Η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κύπρο και Ουγγαρία


Το δελτίο τύπου των Πρασίνων της 15ης Μαρτίου μας διαφωτίζει αρκετά για τις σημερινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής:

Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. (Κύπρος/Ουγγαρία)

Να μη δοθεί λευκή επιταγή στην Κύπρο

Σχολιάζοντας την τρέχουσα σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και τις συζητήσεις για χρηματοδοτική συνδρομή στην Κύπρο, η Rebecca Harms, συν-πρόεδρος των Πρασίνων/ΕΕΣ δήλωσε:

«Δεν μπορεί να υπάρξει λευκή επιταγή για την Κύπρο. Οποιοδήποτε πακέτο διάσωσης για την Κύπρο πρέπει να εξαρτάται από την εφαρμογή ορισμένων συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Στην κορυφή του καταλόγου είναι οι αποτελεσματικοί κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος και κατά της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων, αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία ενός πραγματικά αποτελεσματικού μηχανισμού εποπτείας, καθώς και διατάξεις που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου.
Είναι κυνικό να ζητά κανείς από τους φορολογούμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν ένα σύστημα που προσφέρει τεχνητά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και έτσι στερεί νόμιμα φορολογικά έσοδα από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ: το φορολογικό ντάμπινγκ πρέπει να πάρει τέλος! Ακόμη, η Κύπρος πρέπει να τηρήσει τον Ευρωπαϊκό φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών: ο τραπεζικός τομέας της δεν μπορεί να διασωθεί χωρίς να πληρώσει και αυτός το μερίδιο που του αναλογεί.

Ο φουσκωμένος τραπεζικός τομέας πρέπει να μειωθεί και αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα για τη διασφάλιση μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στη βιωσιμότητα του μεσοπρόθεσμου δανεισμού του Δημοσίου. Προφανώς, αυτό προϋποθέτει και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Οι όροι αυτοί δεν μπορεί να σημαίνουν πίεση προς την Κύπρο για μονόπλευρα μέτρα λιτότητας. Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών δεν πρέπει να εμποδίσουν επενδύσεις που θα στοχεύουν στην προώθηση του βιώσιμου μετασχηματισμού της κυπριακής οικονομίας. Η επιβάρυνση για την κοινωνία θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, πράγμα που σημαίνει ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στους τομείς της υγείας και της παιδείας.”


Σχετικά με τη συζήτηση για την Ουγγαρία και τις τελευταίες αντιδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα αυτή, η Rebecca Harms πρόσθεσε:
«Στηρίζουμε την πρόταση να εξεταστεί η εφαρμογή της διαδικασίας κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ορμπάν κάνει κατάχρηση της πλειοψηφίας που έχει στο κοινοβούλιο για να υποτάξει ολόκληρο το κράτος υπό τον έλεγχό του. Τα αυξανόμενα κρούσματα κατάχρησης εξουσίας από πολιτικούς σε κράτη-μέλη της ΕΕ, με την αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου -σε Βουλγαρία, Ρουμανία, καθώς και Ουγγαρία- δεν μπορεί να είναι ανεκτά από την ΕΕ. Η έναρξη της διαδικασίας κατά της Ουγγαρίας θα πρέπει να ακολουθηθεί από βήματα κατά παρόμοιων καταχρήσεων εξουσίας και στη Ρουμανία και Βουλγαρία »

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: