίου, σε μια ηθική αλληλεγγύης. Αυτό θεωρώ εγώ ότι είναι η σοσιαλδημοκρατία. Δεν είναι τα κάνουμε όλα κρατικά, αυτό το μοντέλο απέτυχε. Σήμερα όταν μιλάμε για σοσιαλισμό, μιλάμε για κοινωνικοποίηση, όχι κρατικοποίηση, για ίσες ευκαιρίες, ίσες κατανομές, ίσες κατανομές εργασίας κ.λπ.

Σήμερα στο πολιτικό πεδίο υπάρχει η αίσθηση της εμφύλιας διαμάχης. Ενας τέτοιος πόλος μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει αποσυμπίεση και συναινέσεις;

Υπάρχει πράγματι ένας πανικός που δημιουργούν φοβικές δυνάμεις, με λαϊκίστικες σημαίες και άναρθρες κραυγές. Υπάρχουν ακραίες καταστάσεις όπως αυτές της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο. Καταστάσεις που επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα. Πρέπει η πολιτική με υπευθυνότητα να εξισορροπήσει αυτόν τον πανικό και να δώσει διέξοδο. Εάν καταφέρει αυτή η πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, να εκτονώσει την ένταση που καλλιεργείται και να αλλάξει την ψυχολογία του κόσμου ως προς πολιτικές δυνάμεις αυτής της χώρας, θα είναι μια μεγάλη πρόοδος.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Το μήνυμα της πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων

Στο κείμενο των «58» γίνεται αναφορά και αποτιμάται θετικά η πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων των μεγαλύτερων πόλεων, οι οποίοι δείχνουν, τον δρόμο της συνεργασίας στη βάση κοινών αξιών.

Εγώ υπενθυμίζω ότι και οι πέντε δήμαρχοι κινούμαστε στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και δεν ήμασταν και δεν είμαστε κομματικά περιχαρακωμένοι. Αν και είχαμε την υποστήριξη συγκεκριμένων κομμάτων, δεν βγήκαμε έναντι κάποιων ανταλλαγμάτων. Υπάρχει σαφώς ένα πολιτικό μήνυμα σ’ αυτή την κίνηση και κυρίως για τον ρόλο της ΤΑ σήμερα, που πρέπει να αποκτήσει μια άλλη λειτουργία και θέση στην οποιαδήποτε προσπάθεια αναγέννησης στην Ελλάδα.

Ενας τέτοιος πόλος, με τον τρόπο που επιδιώκει να συγκροτηθεί, μήπως πρέπει πρωταρχικά να φέρει μπροστά και νέους ανθρώπους που θα ανανεώσουν την ηγεσία του χώρου.

Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαραίτητο και πρέπει να είναι η πρώτη επιδίωξη. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες νέα άτομα, όχι απαραίτητα μόνο νέοι στην ηλικία, νέα άτομα που θα ασχοληθούν με την πολιτική και τα κοινά και δεν θα είναι φθαρμένα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι λειτουργούσαν μέχρι τώρα είναι για πέταμα. Είτε είσαι στην ΤΑ είτε στην πολιτική έχεις να παλέψεις με μια γραφειοκρατία όχι μόνο των υπηρεσιών αλλά και με τις αντιλήψεις του ίδιου λαού, που συχνά είναι σοβιετικού τύπου. Τα περιμένουμε όλα από το κράτος και ότι όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση πρέπει να προτάξουμε την κοινωνία των πολιτών.

Χρίστος Τελίδης

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: