Σινεμά 2: «ΦΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»


ΦΙΛΙΑ εις τα παιδιάΤα παιδιά είναι πέντε Ελληνόπουλα-Εβραιόπουλα, πέντε μικρά παιδιά που έζησαν κρυμμένα από ελληνικές οικογένειες στην Κατοχή και έτσι επέζησαν από το Ολοκαύτωμα. Χαμηλών τόνων, και γι αυτό πιο σπαρακτικό, το ντοκυμανταίρ του Βασίλη Λουλέ, εκτός από την επιμελή έρευνα σε πολύτιμο αρχειακό υλικό, μας δίνει όλες τις πτυχές του τραύματος που βίωσαν τα παιδιά αυτά, επιμένοντας στον αντίχτυπο που είχε πάνω στον ψυχισμό τους. Αυτή η αφήγηση της «μικρής ιστορίας», της καθημερινότητας, των ημερολογίων, των παιχνιδιών, της σιωπής, του φόβου, της απώλειας ενός ολόκληρου κόσμου, της ευγνωμωσύνης, της μνήμης, της λήθης, ακόμα και της ενοχής, με τις γενναίες μαρτυρίες των σημερινών ηλικιωμένων πρωταγωνιστών, είναι που ταράζει περισσότερο από τα τόσα και τόσα φιλμ τρόμου που έχουμε δει για τα ναζιστικά εγκλήματα. (Μοναδική αρνητική παρατήρηση: υπερβολική χρήση του γκρό-πλαν που μερικές φορές κινδύνευε ν’ αποσπάσει την προσοχή από τα λόγια).

Σημαντική ταινία μέσα στη σημερινή συγκυρία στην Ελλάδα, όπου η τύχη των Ελλήνων Εβραίων είναι ακόμα λίγο-πολύ ταμπού, γεμάτο προκαταλήψεις και όπου, σε έναν διάχυτο «ήπιο» αντισημιτισμό, έρχονται τώρα να προστεθούν και ωμές ρατσιστικές κραυγές και πράξεις. (Διαβάστε και το άρθρο της Ρένας Μόλχο «Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης» στο τελευταίο τεύχος του » Athens Review of Books»

‘Οπως είπε και μία από τις πρωταγωνίστριες : «Δεν νιώθω πια μίσος για εκείνους. Νιώθω μίσος μόνο γι αυτούς που θέλουν να τους μιμηθούν».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: