EΡΤ: Δύο φαινομενικά αντίθετες απόψεις που όμως θα μπορούσαν να συνδυαστούν με γνώμονα την κοινή λογική και το δημόσιο συμφέρον


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας εκφράζει την αντίθεσή του στη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη η σχετική απόφαση. Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα να μην λειτουργεί δημόσια Ραδιοτηλεόραση, που να προασπίζεται την πλουραλιστική ενημέρωση, την πολύπλευρη πληροφόρηση, την ανάδειξη του Πολιτισμού της, τη γλώσσα της, την ανάπτυξη της Περιφέρειας και την επαφή με την απανταχού ομογένεια.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ΕΡΤ έχει ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης, ιδίως στην κατεύθυνση της ανεξαρτησίας της από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ωστόσο, οι  μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με αιφνιδιασμούς και λουκέτα. Αντίθετα, γίνονται μετά από σχεδιασμό, διεξοδικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους  και τη δημιουργία μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων και συμμαχιών.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να βρουν ένα κοινό τόπο ώστε και η ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει ήδη από σήμερα, και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της να αρχίσει αμέσως, στη μεταρρυθμιστική λογική που υποδείξαμε πιο πάνω, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ

«Πλήθος τα ερωτήματα για την ΕΡΤ. Έπρεπε να κλείσει; Χωρίς επιφύλαξη λέω ναι. Είναι πρόκληση να πληρώνουν όλοι όσοι έχουν ρολόι της ΔΕΗ για μια υπηρεσία που δεν χρειάζονται. Είναι διπλή πρόκληση να πληρώνουν τα τριπλά από όσα θα πλήρωναν αν η ΕΡΤ διέθετε χρηστή και αυστηρή διοίκηση.

Μπορούσε να διορθωθεί σταδιακά με την ΕΡΤ σε λειτουργία; Δεν το πιστεύω. Όσοι το υποστηρίζουν ή δεν ξέρουν τι λένε ή απλώς (το πιθανότερο) μας κοροϊδεύουν. Δεν έχετε παρά να δείτε την αδυναμία του Δημοσίου να απολύσει τους κλέφτες και καταχραστές. Το νομοθετικό πλαίσιο, η βραδύτητα της διοίκησης και της δικαιοσύνης, η απόλυτος απουσία αξιολογικών στοιχείων, καθιστούν την φαινομενικά σωστή διαδικασία απόλυτα ατελέσφορη. Ποιος θα απολυθεί και ποιος θα μείνει; Πότε αξιολογήθηκαν για να καταστεί δυνατή μια τέτοια διαδικασία; Ποτέ διότι στο Δημόσιο κανείς δεν ήθελε και δεν θέλει την αξιολόγηση. Το συμπέρασμα είναι ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος πραγματοποίησης βελτιωτικών τομών είναι η κατάργηση και στη συνέχεια (αν η υπηρεσία κρίνεται απαραίτητη) η επανασύσταση. Πριν από τη επανασύσταση όμως πρέπει να καθιερωθεί ένα αυστηρό σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού και των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε να μην επαναληφθούν όσα οδήγησαν στο αδιέξοδο. Όσοι προσληφθούν θα πρέπει να συμφωνήσουν, προκειμένου να προσληφθούν, στο σύστημα αξιολόγησης και στις συνέπειες που το σύστημα αυτό προκαλεί. Για το λόγο αυτό είμαι αντίθετος με την βιαστική επανασύσταση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πρώτα πρέπει να φτιαχτεί το σύστημα και μετά να γίνει η επανασύσταση. Το σχέδιο του καθηγητή κ. Αλιβιζάτου δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε περί συστήματος αξιολόγησης.

Έπρεπε η εξουσιοδότηση για το κλείσιμο ΔΕΚΟ να γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; Κατά τη γνώμη μου όχι. Έπρεπε να ζητηθεί η εξουσιοδότηση της Βουλής και να εξηγηθεί για ποιο λόγο πρέπει να κλείσουν ΔΕΚΟ και ενδεχομένως να ανασυσταθούν. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει ολόκληρος κατάλογος τέτοιων ΔΕΚΟ. Π.χ. ο ΟΣΕ, οι ΗΣΑΠ, για να αναφέρω μερικές από τις μεγαλύτερες.

Υπάρχει ζήτημα με το ΕΣΡ; Νομίζω ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Γι αυτό επικρατεί χάος στο χώρο των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Συνεπώς πρέπει να αντικατασταθούν τα μέλη του με ανθρώπους που μπορούν να αντέξουν στις πιέσεις των μέσων και των πολιτικών. Πάντως όσο έπρεπε να κλείσει η σημερινή ΕΡΤ, άλλο τόσο πρέπει να μπει απόλυτη τάξη στο χώρο των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Τώρα, παράλληλα με την ΕΡΤ».

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: