Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ – απολογισμός του 2011 -Β


2011

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

2. Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 

(με θλιβερό πρωταγωνιστή την Ελλάδα)Η κολυμπάμε ή βουλιάζουμε. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει το τολμηρό άλμα της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης.

Στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες οι 27 της Ευρωζώνης συμφωνούν στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στις τράπεζες κατά 50%.

ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ:» Ξεχάστε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση!» «Η νομισματική ένωση αποτελούσε ανέκαθεν πολιτικό εγχείρημα. Αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση!… Αν είχαμε ευρωομόλογα, η επαπειλούμενη χρεοκοπία μιας χώρας δεν θα αποτελούσε πλέον συστημικό κίνδυνο. Πάρτε για παράδειγμα τις ΗΠΑ: Αν χρεοκοπήσει η πολιτεία της Λουϊζιάνα, το γεγονός δεν θα είναι δραματικό για το δολλάριο, αλλά μόνο για τη Λουϊζιάνα…υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι πολύ ισχυροί οικονομικά που έχουν βάλει στοίχημα. Σχετικοί παράγοντες των αγορών, κυρίως κάτοχοι hedge funds, έχουν ποντάρει κυρίως στην κατάρρευση του ευρώ. Η Ελλάδα δεν ήταν γι αυτούς παρά μόνον η πρόγευση. Θα πρέπει να τους διαψεύσουμε και να σταθούμε μεταξύ μας με αλληλεγγύη»

ΝΤΑΝΥ ΚΟΝ-ΜΠΕΝΤΙΤ: «Το σύνθημά μου είναι Keynes στις Βρυξέλλες! ”… Σήμερα έχουμε οικονομικό πόλεμο, είναι οι αγορές, ανήθικες όσο και ο πόλεμος, που μας επιβάλλουν το δίλημμα: παραδώστε τα όπλα και παραδοθείτε, ή ανεβάστε ταχύτητα και προχωρείστε προς την ομοσπονδιοποίηση…Αντικαταστήστε την μη ισορροπημένη δύναμη των 17 κρατών-μελών του ευρώ με την σαφώς ανώτερη δύναμη που απορρέει από ένα αδιαίρετο σύνολο. Αυτό απαιτεί ένα Ευρωπαϊκό Tαμείο, απαιτεί δημιουργία ευρωομολόγων που θα επιτρέψουν τον μετασχηματισμό των χρεών των κρατών-μελών σε χρέος ευρωπαϊκό και τα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης και πράσινης ανάκαμψης… Πρέπει επίσης να προχωρήσουμε στην επιβολή κοινοτικού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, σε ένα πράσινο φορολογικό σύστημα, σε νέα ρύθμιση της αγοράς, στην φορολογική και κοινωνική σύγκλιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αφορά τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, αλλά η αυριανή συζήτηση είναι ακριβώς αυτή. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική φάση που επιβάλλει το ξεπέρασμα του έθνους-κράτους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: