Η τραγωδία της Λαμπεντούσα/ η πολιτική ασύλου


logogreensΑνακοίνωση της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο   The Greens/EFA    8-10-13

Η συνοριακή πολιτική της ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στη διάσωση ζωών και να συνοδεύεται από μια συνεκτική πολιτική για το άσυλο

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της αποψινής συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και ενόψει της αυριανής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, η εκπρόσωπος των Πρασίνων του τομέα μετανάστευσης/πολιτικής ασύλου Jean Lambert (ευρωβουλευτής UK) δήλωσε :

«Η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να ανέχεται να χάνονται τραγικά ανθρώπινες ζωές στα παράκτια ύδατά της. Παρά την περίσσεια ρητορικής εκ μέρους υπουργών και των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων ως αντίδραση στην τελευταία τραγωδία στη Λαμπεντούζα, εξακολουθούν να απουσιάζουν οι συγκεκριμένες προτάσεις. Οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν μπλοκάρει επανειλλημένα κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί ώστε η συνοριακή πολιτική της ΕΕ να επικεντρωθεί στην διάσωση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και να αποφασίσει ποιες χώρες πρέπει να επωμισθούν την ευθύνη για τους διασωθέτες. Έχουν επίσης απέτυχε να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στα συστήματα ασύλου. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να πάρουμε τοις μετρητοίς μια τέτοια ρητορική.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχει ανοίξει η συζήτηση για νέους κανόνες της ΕΕ ως προς την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, ωστόσο κάποιες κυβερνήσεις της ΕΕ προωθούν και πάλι περιορισμούς στην παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να αναθεωρηθεί αμέσως. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αποτραπούν αυτές τραγωδίες στα ανοικτά των ευρωπαϊκών ακτών που μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό σημαίνει οι σχετικές υπηρεσίες να εφοδιαστούν με εντολή και υλικά μέσα για να εκπληρώσει αυτό το ρόλο. Η Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει επειγόντως προτάσεις για το σκοπό αυτό.

Υπάρχει επίσης ανάγκη να γίνει επιτέλους πραγματικότητα ένα κοινό σύστημα ασύλου και να προβλεφθεί μια πιο ανθρωπιστική μεταχείριση των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη αναζητώντας καταφύγιο και άσυλο, καθώς και να διασφαλιστεί ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μοιράζονται από κοινού την ευθύνη γι ‘αυτό. Ακόμη, η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα για τη θέσπιση μιας “ανθρωπιστικής βίζας” και σχεδίων επανεγκατάστασης, ως ένα κατάλληλο σύστημα για τους ανθρώπους που περνώντας χίλιους-δυό κινδύνους αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Αυτό τελικά σημαίνει δέσμευση για κοινό σύστημα ασύλου, όχι για σύστημα αναχαίτησης.»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίθεται επίσης να συζητήσει την κατάσταση των προσφύγων από τη Συρία και να υιοθετήσει ψήφισμα για την απάντηση της ΕΕ σε αυτό το πρόβλημα. Οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. ενέκριναν επίσης συμπεράσματα για αυτό τον στόχο. Πριν από την ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου η εκπρόσωπος των Πρασίνων Judith Sargentini πρόσθεσε το παρακάτω σχόλιο:

«Το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία πρέι να σημάνει συναγερμό: σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πρόσφυγες είναι πάνω από 2 εκατομμύρια και 4,5 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Μέχρι τώρα η ευρωπαϊκή απάντηση ήταν ελάχιστη και ανοργάνωτη, με τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ να αρνούνται την ευθύνη που τους αναλογεί να δέχονται εξαιρετικά μικρό αριθμό προσφύγων. Είναι επιτακτική ανάγκη για μια δυναμική και συντονισμένη απάντηση της ΕΕ , με στόχο τη φιλοξενία πολύ μεγαλύτερου αριθμού ατόμων που ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, πόλεμο που η Δύση δεν έχει κάνει τίποτα για να τον σταματήσει. Η ενεργοποίηση της προσωρινής Ευρωπαϊκής Οδηγίας προστασίας θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για το σκοπό αυτό και καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να δώσουν σε αυτό προτεραιότητα»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: