ThinkΠ: κάλεσμα ΓΙΑ MIA ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΗ


http://thinkpi.gr/?p=477#more-477  11/7/13

Μας χωρίζουν πλέον κάποιοι μήνες από τις Ευρωεκλογές του 2014 και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο πυκνώνουν οι ανησυχίες για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Βιώνουμε μια πρωτοφανή πολυ-κρίση του Eυρωπαϊκού Νότου και ολόκληρης της Ευρώπης: οικονομική, δημογραφική, οικολογική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική. Η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών. Παρά τα όποια θετικά βήματα, η Ευρώπη «κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά». Με την κρίση κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σταδιακά έρχονται στην επιφάνεια όλα όσα χωρίζουν τα ευρωπαϊκά έθνη ενώ παραγκωνίζονται εκείνα που τα ενώνουν. Οι πολίτες των πλουσιότερων χωρών της Ευρωζώνης θεωρούν ότι πληρώνουν τα λάθη των εταίρων τους, ενώ οι πολίτες της περιφέρειας θέλουν περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη, κι όλοι μαζί δυσφορούν με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα απειλείται ευθέως.

Η βασική αντίφαση έγκειται μεταξύ των εθνικών πολιτικών ελίτ από τη μία και της υπερεθνικής διάστασης των προβλημάτων από την άλλη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νέα πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης: με υπερεθνικό εκλογικό σώμα, άμεση εκλογή των ευρωπαϊκών οργάνων, λογοδοσία στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Η επιστροφή στα κράτη-έθνη την οποία πρεσβεύουν πολλές κατεστημένες δυνάμεις, σημαίνει επιστροφή στους παλιούς ευρωπαϊκούς εφιάλτες – εξουθενωτικό οικονομικό ανταγωνισμό, ξέφρενο εθνικισμό, πόλεμο και αυταρχισμό. Όλα αυτά με πολύ χειρότερους οικονομικούς, δημογραφικούς και γεωπολιτικούς όρους: το 2030, καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε καν η Γερμανία, δεν θα ανήκει στους G8!

Χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για την Ελλάδα, για την Ευρώπη

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει σχέδιο Β’ πέραν της παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της συμμετοχής της στην Ευρωζώνη. Η ΕΕ ήδη συνεισέφερε σημαντικά προς την Ελλάδα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, της προάσπισης της ειρήνης, της ανάπτυξης υποδομών. Μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα σε όλα τα επίπεδα:

Περιβάλλον, Κλίμα, Ενέργεια: Η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει άμεσα ολόκληρο το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Αλλά και η Ευρώπη οφείλει να υποστηρίξει γενναιότερους στόχους όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια προς τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, και να προωθήσει αποτελεσματικά τον οικολογικό μετασχηματισμό της Ευρώπης με στροφή στα κοινά αγαθά, την πράσινη οικονομία, τη μείωση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, την προστασία της βιοποικιλότητας.

Οικονομία, δημόσια οικονομικά: χρειάζεται περαιτέρω άρση του δημοσιονομικού βάρους των υπερχρεωμένων κρατών, ολοκλήρωση της κοινής ευρωπαϊκής τραπεζικής πολιτικής, διεθνής πόλεμος στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και το μαύρο χρήμα, σταδιακή εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων στην Ευρώπη. Χρειάζεται επίσης αποφασιστική ενίσχυση του ειδικού βάρους των μισθωτών υπηρεσιών στην οικονομία, εις βάρος των μερισμάτων, των προσόδων, της «άυλης οικονομίας». Στο πλαίσιο αυτό οφείλει να υπάρξει δέσμευση για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θα εξασφαλίζει σε όλους στέγαση, τροφή, βασικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας.

Κοινωνικό κράτος: χρειάζεται ανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Το νέο «προληπτικό» κοινωνικό κράτος να αντιμετωπίζει έγκαιρα τις αιτίες της ανισότητας αντί να επιχειρεί να επιδιορθώνει εκ των υστέρων τα αποτελέσματά τους. Χρειάζεται αναδιανομή πόρων και εξουσίας προς τις γυναίκες, τα παιδιά και τους νέους, τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον.

Βία ρατσισμός, νεοναζισμός: η δημοκρατία οφείλει να αντιμετωπίσει με όλα τα μέσα που διαθέτει, δηλαδή την ενημέρωση, την παιδεία, την πειθώ, τους νόμους και τη δικαιοσύνη- όλους όσοι προτρέπουν ανοικτά σε πράξεις βίας με κριτήρια τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό , τις αξίες και τις απόψεις των συμπολιτών τους ή επιβάλλουν τις απόψεις τους δια της βίας.

Σε αυτή την καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα το δίλημμα είναι Ομοσπονδιακή Ευρώπη ή διάλυση της ΕΕ και οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, δημοκρατική κατάρρευση. Η απάντηση στο δίλημμα αυτό δεν είναι σημαντική μόνο για τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας. Είναι εξίσου θεμελιώδης και από τη σκοπιά και άλλων προοδευτικών ρευμάτων. Κατά συνέπεια ο μεγάλος στρατηγικός στόχος της ομοσπονδιακής Ευρώπης όχι μόνον επιτρέπει αλλά και απαιτεί ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις. Συγκλίσεις με πολίτες, κινήσεις, κόμματα που βρίσκονται στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού κέντρου, της προοδευτικής φιλοευρωπαϊκής αριστεράς, της προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας. Οφείλουμε να συναντηθούμε, οφείλουμε να αναζητήσουμε αυτές τις συγκλίσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: