Το νομοσχέδιο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση


Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε 19/7/13

http://www.minpress.gr/minpress/nea_ert.pdf

Η πρόταση σχεδίου νόμου των Αλιβιζάτου-Μόσιαλου (που είχε απορριφθεί μετά πολλών επαίνων πριν λίγα χρόνια από την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα και τους συνδικαλιστές)

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/sxedio_nomou_ert_7.3.2012_0.pdf

Είναι σχεδόν πανομοιότυπα και αυτό είναι καλό- φτάνει βέβαια , όπως ισχύει για όλους τους νόμους, να εφαρμοστεί.

Ενδιαφέρον έχει η θεσμοθέτηση του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία και αμεροληψία του φορέα:

«Άρθρο 8- Εποπτικό Συμβούλιο – παρ.6.

Τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΡΤ-Α.Ε. επιλέγονται ως ακολούθως:

α.Με δημόσια πρόσκληση του Διευθύνοντος Συμβούλου καλούνται εξειδικευμένοι φορείς του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα, με διεθνή εμπειρία σε θέματα επιλογής στελεχιακού δυναμικού, να υποβάλουν προσφορές για την ανάθεση της υπηρεσίας επιλογής των μελών του ΕΣ. Η ανάθεση της υπηρεσίας κατακυρώνεται με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, ύστερα από αξιολόγηση των προσφορών από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

β.Ο ανάδοχος της υπηρεσίας επιλέγει με τη σειρά του έναν αναγνωρισμένο επιστημονικό φορέα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που έχει αποδεδειγμένη διεθνή ερευνητική, καθώς επίσης και συμβουλευτική, εμπειρία σε θέματα διοικητικής επιστήμης. Ο ανάδοχος και ο επιστημονικός φορέας αποτελούν το Φορέα Επιλογής των μελών του ΕΣ της ΕΡΤ-Α.Ε., ο οποίος επιτελεί το έργο επιλογής των μελών του ΕΣ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) συναπτών ετών.

γ.Ο Φορέας Επιλογής δημοσιεύει ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για πλήρωση των θέσεων των μελών του ΕΣ της ΕΡΤ-Α.Ε. Η πρόσκληση περιλαμβάνει αναλυτική κατάσταση τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι, προκειμένου να καλύπτουν τα κριτήρια της επιστημονικής γνώσης και της επαγγελματικής εμπειρίας στο αντικείμενο της ΕΡΤ-Α.Ε. Η πρόσκληση αναφέρει επίσης την ακολουθητέα μέθοδο αξιολόγησης των υποψηφίων. Στην πρόσκληση προσδιορίζονται τα καθήκοντα και υποχρεώσεις των μελών, καθώς και η εκάστοτε προβλεπόμενη κατ’ αποκοπή αποζημίωση για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του ΕΣ.

δ.Ο Φορέας Επιλογής αξιολογεί τις υποψηφιότητες βάσει των κριτηρίων και της μεθόδου που έχουν ανακοινωθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση γ’ και καταρτίζει πίνακα, στον οποίο κατατάσσονται κατά σειρά αξιολόγησης οι δέκα (10) υποψήφιοι που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Ο κατάλογος των δέκα (10) υποψηφίων υποβάλλεται στον Υπουργό που είναι αρμόδιος για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, ο οποίος διορίζει επτά(7) από αυτούς σε θέση μέλους του ΕΣ της ΕΡΤ-ΑΕ, χωρίς να δεσμεύεται από τη σειρά αξιολόγησης. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι διορίζονται ως αναπληρωματικά μέλη.»

Στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και η εξής μεταβατική διάταξη: «Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου γίνεται από τα εξής μέλη...» Δηλαδή διορίζονται από την κυβέρνηση;

Το μπαλλάκι τώρα βρίσκεται στα χέρια όσων έχουν καταλάβει το κτίριο της Αγ. Παρασκευής. Οι οποίοι αποδέχονται μόνο το ένα σκέλος της απόφασης τιυ ΣΤΕ, αυτό που λέει ότι πρέπει να υπάρχει δημόσια τηλεόραση, να μην υπάρχει κενό (μαύρο), ενώ δεν αποδέχονται το δεύτερο σκέλος, που λέει ότι δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η κυβέρνηση να καταργήσει έναν δημόσιο οργανισμό και να τον αντικατασθιστά με έναν άλλο.

δείτε και προηγούμενο post «Τι τηλεόραση θέλω»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: