ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΤΑΝΥ ΚΟΝ-ΜΠΕΝΤΙΤ ΑΘΗΝΑ 26/9/13


Από τις σημειώσεις που κράτησα επι τόπου. Κάποια πράγματα που δεν γράφτηκαν σε καμιά εφημερίδα.

Ερώτηση: Πόσο θεωρείτε ότι οφείλεται η άνοδος της Χ.Α. στην κακή οικονομική κατάσταση;

COHN-BENDITΝΤ. Δεν ισχύει αυτό. Η άνοδος της άκρας δεξιάς δεν έχει αναγκαστική και άμεση σχέση αιτίου και αιτιατού με την οικονομική δυσπραγία. Πάρτε για παράδειγμα τη Νορβηγία: Είναι μια από τις πλουσιώτερες χώρες του κόσμου και όμως αυτή τη στιγμή η Άκρα Δεξιά είναι τρίτο κόμμα. Στη ρίζα της δύναμης αυτής είναι ο φόβος. Οι πλούσιοι φοβώνται μην χάσουν τον πλούτο τους, οι φτωχοί, όντας πολύ ευάλωτοι, φοβώνται τα πάντα.

Ερώτηση (ΑΥΓΗ): Τι λέτε για τη θεωρία των δύο άκρων;

ΝΤ. Τη απορρίπτω. Η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λάθος πολιτική. Κάποιος μπορεί να κάνει λάθος πολιτική, χωρίς να είναι εγκληματίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτική που βλάπτει την Ελλάδα, γιατί δεν κάνει καμία προσπάθεια ώστε ο ελληνικός λαός να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά αντίθετα η πολιτική που προωθεί δεν περιλαμβάνει αυτό το ζήτημα. Αλλά αυτό με κανέναν τρόπο δεν την κάνει να μοιάζει με την Χ.Α. Και ο Σαμαράς κάνει πολιτικά λάθος, αλλά αυτό δεν τον καθιστά εγκληματία!

Ερώτηση: Που θεωρείτε ότι οφείλεται η αποδυνάμωση του κόμματος των Πρασίνων στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές;

ΝΤ. Κατά τη γνώμη μου τρείς είναι οι κυριώτεροι λόγοι:

      1.Το φορολογικό: οι Πράσινοι είχαν στο πρόγραμμά τους αύξηση φόρων, για να χρηματοδοτηθεί η κοινωνική πρόνοια και το περιβάλλον, και αυτό θα αφορούσε το πλουσιώτερο 10% του πληθυσμού. Αυτή είναι όμως μια προσέγγιση τεχνοκρατική. Οι άνθρωποι όταν ακούνε αύξηση φορολογίας, δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι οι αρχές μπορούν να τα υπολογήσουν έτσι ώστε να μην θιγούν όλοι. Νιώθουν ότι απειλούνται όλοι.

     2.Υποστήριζαν να θεσπιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, μία μέρα χορτοφαγίας. Ο κόσμος το εισέπραξε αρνητικά και έβαλε την ταμπέλα στους Πράσινους ότι είναι ένα κόμμα που θέλει να κάνει επέμβαση στον τρόπο ζωής του.

     3. Ήταν λάθος να δηλώσουν εκ των προτέρων ότι θα συμμαχούσαν μόνο με τους σοσιαλιστές, τη στιγμή που εδώ και μήνες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ήττα των σοσιαλιστών. Αυτό τους αφαίρεσε τη δυνατότητα ευελιξίας, τους εγκλώβισε σε ένα αδιέξοδο. Έπρεπε να διατυπώσουν καθαρά τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το Σοσιαλιστικό κόμμα, με τη Linke ή με τους Χριστιανοδημοκράτες. Έτσι εμφανίστηκαν ότι δεν είχαν στρατηγική.Το ποσοστό που πήραν (8%) δεν είναι μικρό, αλλά σε σύγκριση με τα διψήφια αποτελέσματα που περίμεναν, είναι μια καθαρή ήττα.

Ερώτηση: Τι έχετε να πείτε για το γαλλικό πράσινο κόμμα, από το οποίο αποχωρήσατε;

ΝΤ.Το κόμμα Europe Ecologie-les Verts δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Έχασε μια χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσει πολιτικά το 16% που πήρε στις   προηγούμενες ευρωεκλογές. Στη συνέχεια δυστυχώς επικράτησαν έριδες λόγω αλληλοσπαρασσόμενων ομαδοποιήσεων. Η εκλογική καμπάνια για τις προεδρικές εκλογές ήταν άσχημα προετοιμασμένη, και σήμερα δεν γίνεται κατανοητό από την κοινωνία ποια είναι η λειτουργία τους μέσα στο πολιτικόσύστημα. Πρέπει να κάτσουν όλοι μαζί να σκεφτούν τι λάθος κάνουν πολιτικά. Όσο για τον Ολλάντ, δεν καταλαβαίνει ο κόσμος προς τα πού θέλει να πάει, και πολύ φοβάμαι ότι δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: