ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ; – 2


Σε πολλά Πράσινα κόμματα παρατηρείται μία κάμψη. Είτε εκλογική, είτε ιδεολογική είτε και τα δύο. Ενδεικτικά:

Γαλλία: το κόμμα “Ευρώπη-Οικολογία/Πράσινοι” (EELV) έχει υιοθετήσει όλο και πιο αριστερίστικες και απομονωτικές θέσεις και εκλογικά, από το 16% των Ευρωεκλογών υποχώρησε στην πανωλεθρία του 2% των προεδρικών.

Ολλανδία: τοGroenlinks” από 10 έδρες, στις πρόσφατες εκλογές υποχώρησε στις 3. Απ’ όσο μαθαίνω από κατοίκους Ολλανδίας, πολύς κόσμος ψήφισε με πραγματιστικά κίνητρα το Εργατικό κόμμα, που έχει αρκετά κοινά σημεία με τους Πράσινους (Ο πρόεδρος των εργατικών είναι πρώην επικεφαλής της ολλανδικής Greenpeace). Ελπίζω να είναι κάτι προσωρινό, γιατί το κόμμα αυτό έχει πολύ καλές απόψεις για την ανεκτική αλληλέγγυα κοινωνία, και την ευρωπαίκή ολοκλήρωση.

Ευρωπαϊκός Νότος: Hasta la vittoria-hasta na pane!

Στην Ιταλία πράσινο κόμμα (Verdi) δεν υπάρχει πια. Η τελευταία τους εκλογική δραστηριότητα ήταν η σύμπραξη με ένα μικρό κομμουνιστικό κόμμα.

Στην Ισπανία υπάρχει μόνο στην Καταλωνία (Iniciativa per Catalunya Verds) με μία έδρα στην τοπική βουλή και μία στη Γερουσία, εκτός από την πράσινη ατζέντα, επιδιώκουν την πλήρη αυτονομία της Καταλωνίας.

Στην Ελλάδα το κόμμα των “Οικολόγων Πράσινων” είναι πλέον νεκρό (αλλά αμφιβάλλω αν οι ίδιοι το ξέρουν)

Στην Κύπρο οι “Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές” έχουν έναν βουλευτή, και η περιβαλλοντική ατζέντα συνοδεύεται και από σκληρή εθνικιστική ιδεολογία (κάτι σαν “Ανεξάρτητοι Έλληνες”)

Ηνωμένο Βασίλειο: το Green Party of England and Wales” και το “Scottish Green Party” έχουν από μία έδρα στην εθνική και στην τοπική βουλή αντίστοιχα, με ιδεολογία έντονου κοινοτισμού (grassroot) και ευρωσκεπτικισμό.

Στο Βορρά, το Σουηδικό Miljöpartiet de Gröna εκλογικά πάει καλά (έχει ξεπεράσει το 7%) αλλά διακρίνεται για έντονο ευρωσκεπτικισμό.

Στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές εκλογικές επιτυχίες, αλλά μέσα στην ακόμη ρευστή και άκρως προβληματική πολιτική, οικονομική και κονωνική κατάσταση των χωρών αυτών και με την παρουσία μέσ στα πράσινα κόμματα πολλών “ανακυκλωμένων” κομμουνιστών, η ιδεολογία είναι ακόμα θολή (πυρηνικά, σχέσεις με Ρωσσία κ.α.)

Ποιοί σώζουν την κατάσταση;

Γερμανία: Το γερμανικό Πράσινο Κόμμα (Bündniss 90-die Grünen):δραστήριοι υπέρμαχοi της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αποφασιστικοί πολέμιοιόλων των ολοκληρωτισμών (χαρακτηριστική είναι η συγχώνευσή τους το 1993 την Ένωση90, τον κυριώτερο πολιτικό σχηματισμό αντιφρονούντων αντιστασιακών της Ανατολικής Γερμανίας) με κυριαρχία των πραγματιστών, κυβερνητικές συνεργασίες και πολλές προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας. Εκλογική πορεία σε σταθερή άνοδο, με 68 έδρες στο σημερινό Bundestag(επί συνόλου 620) και συμμετοχή στην κυβέρνηση αρκετών κρατιδίων. Για τις επόμενες εκλογές τα προγνωστικά δίνουν άνω του 13% – τρίτο κόμμα.

Βέλγιο: Τα δίδυμα κόμματα Ecolo (γαλλόφωνο) και Groen (φλαμανδόφωνο), με όλα τα καλά χαρακτηριστικά του αντίστοιχου γερμανικού, και μάλιστα με ακόμα πιο έντονη την κουλτούρα συναινέσεων, αν και με λιγότερο σταθερή εκλογικά πορεία, σήμερα έχει γύρω στο 5%, με 18% στην περιοχή της Βαλλονίας (8 έδρες Βουλή, 2 Γερουσία). Συμμετέχει στην κυβέρνηση της Περιοχής Bruxelles Capitale και έχει 16+2 βουλευτές στην αντίστοιχη Βουλή.

Αυστρία: οι Grünen-die Grüne Alternative εκλογικά έχουν ξεπεράσει το 11% και στις επόμενες εκλογές προβλέπεται άνοδος. Πρόβλημα:σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς στην 3η θέση που ενδεχομένως, για να ανακοπεί, θα ωθήσει ψηφοφόρους των Πρασίνων προς τους σοσιαλδημοκράτες.

Φινλανδία: Vihreät-De Gröna, αρχικά αντι-ευρωπαϊκό και αντι-ευρώ, είχε εντυπωσιακή μετεξέλιξη και σήμερα είναι ένα από τα πιο φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα, υπέρμαχος του φεντεραλισμού. Επικριτές και του κρατισμού και της ασύδοτης αγοράς, υπέρμαχοι της συναίνεσης, υπήρξαν το πρώτο Πράσινο Κόμμα που συμμετείχε σε κυβερνητικό συνασπισμό (1995), τον οποίο δεν δίστασε να εγκαταλείψει το 2002 λόγω διαφωνίας για τα πυρηνικά. Σήμερα έχει 7,3% με 10 έδρες και συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού 6 κομμάτων.

Μετά από αυτό το κριτικό πανόραμα μπαίνουν τα ερωτήματα:

  • Μπορούν τα σχετικά πιο “υγιή” κόμματα να βοηθήσουν τα πιο αδύναμα; Και είναι τυχαίο ότι αυτά τα 4 ανήκουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη;
  • Μήπως η πολιτική οικολογία είναι μια ιδεολογία συνδεδεμένη με την ευημερία και στέκεται αμήχανη μπροστά στην οικονομική κρίση; Και αντιστοίχως οι λαοί που πλήττονται θεωρούν την οικολογία “πολυτελή νεωτερισμό” και στρέφονται προς πιο παραδοσιακα σχήματα -αλλά και προς ένα παρελθόν εθνικιστισμού και προστατευτισμού;
  • Η μήπως συμβαίνει το αντίθετο: η πολιτική οικολογία έδωσε ό,τι είχε να δώσει, μπόλιασε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες λίγο-πολύ με τον οικολογικό προβληματισμό και τώρα έχει χάσει τον καινοτόμο της χαρακτήρα, είναι μία δύναμη του κέντροy που μπορεί άνετα, όχι απλώς να συνεργαστεί, αλλά και να συγχωνευτεί με τη σοσιαλδημοκρατία;

Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όσο και αν αφορούν συνολικά την πορεία της Ευρώπης. Πόσο μάλλον που και τα πιο παραδοσιακά κόμματα έχουν μεγάλα προβλήματα. Σε επόμενα άρθρα το blog θα προσπαθήσει να πάρει γνώμες από πρόσωπα (στελέχη, θεωρητικούς, ακτιβιστές κ.α. από Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη) με ανάλογο προβληματισμό.

Το μόνο που μπορώ να απαντήσω με σιγουριά είναι ότι η κρίση που περνάμε είναι κρίση μοντέλου ανάπτυξης, και δεν θα ξεπεραστεί αν δεν απορρίψουμε το μοντέλο που στηρίχτηκε στην αλόγιστη μεγέθυνση (growth) και στις χρηματοπιστωτικές φούσκες και δεν στραφούμε αποφασιστικά προς τη βιώσιμη ανάπτυξη- με τη διπλή έννοια του όρου: οικονομική και οικολογική.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: