Η αναφορά της τρόϊκας στο Ευρωκοινοβούλιο για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και την πρόοδο της αντιμετώπισης των προβλημάτων:


Τονίζεται αυτό που έπρεπε να είχε γίνει πρώτο πρώτο: Οι δομικές μεταρρυθμίσεις (αντί για τις οριζόντιες περικοπές). Δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί λάθος και της τρόϊκας, σίγουρα όμως είναι έλλειψη πολιτικής βούλησης των προηγούμενων κυβερνήσεων, που δεν τολμούσαν να τα βάλουν με τα επενδεδυμένα συμφέροντα των εκλεκτών τους στις ΔΕΚΟ και στα υψηλά κλιμάκια Δημοσίου και τραπεζών, δηλαδή με τους δυσανάλογα ψηλούς μισθούς και συντάξεις αυτών των ανθρώπων, με τον παχυλά αμειβόμενο «συνδικαλισμό», με την απίστευτη διαφθορά και σπατάλη δημοσίου χρήματος. (Μ.Γ.)

‘Ολι Ρεν (επίτροπος επί των Οικονομικών της Ε.Επιτροπής) : Χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποφύγαμε τα χειρότερα, μια καταστροφή. Αλλά είναι φανερό ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει δυσχερέστατη, ειδικά για τα πιο ευάλωτα μέλη της ελληνικής κοινωνίας…Οι προκλήσεις παραμένουν και ο σημερινός ρυθμός με τον οποίον γίνονται οι μεταρρυθμίσεις και η προσαρμογή απέχουν ακόμη κατά πολύ από το να είναι επαρκείς, ώστε να γίνουν βιώσιμα τα δημοσιονομικά οικονομικά της Ελλάδας και για να γεφυρωθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας. Επομένως χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες. Για το δεύτερο πρόγραμμα έχουμε θέσει σε κίνηση κάθε δυνατή βοήθεια για να στηρίξουμε την ελληνική πολιτεία στην ενίσχυση της διοικητικής της ικανότητας. Ωστόσο η άλλη αχίλλειος πτέρνα, η έλλειψη πολιτικής ενότητας, αν και προσφάτως έχει βελτιωθεί, μπορεί να αποκατασταθεί μόνον από τους Έλληνες πολίτες, από την ίδια την ελληνική κοινωνία.

Πώλ Τόμσεν (εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόϊκα) : Σε κάτι άλλο που πρέπει να δοθεί έμφαση όσον αφορά τις δομικές μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα, είναι η μείωση του δημοσίου, είναι πολύ μεγάλο, υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα, και αυτό σημαίνει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την κατάργηση διαφόρων ταμπού, όπως το κλείσιμο υπηρεσιών που έχουν επιβιώσει χωρίς να είναι πλέον χρήσιμες καθώς και να γίνει αποδεκτό ότι η απασχόληση στον δημόσιο τομέα δεν είναι απαραιτήτως ισόβια. Ορισμένες από τις κομβικές δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να μειωθεί το έλλειμμα είναι ήδη αρκετά προχωρημένες, όπως για παράδειγμα στον τομέα υγείας. Άλλες είναι σε ένα σχετικά αρχικό στάδιο. Για να απαντήσω λοιπόν σε μερικά από τα ερωτήματά σας, εδώ στ’ αλήθεια πρόκειται για ένα πεδίο όπου οι πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμη μπροστά μας, και θα πρέπει να περιμένουμε σημαντική αντίσταση από όσους έχουν παγιωμένα συμφέροντα, που βάζουν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις και στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών… Επομένως η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. Αλλά το ζήτημα είναι ότι, με δεδομένα όσα έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του φορολογικού προβλήματος, δεν μπορώ να δώ πώς, παρατηρώντας αυτή την επίδοση της Ελλάδας, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι οι ελληνικές αρχές δεν είναι αποφασισμένες και ότι δεν θα επιτύχουν.  Το πρόγραμμα θα αποτύχει εάν επικεντρωθεί στην συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Εάν η προσαρμογή κάνει την Ελλάδα πτωχότερη θα αποτύχει, πρέπει να κάνει την χώρα παραγωγικότερη, με διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξεκλειδώσουν το χειμάζον δυναμικό της ελληνικής οικονομίας».

 

Γιεργκ Ασμούσεν (εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) :Το απόλυτο τεστ που αποδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα είναι το κλείσιμο του μεγάλου φορολογικού χάσματος του 2013 και του 2014 κατά περίπου το 5,5% του ΑΕΠ. Θα καλούσα την πολιτική τάξη των Ελλήνων να προωθήσει αυτές τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις συγκρουόμενη με τα παγιωμένα συμφέροντα. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα επιτευχθεί η απαιτούμενη κρίσιμη μάζα των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων για να κλείσει μεσοπρόθεσμα αυτό το φορολογικό κενό…Ο ελληνικός λαός δεν μεταρρυθμίζει την οικονομία και το κράτος του για να ευχαριστήσει την τρόικα, ή για να ικανοποιήσει το δείνα ή το τάδε κράτος της Ευρώπης. Το κάνει για την δική του προκοπή, και ως εκ τούτου απαιτείται ανάληψη ευθύνης και πυγμή από την πολιτική ηγεσία – αυτό είναι το κλειδί.

 

Το βίντεο από ΤΑ ΝΕΑ 28/3/12

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: