Ο διαχρονικός μύθος του παλλικαριού που θυσιάζεται


Γιατί η ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια επαναλαμβάνει με διάφορες εκδοχές το μύθο του παλλικαριού που θυσιάζεται οικειοθελώς για να σώσει την ανθρωπότητα; Δεν είμαι ψυχολόγος, ούτε εθνολόγος, απλά βάζω το ερώτημα. Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν αυτή την ανάγκη; Προσωποποίηση και συμβολοποίηση μιας συλλογικής ευθύνης; Βολική ανάθεση της ευθύνης του κάθε μέλους της κοινότητας σε κάποιον «άλλον» προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες, τον «εκλεκτό»; Είναι συνήθως άσημος αλλά αποκαλύπτεται ότι έχει στην πραγματικότητα ευγενική/θεϊκή καταγωγή. Και το σημείο-κλειδί είναι η εθελοντική αποδοχή της θυσίας. Η οποία συνήθως σημαίνει θάνατο. Αν και όχι πάντα.

Ξεκινώντας από τον Προμηθέα, που τιμωρείται σκληρά για την προσφορά του στον Άνθρωπο, το ανθρώπινο φαντασιακό προχωρεί στον Ιησού, στον Βούδα, τον πρίγκηπα που απαρνιέται πλούτη και εξουσία, στους Βαγνερικούς ήρωες Πάρσιφαλ-τον άγιο ιππότη- και τον Λόεγκριν -τον ιππότη χωρίς όνομα που έρχεται από το πουθενά, σώζει την κοινότητα και εξαφανίζεται (όχι τυχαία Πατήρ και Υιός), και στους πιο σύγχρονους, τον Τσε Γκεβάρα, αλλά και μέχρι σήμερα στους ήρωες της σύγχρονης λαϊκής κουλτούρας, στη λογοτεχνία και ιδίως στον κινηματογράφο: τον Χάρρυ Πόττερ και τον Νίο του MATRIX.

Και ακόμη: Γιατί όλοι αυτοί οι ήρωες είναοι άντρες; Δεν μου αρκεί η εξήγηση ότι είναι πλάσματα μιας πατριαρχικής κοινωνίας. Προσωπικά κλίνω στην εξήγηση ότι οι γυναίκες θυσιάζονται πολύ συχνά, συνήθως όχι με θεαματικές πράξεις αλλά με καθημερινές και όχι για μιαν αφηρημένη συλλογικότητα, αλλά πάντοτε για τους αγαπημένους τους , κυρίως για τα παιδιά τους.

Προμηθέας και Άνθρωπος130352-Christ_Carrying_the_Cross_1580Buddha17s3colourcheHarryPotterDeathlyHallowsTrailerThe Matrix Revolutions[(163527)16-19-48]

Advertisements

One Response to Ο διαχρονικός μύθος του παλλικαριού που θυσιάζεται

  1. Ο/Η Δημητρης Αλεξανδρινος λέει:

    Jeanne D’Arc?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: