Ράιχενμπαχ και group therapy


Τι δεν γίνεται καλά και οδηγείται στην απαξίωση η δημόσια διοίκηση

Του Αντώνη Τριφύλλη                                                           ΤΑ ΝΕΑ 6/12011

Είναι εντυπωσιακό πώς η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Δράσης, γνωστής και ως Task Force, λειτούργησε σαν καθρέφτης. Οχι βέβαια για όσους ενδιαφέρονται να αποδομήσουν μια πρωτότυπη δουλειά της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που μιλάνε για «σκιώδη πρωθυπουργό» ή για «εγκάθετο του 4ου Ράιχ», όπως μας έχουν συνηθίσει η pulp δημοσιογραφία και πολιτική. Αυτοί έχουν μετατρέψει την κριτική, την είδηση ή την ενημέρωση σε μια γλυκιά στα αυτιά φούγκα θεωριών συνωμοσίας.

Οι άλλοι όμως, που καίγονται από την απελπισία της ύφεσης, παρατηρούν στοιχεία, που μπορώ να τα συνοψίσω ως εξής: πώς είναι δυνατόν μια ομάδα 30 ανθρώπων στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, τόσο σύντομα, να παρουσιάσει έναν «καθρέφτη» της ελληνικής παθογένειας; Γιατί δεν είχαμε μπορέσει όλα αυτά τα χρόνια να κάνουμε κάτι παρόμοιο εμείς και χρειάστηκε η έξωθεν βοήθεια; Πώς θα διασφαλιστεί όλα αυτά που διαπιστώνονται να μετουσιωθούν σε πράξη; Μπορεί το πολιτικό σύστημα να αντεπεξέλθει;

Θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Κατ’ αρχάς, είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε τη δομή που χρησιμοποιεί η Ομάδα Δράσης. Για να μπορέσει μια τέτοια ομάδα να παίξει τον ρόλο του πολλαπλασιαστή μηνυμάτων και δράσεων, αναγκαστικά χρησιμοποιεί την ανορθόδοξη μέθοδο της οριζόντιας δομής. Που σε αντίθετη με τη συνηθισμένη δομή «δέντρου» είναι πολύ πιο ευέλικτη. Εκτός αυτού, αδικούμε και τη δουλειά που κάνει η ελληνική ομάδα δράσης με συντονιστή τον Γιώργο Γλυνό. Είναι μια πολυπληθέστερη ομάδα δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων κι η βασική πηγή πληροφόρησης της ομάδας Ράιχενμπαχ. Αυτοί θέτουν προβλήματα και σε συνεργασία με τους «αντικριστές» της Ομάδας Δράσης της ΕΕ βάζουν τις βάσεις για τη λύση τους. Και αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα κληθούν να λύσουν τα προβλήματα μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ενα άλλο στοιχείο που παραβλέπουμε είναι το ότι η Ομάδα Δράσης της ΕΕ δεν παρεμβαίνει μόνο στην ελληνική διοίκηση, αλλά και στην ευρωπαϊκή. Οπως κάθε γραφειοκρατία, και η ΕΕ έχει προβλήματα. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Οι έλληνες αρμόδιοι υπουργοί έθεσαν το πρόβλημα του παγώματος της χρηματοδότησης των οδικών αξόνων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Πέντε δισ. ευρώ λιμνάζουν. Η Ομάδα Δράσης της ΕΕ πήρε το μήνυμα και στράφηκε προς την πηγή του προβλήματος. Υπέβαλε έκθεση στην ΕΕ, η οποία πέρασε νομοθετικές ρυθμίσεις από το Συμβούλιο των Επιτρόπων και τώρα το ζήτημα είναι στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την εποχή της πολιτικής αλλαγής του 1989 για τις χώρες που αργότερα προσχώρησαν στην ΕΕ, η Ενωση κατήρτισε προγράμματα προσαρμογής και ανόρθωσης των κατεστραμμένων χωρών. Θυμάμαι ότι τα πρώτα προγράμματα που ζήτησαν αυτές οι χώρες δεν ήταν οικονομικά. Ζήτησαν βοήθεια για να αποκαταστήσουν το κράτος και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ενα από τα προγράμματα ήταν η εκπαίδευση λειτουργών σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, σχετικών με τις διαδικασίες και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, σε κεντρικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο! Πριν πάμε σε συμπέρασμα ας σας πω μία ακόμα ιστορία.

Οι Ελληνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπούσαν εκείνη την εποχή το 5% του συνόλου των υπαλλήλων. Ομως οι έλληνες προϊστάμενοι το 27%! Τα παιδιά που είχαν προσληφθεί με το κοινοτικό ΑΣΕΠ και χωρίς δυνατότητα «μέσου» διέπρεψαν – διαπρέπουν και σήμερα. Και είναι από την ίδια στόφα των ημεδαπών δημοσίων υπαλλήλων. Αρα; Αρα τα λεγόμενα ότι είναι άχρηστοι οι δημόσιοι υπάλληλοί μας δεν ισχύουν. Αυτό που ισχύει είναι ότι, όλα αυτά τα χρόνια, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποξενωθεί από το έργο τους και απαξιωθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους. Είτε από δυσπιστία είτε από άγνοια στοιχειωδών κανόνων διοίκησης. Αντί λοιπόν να κατηγορούμε τους χειμαζόμενους από μείωση μισθών, απραξία και απαξίωση δημοσίους υπαλλήλους, να πείσουμε τα κόμματα να προτείνουν ένα πρόγραμμα παρόμοιο με αυτά των τέως ανατολικών κρατών. Ταχύρρυθμη εκπαίδευση κομματικών και πολιτικών στελεχών σε βασικές αρχές διοίκησης και project management. Κυρίως χρειάζεται να κατανοήσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός ότι η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να αρχίσει πρώτα από το γραφείο του. Για το οποίο έχει προβλεφθεί με νόμο του 2003 η δημιουργία ενός είδους Task Force με τίτλο «Γραμματεία Υπουργικού Συμβουλίου». Ο νόμος ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Και δεν θα εφαρμοστεί, αν ο όποιος πρόεδρος της κυβέρνησης δεν απαλλαγεί από την ανοχή φέουδων στην κυβέρνησή του. Και τη λειτουργία της κυβέρνησής του με τις αρχές της «ομαδικής δουλειάς», αντί της group therapy.

Οσο για τη Δημοκρατία, δεν χρειαζόμαστε εκπαίδευση. Εδώ γεννήθηκε κι εδώ θα πεθάνει. Οσο υστερούμε όμως στην αποτελεσματική λειτουργία της, επενδύσεις δεν βλέπουμε. Ούτε με ευρώ ούτε με δραχμή. Και η φούγκα των θεωριών συνωμοσίας θα μετατραπεί σε φούγκα του θανάτου. Της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

antonios-pressinfo.blogspot.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: