Κύπρος: Δελτίο Τύπου της Ομάδας Πρασίνων/Ευρ. Ελεύθ. Συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο


logogreensCyprus bail-out  18.03.2013 Press

Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

Η επίθεση στους μικρούς καταθέτες υπονομεύει το πνεύμα της νομοθεσίας της ΕΕ.
Σχολιάζοντας τις προτεινόμενες προϋποθέσεις για το σχέδιο χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Κύπρο σύμφωνα με τις οποίες οι καταθέτες αναγκάζονται να συνεισφέρουν μέσω μιας εισφοράς, ο συν-πρόεδρος της Ομάδας Πρασίνων/Ευρ. Ελεύθ. Συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο Dany Cohn-Bendit δήλωσε:
«Η επίθεση στούς μικροκαταθέτες στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου (bail-out) είναι απαράδεκτη και πρέπει επειγόντως να διορθωθεί.
Οι μικροκαταθέτες θα έπρεπε να είναι τελευταίοι στη γραμμή του πυρός στην περίπτωση αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Aυτή είναι η λογική που διέπει τη νομοθεσία της ΕΕ όσον αφορά την παροχή εγγύησης των εθνικών καταθέσεων, καθώς και σχέδιο νόμου το οποίο μελετάται αυτή τη στιγμή σχετικά με το καθεστώς εγγύησης των καταθέσεων στην ΕΕ (1). Αν και η προτεινόμενη συνεισφορά των καταθετών είναι νομικά συμβατή με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι ωστόσο ένα κυνικό κόλπο, που καταστρατηγεί πλήρως το πνεύμα των κανόνων και τον λόγο ύπαρξής τους.»

Η Rebecca Harms συν-πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρ.Ελ.Συμμαχίας πρόσθεσε:
«Αντί να πλήξουν εύκολους στόχους, όπως συνταξιούχους και απλούς πολίτες, που έχουν μικρή ή καθόλου ευθύνη για την κατάσταση, οι δειλοί υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα έπρεπε να στοχεύσουν εκείνους του ιδιωτικού τομέα, που είναι θεμιτό να συνεισφέρουν. Ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών θα πρέπει βεβαίως να περιλαμβάνει όλους τους ομολογιούχους. Ωστόσο, όσον αφορά τους ύποπτους μεγαλοκαταθέτες στην Κύπρο, έχουμε σαφώς να κάνουμε με ειδική περίπτωση.

Είναι φανερό ότι είναι χρειάζονται απαραιτήτως μέτρα που θα εξασφαλίζουν, ώστε αυτή η πηγή τραπεζικής αστάθειας να συνεισφέρει το μερίδιό της στο κόστος της διάσωσης. Ωστόσο υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την υλοποίηση αυτού του στόχου, χωρίς να βάλουν στο χέρι τις αποταμιεύσεις των απλών καταθετών. Άλλες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής μιας υψηλότερης εισφοράς για τις καταθέσεις άνω των 100.000 €, θα πρέπει να εξεταστούν αμέσως και να συμφωνηθούν χωρίς καθυστέρηση. Η διαδικασία αυτή ασφαλώς συνεπάγεται τον κίνδυνο της φυγής κεφαλαίων προς άλλους φορολογικούς παραδείσους και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου.»

(1) Το νομοσχέδιο στοχεύει στη δημιουργία πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων για καταθέσεις έως 100.000 €.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: