Μικρό αφιέρωμα στο Γιώργο Γλυνό


πενθοσ-300x225

γλυνόςΘυμάμαι κάποια τρελλά τρεξίματα με τον Γιώργο, τον Μιχάλη τον Ψηλό, την Πόπη, τη Μαρία, τον Μήτσο… σε διαδηλώσεις και «συμπαραστάσεις» στις πρώτες εργατικές απεργίες στην αρχή της μεταπολίτευσης, τότε που εμείς οι αριστεριστές του καιρού εκείνου πιστεύαμε ότι όπου νά’ναι έσκαγε μύτη η Επανάσταση, ή μίνιμουμ θα δημιουργούσαμε ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα! Ωστόσο οι ωραιότερες αναμνήσεις μου από το Γιώργο είναι τα παρτάκια με κιθάρες και μπουζούκια πολύ αργότερα στις Βρυξέλλες και πάνω απ΄όλα κάποιες Κυριακές, στνο Στρέφη,  στην «μπουάτ» (το υπόγειο με το πιάνο με ουρά) εκείνα τα μεσημεριανά που τραβούσαν ώς το βράδυ, με μουσικές και τραγούδια. Και την περίφημη ερασιτεχνική παράσταση -αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο στο Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Κηφισιάς.

δυό τραγούδια που αγαπούσε:

Άρθρα, κείμενα, αναμνήσεις… Αυτές τις μέρες αναδημοσιεύονται πολλά. Ας προσθέσω κι εγώ μερικά.

http://www.tovima.gr/webtv/politics/#317891

από το blog του Α.Τριφύλλη June 19, 2009 

Ο ΝΤΑΝΥ
Η ομάδα του μπλοκ των Εξαρχείων – Τριφύλλης, Τσαντίλης, Γλυνός – έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ντάνυ. Πρέπει να τον καλέσουμε στο Βοξ για καφέ. Θέλω να διηγηθώ τρεις συναντήσεις μαζί του. Και οι τρεις είχαν πολιτικό ενδιαφέρον.
Συνάντηση πρώτη το 1992 στο Βερολίνο. Παρουσιάζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ περί Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας. Εκπροσωπώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπεί το Δήμο της Φραγκφούρτη. «…Παραχωρείται δικαίωμα ψήφου, στις δημοτικές εκλογές, σε όλους τους μετανάστες από τις χώρες της Ένωσης…» λέω με θριαμβευτικό ύφος. «…Πρέπει να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όλους τους μετανάστες από όλες τις χώρες και όχι μόνο σε αυτούς που προέρχονται από τις χώρες της Ένωσης….» προσθέτει και μου τη σπάει. «…Επίσης πρέπει να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όλες τις εκλογές και όχι μόνο στις δημοτικές….» συνεχίζει ακάθεκτος. «…Μα πως θα γίνει αυτό; Είναι πολύ δύσκολο… του λέω. «…Δεν είναι καθόλου δύσκολο…» μου απαντάει. «…Στη Φραγκφούρτη οι περισσότεροι μετανάστες είναι Τούρκοι. Άμα δεν ψηφίσουν αυτοί δεν υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα….» Εκεί σταμάτησε η συζήτηση και πήρε το λόγο ένας Ρουμάνος ο οποίος συμφώνησε με τον Ντάνυ. Δεκαεφτά χρόνια αργότερα η Ρουμανία έγινε μέλος της Ένωσης. Δεν ξέρω αν ο Ρουμάνος σήμέρα έχει την ίδια άποψη. Ο Ντάνυ, όμως, σίγουρα την έχει.

Συνάντηση δεύτερη σε φιλικό σπίτι Γάλλων στις Βρυξέλλες το 1994. Μόλις με βλέπει με ψιλοθυμάται αλλά με μπερδεύει και με τον Τριφύλλη ή με τον Τσαντίλη.. «…Είσαι αυτός που με φιλοξένησε στην Αθήνα στα Εξάρχεια ή ο άλλος…|» με ρωτάει…. «…Ο άλλος…» του λέω και πιάνουμε κουβέντα για τη FYROM και την ονομασία της Μακεδονίας. «…Πρέπει να δεχθείτε το Μακεδονία…» μου λέει. Προσπαθώ να του εξηγήσω τις δυσκολίες και είναι ανένδοτος. Του λέω για σύνθετη ονομασία και μου λέει «…μαλακίες λες…». Ξεκοβόμαστε από την παρέα και συζητάμε όλο το βράδυ. Τον πήγα αργά στο ξενοδοχείο και χάσαμε τρεις φορές το δρόμο από το πάθος της συζήτησης.

Συνάντηση Τρίτη το 2004 στις Βρυξέλλες. Σεμινάριο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ένωσης με την Τουρκία. Το ακροατήριο κατά 90% Τούρκοι διπλωμάτες, ακραιφνείς κεμαλικοί. .
Παρουσιάζω τη θετική εισήγηση της Επιτροπής και επικεντρώνομαι στο θέμα του διαλόγου της κοινωνίας των πολιτών μεταξύ Τουρκίας και Ένωσης. Το ακροατήριο φαίνεται ικανοποιημένο. Ο Ντάνυ παρουσιάζει τη θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά συμπληρώνει. «…Να ξέρετε, όμως, ότι όλο αυτό το εγχείρημα θα κριθεί από τη στάση σας στο θέμα του Κουρδιστάν, του Κουρδιστάν, του Κουρδιστάν…» Λέει τρεις φορές την απαγορευμένη λέξη στην Τουρκία. Και καταλήγει: «…Η ένταξή σας δεν θα κριθεί στην Κωνσταντινούπολη αλλά στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Ντιγιαρμπακίρ…» πάλι τρεις φορές. Το ακροατήριο παγώνει. Στο τέλος πρέπει και να χειροκροτήσουν για τη θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τι να κάνουν; Χειροκροτήσανε.

Αυτός είναι ο Ντάνυ. Συνειδητός προβοκάτορας με ριζοσπαστικές ιδέες. «…Πρέπει να βρεθούμε και να τα πούμε…» μου είπε φεύγοντας την τελευταία φορά. Δεν ξαναβρεθήκαμε. Η ομάδα, όμως, των Εξαρχείων του μπλοκ – Τριφύλλης, Τσαντίλης, Γλυνός – τον προσκαλεί για καφέ στο Βοξ.
Γιώργος Γλυνός

ΑΠΟ ΤΟ 1989 ΠΡΟΩΘΟΥΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩ – ΤΟ ΒΗΜΑ 5/6/11

Τον Δεκέμβριο του 1989 ο κ.Γλυνός, ως μέλος του επιτελείου της πρώτης ελληνίδας επιτρόπου κυρίας Βάσως Παπανδρέου, ετοίμασε το ενημερωτικό σημείωμα που ζήτησε ο τότε πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας εν όψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του Στρασβούργου όταν επρόκειτο να συζητηθεί η δημιουργία της ΟΝΕ. Ο κ.Γλυνός περιγράφει στο μπλογκ του κ.Αντώνη Τριφύλληπώς έγραψε το ιστορικό σημείωμα:

«Ξεκίνησα να κάνω την περιγραφή των τεχνικών στοιχείων και των προβλεπόμενων σταδίων, παρουσίασα τις αναμενόμενες τοποθετήσεις των άλλων χωρών και έφτασα στο τελευταίο μέρος, δηλαδή στο ποια θα μπορούσε να ήταν η ελληνική θέση. Η ελληνική θέση ήταν λίγο-πολύ γνωστή και συνήθως ή ίδια σε όλες τις διαπραγματεύσεις. “Καλά είναι όλα αυτά που προτείνονται και πρέπει να γίνουν,αλλά πρέπει να μας δώσετε και κανένα φράγκο…”.Αρχισα λοιπόν να τη διατυπώνω,όσο πιο κομψά μπορούσα,γράφοντας ότι “βεβαίως η λειτουργία της ενιαίας αγοράς θα είναι πιο αποτελεσματική αν υπάρχει και ενιαίο νόμισμα”…
Οπότε, εκείνη τη στιγμή έγινε ένα κλικ στο μυαλό μου και θυμήθηκα: “Νομισματική σταθερότης και οικονομική ανάπτυξις”, το βιβλίο που είχε γράψει ο Ζολώτας πριν από 30 ή 40 χρόνια και ήταν μια συμβιβαστική τοποθέτηση ανάμεσα στους μονεταριστές και στους κεϋνσιανούς οικονομολόγους. Αυτό ήταν! Επαναδιατύπωσα τις θέσεις Ζολώτα ως προτεινόμενες ευρωπαϊκές θέσεις για το μέλλον της Ενωσης και καθάρισα! Εκ των υστέρων, σήμερα,σκέπτομαι ότι αυτό ήταν και το σωστό και έτσι έγινε στην πράξη. Με την ΟΝΕ τα αναπτυξιακά πακέτα μονιμοποιήθηκαν, ιδρύθηκε και το Ταμείο Συνοχής και η Ελλάδα, που τότε είχε πάρει το πρώτο πακέτο Ντελόρ των 8 δισ. ευρώ (ΕCU τότε)- ως πρώτο και τελευταίο για την κυρία Θάτσερ-, πήρε ένα δεύτερο με 17 δισ.ευρώ, ένα τρίτο με 23 δισ.ευρώ και ένα τέταρτο με 20 δισ.ευρώ. Αρα,οι θέσεις Ζολώτα είναι μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος…».

 

 

 

 

Advertisements

One Response to Μικρό αφιέρωμα στο Γιώργο Γλυνό

  1. […] Εισαγωγή: Παρουσίαση του ThinkΠ – αφιέρωση της εκδήλωσης στη μνήμη του Γιώργου Γλυνού. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: