2012 απολογισμός 4: τα κυριώτερα γεγονότα σχολιασμένα


πρόλογος: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ  ΣΤΑΘΜΟΥ!

1. ΣΥΡΙΑ:

article-2175360-141AA26B000005DC-693_634x475article-2175360-1417A443000005DC-540_634x356Δυστυχώς το κυριώτερο γεγονός και αυτού του χρόνου δεν είναι πια είδηση, αλλά κατάσταση. Είναι η εξέγερση του λαού της Συρίας για ελευθερία, η συνεχιζόμενη αιματοβαμμένη καταστολή από το καθεστώς Άσαντ -πού όμως δεν έκαμψε τη μαχητικότητα των εξεγερμένων. Το τίμημα βαρύ: πάνω από 40000 νεκροί συνολικά κατά προσέγγιση (Μάρτιος 2011-Δεκέμβριος 2001, σύμφωνα με ΟΗΕ και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Από αυτούς υπολογίζονται περίπου 25000 αντικαθεστωτικοί (άμαχοι και αντάρτες), 1400 από τους αυτομολήσαντες στρατιωτικούς, ενώ το πιο ανατριχιαστικό τίμημα είναι των παιδιών:3600 θάνατοι, πολλά παιδιά θύματα βασανιστηρίων. Οι συγκρούσεις προκάλεσαν 25 000 000 εσωτερικούς πρόσφυγες, το 7% του συνολικού πληθυσμού έχασαν τις εστίες τους λόγω βομβαρδισμών ή έλλειψης τροφίμων και νερού. 400 000 είναι οι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες που έχουν ήδη σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς θεσμούς. Το καθεστώς χρησιμοποιεί κάθε μέσο κατά των αμάχων, πυροβόλα, βομβαρδισμούς από αέρα, στρατόπεδα βασανισμού, μαζικές εκτελέσεις, χρήση απαγορευμένων όπλων όπως βόμβες διασποράς (cluster) και υπάρχουν ενδείξεις για χρήση χημικών όπλων. Οι εξεγερμένοι έχουν κερδίσει τον έλεγχο αρκετών στρατηγικών σημείων όπως πετρελαιοπηγή, υδροηλεκτρικό φράγμα, στρατιωτικές βάσεις, μεγάλο αριθμό οπλισμού, μια πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα. Στο πολιτικό επίπεδο έχει δημιουργηθεί ο “Εθνικός Συνασπισμός Συριακών Επαναστατικών και αντιπολιτευτικών Δυνάμεων” που έχει αναγνωριστεί ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του Συριακού λαού μέχρι στιγμής από 6 κράτη του Αραβικού Κόλπου και από την Τουρκία, τη Γαλλία, την Βρετανία και την Ισπανία. Υπάρχουν σοβαρές μαρτυρίες ωστόσο ότι στις τάξεις των εξεγερμένων έχουν εισχωρήσει και δυνάμεις της Αλ Κάϊντα. Σοβαρές κυρώσεις κατά του καθεστώτος δεν έχουν παρθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας γιατί τις μπλοκάρουν με βέτο η Ρωσία και η Κίνα.

2.Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ

ο τυφώνας Ισαάκ (φωτο NASA)

ο τυφώνας Ισαάκ (φωτο NASA)

Τυφώνας Σάντυ, 29/10: 110 νεκροίμόνο στο Ν. Τζέρσεϋ, ζημιές $50 δις, blackout στη Ν. Υόρκη. Κύμα ψύχους στην Ευρώπη και Ρωσία το Φεβρουάριο με πάνω από 400 νεκρούς. Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στην Αυστραλία τον Φεβρουάριο, στην Κίνα τον Μάϊο, στη Ν.Α. Ασία τον Αύγουστο: Νεκροί, δεκάδες χιλιάδες άστεγοι, πλήθος καταστροφές καλλιεργειών, φυσικών και ανθρωπογενών πόρων. Εκτεταμένες πυρκαγιές στα εύκρατα/μεσογειακά κλίματα. Συνεχής μείωση του πάγου στους πόλους.

Δεν μπορεί κανείς να αποδόσει με βεβαιότητα σε κάθε συγκεκριμένο φαινόμενο την αιτιότητα της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι πια ευρέως παραδεκτό από την επιστημονική κοινότητα, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνει τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα να ξεσπούν με όλο και μεγαλύτερη ένταση και όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στις περιοχές που συνήθως πλήττονται από το κάθε φαινόμενο.

Στις 8 Δεκεμβρίου η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Doha αναβάλλει όλες τις σημαντικές κι επείγουσες αποφάσεις για το 2014 και το μόνο που κατορθώνει είναι η παράταση του Πρωτοκόλλου του Κυότο έως το 2020. Ωστόσο αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η υπερθέρμανση του πλανήτη θα φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο, ξεπερνώντας τους 3°-6°C.

3. Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, ΤΑ ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ6a00d83451b56c69e2017c323d7621970b-320wiκατάλογος

Κρίση του Ευρώ, ύφεση, δημοσιονομικά ελλείμματα, μέση ευρωπαϊκή ανεργία στο ρεκόρ του 10,7. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιείται, ως συνήθως χωρίς πολλή τόλμη, θεσμοθετεί τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(EFSF-ΕSM, 27/9/12), που προσφέρει οικονομική βοήθεια στα οικονομικά ασθενή μέλη της Ευρωζώνης,παίρνει διάφορα μέτρα αλληλεγγύης, ξεκινά διαδικασίες ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος και δειλά-δειλά αρχίζει η συζήτηση για τη δημιουργία του Ευρωομολόγου.

Στο μανιφέστο τους «DEBOUT L’ EUROPE«oi Ντανύ Κον-Μπεντίτ και Γκύ Φερχόφστατ, πρόεδρoι των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου Πρασίνων και Φιλελευθέρων αντίστοιχα, και πρωτεργάτες της ομάδας Spinelli, που εργάζεται για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, καταγγέλλουν τον διακυβερνητικό χαρακτήρα που όλο και περισσότερο παίρνουν οι αποφάσεις της Ε.Ε. και συνηγορούν υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Στις 12 οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης “για τη συνεισφορά της επί 60 χρόνια στην ειρήνη και τη συμφιλίωση, την πρόοδο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη”Πρέπει να δούμε αυτό το βραβείο ως ενθάρρυνση για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη για όλους, αλλά και να αποδώσουμε ακόμη καλύτερα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια από τις σκληρότερες κρίσεις και οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές της δομές δοκιμάζονται σκληρά. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες της Ε.Ε.για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν αποτύχει και οι Ευρωπαϊκοί λαοί πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.Το Νόμπελ πρέπει να κινητοποήσει την Ε.Ε. για να εντείνει τις προσπάθειες για μια Ευρώπη εστιασμένη στις ανάγκες των πολιτών- και όχι να επαναπαυθεί στις δάφνες της” (Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα)

4.ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ Η.Π.Α.

η φωτογραφία των 3.5 εκατομμυρίων  "likes" (σε μια μέρα)

η φωτογραφία των 3.5 εκατομμυρίων «likes» (σε μια μέρα)

Δεν χρειάζονται αναλύσεις. Σκεφτείτε μόνο τι θα σήμαινε αν είχε βγεί ο Ρόμνεϋ!

5. ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΤΕΡΟ BAIL-OUT ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

120823012024-greece-eurozone-recession-blogH αρχική σημασία της έκφρασης bail-outείναι “αποφυλάκιση με εγγύηση”. Σε δεύτερη χρήση σημαίνει εξαγορά χρεών κάθε είδους, ιδίως χρηματοπιστωτικών. Μετά την ψήφιση τον Μάϊο του επικαιροποιημένου μνημονίου από την Ελληνική Βουλή, στις 27/11 η Ευρωζώνη ψηφίζει υπέρ της μείωσης του χρέους της Ελλάδας (“κούρεμα”)κατά 107 δις€. Η Ευρωζώνη αναγγέλλει ότι θα δώσει στην Ελλάδα δάνειο 130 δις€ και ως πρώτη δόση το ποσό των 43,7 δις € (με επιτόκιο που θα κυμαίνεται γύρω στο 1%).

6. ΤΟ ΜΠΟΖΟΝΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΥΛΗ

120703_Figure2Στις 4/7 οι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου CERN ανήγγειλλαν με βεβαιότητα σχεδόν 100% ότι εντόπισαν το μποζόνιο (υποατομικό σωματίδιο) Higgs που θεωρείται ότι είναι αυτό που δίνει στα άλλα σωματίδια τη μάζα τους. (Διαφορετικά, τα σωματίδια θα ταξίδευαν στο Σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός, χωρίς να μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους για να σχηματίσουν τα πάντα (ζωή, πλανήτες κλπ.) Θεωρείται το κλειδί για να καταλάβουμε τον τρόπο δημιουργίας του Σύμπαντος (Big Bang), αλλά και να αποκαλύψουμε μερικά από τα βαθύτερα μυστήρια της φυσικής. Αν και η χρησιμότητα της μεγάλης αυτής ανακάλυψης δεν επιδρά τώρα άμεσα στη ζωή μας, θα επιδράσει στα χρόνια που έρχονται. Αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα κανείς δεν φανταζόταν ότι η κβαντομηχανική θεωρία θα είχε ως πρακτικό αποτέλεσμα σήμερα την ανακάλυψη και καθημερινή χρήση των τρανζίστορ, των μικροτσιπ, των κινητών τηλεφώνων, των ηλ.υπολογιστών κλπ.

βλ. και προηγούμενη ανάρτηση (το σωματίδιο και τα πρόσωπα της χρονιάς) και

http://www.techgear.gr/higgs-boson-gods-particle-found-47715/

https://melittag.wordpress.com/2011/12/17/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BF-higgs/

7. ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

article-0-1493253F000005DC-86_634x38300069202-642Εκτός από τα θύματα πολέμων και εξεγέρσεων, τη χρονιά που πέρασε είχαμε και μεμονωμένα εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και πρώτα πρώτα εναντίον του δικαιώματος στην ίδια τη ζωή, που συγκλόνησαν και προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή. Πέρα όμως από την αγανάκτηση προκαλούν και βαθύτερο προβληματισμό που ας ελπίσουμε θα έχει και πρακτικά αποτελέσματα:

-Το μακελλειό στο σινεμά του Κολοράντο (ΗΠΑ) με 16 νεκρούς και 59 τραυματίες και με δράστη κάποιον που ήθελε να μιμηθεί τον αποτρόπαιο Τζόκερ του Μπάτμαν. (20/7)

-Η τραγωδία στο δημοτικό σχολείο του Sandy Hook του Κοννέκτικατ: νεαρός δράστης πυροβολεί με ημι-αυτόματο και σκοτώνει 20 μικρούς μαθητές και 6 δασκάλους σε, με χρήση πολυβόλου από που στη συνέχεια αυτοκτόνησε, ξεκινά πάλι στις ΗΠΑ τη συζήτηση για το πρόβλημα της οπλοκατοχής.(14/12)

-Ρατσιστικό έγκλημα στην Τουλούζη (Γαλλία): ο φόνος τριών μικρών εβραίων μαθητών και ενός νεαρού δασκάλου/ραβίνου. Ο δράστης που αργότερα σκοτώθηκε κυνηγημένος από την αστυνομία, διατεινόταν ότι είχε δεσμούς με την Αλ-Κάϊντα.(20/3)

-Η μαζική δολοφονία 34 απεργών μεταλλωρύχων στα ορυχεία πλατίνας της Ν.Αφρικής από τα πυρά της αστυνομίας. (17/8)

Pussy Riot-Η σύλληψη, κακομεταχείριση και σκληρή καταδίκη (2χρόνια φυλακή – 10/10) για τις Ρωσίδες ακτιβίστριες Pussy Riot (φοβερό όνομα κι αυτό!) που με τη σατιρική τους περφόρμανς (21/2) μέσα σε εκκλησία «προσευχήθηκαν» στην Παναγία να απαλλάξει τη Ρωσία από τον Πούτιν.

Δυστυχώς δεν έλλειψαν αποτρόπαια εγκλήματα κατά γυναικών (που εξακολουθούν να έχουν τα πρωτεία μεταξύ όλων των κατηγοριών εγκλημάτων διεθνώς. Τα πιο διαδεδομένα: φόνοι, βιασμοί, βιασμοί μετά φόνου, συστηματικοί βιασμοί σε καιρό πολέμου, ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, εκτελέσεις λόγω μοιχείας, καταναγκαστική πορνεία και trafficking, υποχρεωτικοί γάμοι, γάμοι σε παιδική ηλικία, κακοποίηση, ενδο-οικογενειακή βία κ.α):

Μαλάλα Γιασουφτσάϊ (8/9) η 15χρονη ακτιβίστρια από το Πακιστάν που αγωνιζόταν για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και εναντίον της κυριαρχίας των Ταλιμπάν στην επαρχία της, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν Ταλιμπάν. Ευτυχώς επέζησε αλλά ακόμα νοσηλεύεται.

-Τόσο μακρυά-τόσο κοντά: Τα δύο σχεδόν ταυτόχρονα φρικιαστικά εγκλήματα το Δεκέμβρη σε Ξάνθη και Ν.Δελχί: Βιασμός με φόνο δύο νεαρών γυναικών.

8. CURIOSITY : Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Στις 6/8 το όχημα CURIOSITY ROVER, προσγειώθηκε στον κρατήρα GALE του Άρη, με αποστολή την έρευνα των κλιματικών και γεωλογικών δεδομένωντου γείτονά μας, την εύρεση νερού ή ιχνών (μικροβιακής) ζωής και ανάλυση συνθηκών κατοικισιμότητας, με απώτερο σκοπό την εξερεύνησή του από τον άνθρωπο.

Και τον μελλοντικό εποικισμό του, θα πρόσθετα, γιατί είναι κατά τη γνώμη μου όλο και πιο φανερό ότι οι πόροι της Γης μας δεν επαρκούν για να ζήσουμε όλοι σε καλό επίπεδο, όσο οικονομία και αν κάνουμε (που δεν κάνουμε!)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: