Υπόθεση “Natura” και εκτός σχεδίου δόμηση


(Ε. Ξένου από το ΒΗΜΑ 23/1/11)

H συζήτηση για τις περιοχές “Natura” δεν αφορά μόνο τις περιοχές αυτές, ούτε καν μόνο τις σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό προστατευόμενες περιοχές. Αφορά όλόκληρη την “εκτός σχεδίου” δόμηση. Και έχει δύο σκέλη:

Το πρώτο είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η βιοποικιλότητα. Κάθε προστατευόμενη περιοχή αφορά κάποιο συγκεκριμένο φυτικό ή ζωϊκό είδος, πολλές φορές και τα δύο, και οι προστατευτικοί περιβαλλοντικοί κανόνες, χρήσεις γής κλπ. αναφέρονται στην προστασία αυτών των ειδών. Επομένως η σωστή επιστημονική αντιμετώπιση είναι κάθε προστατευόμενη περιοχή να μελετάται χωριστά και να διέπεται από ειδικούς και όχι γενικούς κανόνες.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την προστασία του φυσικού τοπίου και την σχέση και αλληλεπίδρασή του με το κτιστό περιβάλλον. Δεν μπορούμε να πούμε ως γενικό κανόνα ότι κάθε κτίριο βλάπτει το φυσικό τοπίο. Αντίθετα ένα έργο λαμπρής αρχιτεκτονικής μπορεί να αναβαθμίσει και να αναδείξει το τοπίο και ταυτόχρονα να αναδειχθεί από αυτό. Ακραίο παράδειγμα τα κτίσματα της Ακρόπολης της Αθήνας που αναδεικνύουν και αναδεικνύονται από τον εντυπωσιακό φυσικό βράχο.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χτίσουμε κάθε σπιθαμή γής. Το μεσογειακό τοπίο είναι ευαίσθητο, με φυτά μικρής κλίμακας, και οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Ιδιαίτερα στα νησιά. Η μέχρι τώρα αντιλήψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και ιδιαίτερα την τουριστική ανάπτυξη βασίστηκαν στην πρωτοκαθεδρία της οικοδομικής βιομηχανίας μέσα στην ελληνική οικονομία. Έτσι καταστράφηκαν παραδοσιακοί οικισμοί και υπέροχα φυσικά τοπία και απαξιώθηκαν όχι μόνο για τους ίδιους τους κατοίκους τους, αλλά και έπαψαν να αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Αυτού του είδους η ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα δεν οδηγεί σε ανάπτυξη αλλά σε μαρασμό. Οι βουλευτές που ξεσηκώθηκαν εναντίον του νέου νόμου για τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές δεν βλέπουν παρά το παλιό μοντέλο ανάπτυξης -που μας ‘εφερε εδώ που φτάσαμε- ενώ ακριβώς η οικονομική κρίση που επικαλούνται πρέπει να γίνει αφετηρια για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, πιο βιώσιμο. Με αυτή την έννοια, μέχρι να γίνουν οι ειδικές μελέτες για κάθε περιοχή, είναι απαραίτητο μέτρο η αραίωση των κτισμάτων στις περιοχές εκτός οικισμών, με προοπτική τη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Στο άλλο άκρο υπάρχουν βέβαια οι φωνές που ζητούν να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση “εδώ και τώρα”. Δηλαδή άνθρωποι, που αγόρασαν με πλήρη νομιμότητα εκτάσεις άρτιες και οικοδομήσιμες, να δούν ξαφνικά αυτή τους η περιουσία να χάνει την αξία της. Αν αυτό πρέπει να γίνει για χάρη του συλλογικού κοινωνικού oφέλους δηλαδή την προστασία του φυσικού πλούτου, τότε οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν; Και με τι λεφτά;

Και ναι μεν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (βλέπε παρακάτω), που ο ρόλος τους είναι η προστασία της φύσης, δικαιούνται να μην τις απασχολεί αυτό το κοινωνικό ζήτημα. Τα πολιτικά κόμματα όμως είναι υποχρεωμένα να έχουν πιο σφαιρική προοπτική, και να ενδιαφέρονται για την κοινωνική δικαιοσύνη – εκτός και αν κατά βάθος ονειρεύονται την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας και την επιβολή σοβιέτ!

Περιμένοντας το νομοσχέδιο στην τελική μορφή του…

…διαβάστε στη συνέχεια:

1. Εξηγήσεις της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη (αποσπάσματα από συνέντευξη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και στο «»ΒΗΜΑ» 23/1/11)

2. Αρθρο του Γ. Λιάλιου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 23/1/11

3. Δήλωση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων

4. Δελτίο τύπου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

5. Δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

6. Δελτίο Τύπου της  ΔΡΑΣΗΣ

Τίνα Μπιρμπίλη: Μετά τις Natura, τι θα χτίσουμε;

…Με το νομοσχέδιο αυτό καταργούμε τις παρεκκλίσεις στους όρους δόμησης για τις περιοχές αυτές, και ορθώς πράττουμε. Οι παρεκκλίσεις έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων που αναπτύχθηκαν μεταξύ του κράτους και των πολιτών τις τελευταίες δεκαετίες. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενο μια καινούργια αρχή, αυτή την πολιτική υλοποιούμε όλοι. Οσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα, αλίμονο αν ο σχεδιασμός μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου είναι η αλόγιστη οικοδόμηση των περιοχών Natura. Μετά από αυτές, τι θα χτίσουμε;…

…- Ηδη, με την τροποποίηση που συζητήσαμε, τα οικόπεδα που είναι τουλάχιστον τέσσερα στρέμματα σήμερα θα μπορούν να οικοδομηθούν και στο μέλλον. Αντίθετα, σε περιπτώσεις που γίνεται κατάτμηση μεγαλύτερων εκτάσεων, θα απαιτείται ελάχιστη επιφάνεια οικοπέδου δέκα στρεμμάτων. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση και πρέπει να σας πω ότι δεν προέκυψαν δυσμενή σχόλια για τους όρους δόμησης. Κατά τη διαβούλευση με την κοινοβουλευτική επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που ακούστηκαν, εισηγηθήκαμε την τροποποίηση. Ο βασικός όμως στόχος, που είναι η κατάργηση των παρεκκλίσεων, δηλαδή της δυνατότητας δόμησης σε όσο μικρό οικόπεδο θέλεις, είναι αυτός που πιστεύω ότι θα γίνει από όλους αποδεκτός(….)

(…) «Μπορούμε να παραμένουμε απαθείς σε περιοχές που οικοδομούνται εντελώς άναρχα;» αναρωτιέται. «Μπορούμε να μη συνεχίζουμε να κάνουμε τίποτα για την προστασία της Σκοπέλου,της Αλοννήσου,ακόμη και της Χαλκιδικής;»

Οι αντιδράσεις για τις ζώνες Νatura μπορεί να προκάλεσαν τον μεγαλύτερο θόρυβο για την κυρία Μπιρμπίλη, αλλά η πιο σοβαρή κατηγορία που δέχεται στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι με την πολιτική της στερεί από τη χώρα κάθε δυνατότητα ανάπτυξης, οικονομικής ή τουριστικής.
«Μα ποιος αρνείται την ανάπτυξη; Αλλά το θέμα είναι να συμφωνήσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Η ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε μια περίοδο που το κράτος αναζητεί επειγόντως έσοδα δημιουργεί όντως μια πίεση. Αλλά δεν κρίνονται όλα σε ένα εξάμηνο.Μπορούμε για ένα εξάμηνο να δεσμεύσουμε τις μορφές ανάπτυξης της χώρας για δεκαετίες» σημειώνει και προσθέτει: «Δεν λέει κανείς να μείνει ως έχει το Ελληνικό. Να προσπαθήσουμε όμως ώστε να γίνουν τέτοιες επενδύσεις έτσι ώστε στο μέλλον ο κάθε τουρίστας που θα φθάνει στην Αθήνα να αφήνει μισή μέρα κενή για να επισκεφθεί το Ελληνικό».
περισσότερα:  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=326863&dt=23/01/2011

Το όριο των 10 στρεμμάτων

Του Γιωργου Λιαλιου

Το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή έχει μια ασυνήθιστη πρωτιά: έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους επιστημονικούς φορείς που γνωρίζουν το αντικείμενό του, αλλά δέχθηκε δριμεία επίθεση από τους βουλευτές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ολα δείχνουν ότι η συζήτηση για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, αλλά και τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης δεν έχει ακόμα το απαραίτητο υπόβαθρο για να προχωρήσει.

Στο επίκεντρο της κριτικής του σχεδίου νόμου βρέθηκε μια ρύθμιση για τις περιοχές Natura. Σε μια προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα (δηλαδή το Ευρωδικαστήριο), καθώς το 2012 λήγει η προθεσμία της χώρας να λάβει μέτρα για τις Natura, η υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ρύθμιση κοινή για όλες τις περιοχές του δικτύου: ανάμεσα σε άλλα, την αύξηση του ορίου αρτιότητας και κατάτμησης στα 10 στρέμματα. Πρόκειται για μια ρύθμιση μεταβατική, καθώς σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, όλες οι Natura πρέπει να μελετηθούν χωριστά, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να ανταποκρίνονται στα προβλήματά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλά εθνικά πάρκα (δηλαδή «ομαδοποιημένες» Natura) ισχύουν πολύ αυστηρότεροι περιορισμοί από αυτούς που προτείνει το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα.

Η επίμαχη ρύθμιση ωστόσο στοχοποιήθηκε πολιτικά, με αποτέλεσμα να ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στην υπουργό για να την αποσύρει. Η νέα πρόταση υποχωρούσε σημαντικά έναντι των αρχικών προθέσεων του σχεδίου νόμου: διατηρήθηκαν μόνο το κατώτερο όριο κατάτμησης των 10 στρεμμάτων (δηλαδή τα οικόπεδα δεν θα μπορούν να «κόβονται» σε μικρότερα κομμάτια) και η κατάργηση των πολεοδομικών παρεκκλίσεων (στις οποίες η υπουργός δεν μπορεί να υποχωρήσει καθώς υπάρχει πλούσια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της κατάργησής τους). Κατά τα άλλα, όποιος κατέχει ένα οικόπεδο από 4 στρέμματα και άνω θα εξακολουθήσει να μπορεί να κτίζει όπως σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτή θα είναι και η τελική πρόταση που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Το κύριο επιχείρημα που τέθηκε αφορούσε το πολιτικό κόστος που θα είχε η απαγόρευση των 10 στρεμμάτων. Ομως, πόσους αφορά στην πραγματικότητα; Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη (Σχολή Δασολογίας, Τμήμα Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ και WWF Ελλάς), το 74,6% των περιοχών Natura στη χώρα μας ήδη υπόκειται σε περιορισμούς ή απαγόρευση της δόμησης. Πιο συγκεκριμένα, το 34,5% εντάσσεται σε κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας (εθνικά πάρκα, εθνικοί δρυμοί, υγρότοποι Ραμσάρ, καταφύγια άγριας ζωής, αισθητικά δάση, ζώνες οικιστικού ελέγχου, κ.λπ.) ή έχουν άλλους περιορισμούς στη δόμηση (λ.χ. ολόκληρη η εκτός σχεδίου Αττική έχει ελάχιστη αρτιότητα 20 στρεμμάτων). Ενα επιπλέον 40,15% του δικτύου Natura είναι δάση, επομένως η δόμηση υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς ή απαγορεύεται εντελώς. Επομένως, το σχέδιο νόμου αφορά το υπόλοιπο 25% των Natura, ή αλλιώς το 5,35% της επικράτειας της χώρας και μόνο όσους ιδιοκτήτες κατέχουν σε αυτό από 4 έως 10 στρέμματα…

Ολα δείχνουν ότι το συλλογικό συμφέρον (αυτό των κατοίκων του υπολοίπου 94,65% της χώρας) θα παραγκωνιστεί, ενώ η εγχώρια πολιτική σκηνή θα εξακολουθήσει να κοιτά με δέος τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, αυτές στις οποίες η δόμηση εκτός σχεδίου δεν υπάρχει ούτε καν ως έννοια.

Εκτός σχεδίου παραλογισμός !

Δήλωση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός περιοχών Natura 2000

Η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας. Αυτό υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Όπως σταθερά υποστηρίζουν οι οργανώσεις, αλλά και σχεδόν το σύνολο των φορέων του περιβαλλοντικού και τεχνικού κόσμου, το δικαίωμα για δόμηση εκτός σχεδίου αποτελεί ένα αναχρονιστικό ελληνικό εφεύρημα που εξʼ ορισμού καταργεί οποιονδήποτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε 750 τ.μ., έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα και δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς. Ακυρώνει επίσης οποιαδήποτε προσπάθεια για σωστό σχεδιασμό που τώρα πλέον καθίσταται επιτακτικός, για την ολοκληρωμένη προστασία της βιοποικιλότητας και την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Και δημιουργεί την αίσθηση ότι «όπου γης, οικόπεδο!»

Η επίμαχη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί μια αυτονόητη και ελάχιστη ρύθμιση για τις περιοχές Natura 2000 που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες, με βάση το κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ).

Σύμφωνα με τις 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις, το γεγονός ότι η Ελλάδα του 2011 ακόμα λειτουργεί με τον παραλογισμό της εκτός σχεδίου δόμησης είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Μόνη λύση είναι η ολοκληρωτική κατάργηση της νομοθεσίας που επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση και τις παρεκκλίσεις, με παράλληλη μέριμνα για τις οποιεσδήποτε αδικίες και έγκριση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού (ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ) που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον Πρωθυπουργό να λάβει σαφή θέση για το θέμα και να κάνει πράξη τη χθεσινή δήλωσή του ότι «η Ελλάδα αλλάζει». Η συνέχιση της χαοτικής κατάστασης που προκαλεί για τον φυσικό χώρο η εκτός σχεδίου δόμηση θα αποτελέσει απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, χωρίς στιβαρή πολιτική βούληση.

WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Greenpeace, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Αρχέλων, MOm, Αρκτούρος, Καλλιστώ.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ

Κατάργηση της Εκτός Σχεδίου δόμησης ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Τετάρτη, 19 Ιαν. 2011, 13:00
Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, οι εκπρόσωποι Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος και Ελεάννα Ιωαννίδου έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση για την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει, από το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, τη διάταξη για αύξηση του ορίου αρτιότητας για οικοδόμηση εκτός σχεδίου στις προστατευόμενες περιοχές.«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζουν τυφλά τα πάντα, εξεγέρθηκαν με επιτυχία για  ένα στοιχειώδες ημίμετρο που απαιτεί η κοινή λογική. Αν οι προστατευόμενες περιοχές οικοδομούνται όπως τα παράλια της Αττικής, τότε από τι προστατεύονται;Η πολιτική για το περιβάλλον δε μπορεί να χαράζεται με ρουσφέτια. Είναι η ώρα να  συζητήσουμε σοβαρά ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα καταργεί πλήρως την εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς να αδικεί τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων κλήρων. 

Το περιβάλλον δεν προστατεύεται με δηλώσεις καλών προθέσεων, αλλά με πολιτική βούληση που η κυβέρνηση εξαντλεί αλλού. Κυρία Μπιρμπίλη, κύριε Παπανδρέου,   εξηγήσατε έστω στους βουλευτές σας τους λόγους που αποκλείουν την εκτός σχεδίου  δόμηση σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη;»

ΣΥΡΙΖΑ : Τοποθέτηση Ηρ. Διώτη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, για αύξηση ορίων αρτιότητας (διατήρηση της βιοποικιλότητας)

24/01/2011 11:32

Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με τη διάταξη του νομοσχεδίου «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας κ.α. διατάξεις» που προβλέπει αύξηση του ορίου αρτιότητας από τα 4 στα 10 στρέμματα, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και ειδική αγορήτρια του ν/σ στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου, μετά και από παρελκυστικά ρεπορτάζ που είδαν το φως τη δημοσιότητας, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

Το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» που έφερε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, περνά ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι λυπηρό που κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, οι συνάδελφοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χάριν κυρίως ψηφοθηρίας θυμήθηκαν να κάνουν όψιμα την “επανάστασή” τους απέναντι στο κόμμα τους, για το ζήτημα της αύξησης των ορίων αρτιότητας από τα 4 στα 10 στρέμματα, προκειμένου να προασπίσουν δήθεν τα δικαιώματα των μικροϊδιοκτητών γης. Οι ίδιοι βουλευτές που σηκώνουν σήμερα τα λάβαρα της αντίστασης, είναι οι ίδιοι που χωρίς δεύτερη σκέψη ψήφισαν όλη τη λαίλαπα των αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων που έχει φέρει έως σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 9, παρ. 2α («Στα γήπεδα που βρίσκονται εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός των ορίων των οικισμών, οι οποίοι υφίστανται νομίμως προ του 1923, ή εκτός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, σε Ε.Ζ.Δ. και Ζ.Ε.Π., το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων ορίζεται σε 10.000 τ.μ. Δεν εφαρμόζονται κανενός είδους σχετικές παρεκκλίσεις»), η διάταξη είναι ένα μέτρο σε θετική κατεύθυνση, χωρίς όμως να λύνει το μεγάλο πρόβλημα, τη μεγάλη αναχρονιστική, παγκόσμια πατέντα που είναι η εκτός σχεδίου δόμηση στην χώρα μας.
Ως εκ τούτου η αύξηση του ορίου αρτιότητας στα 10 στρ. σε περιοχές NATURA εξακολουθεί να είναι ημίμετρο, όσο δεν ολοκληρώνονται τα χωροταξικά σχέδια και δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι χρήσεις γης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, πόσο δε μάλλον σε περιοχές που χρήζουν ειδικής προστασίας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ίδιο το νομοσχέδιο, την Τρίτη 26/01 οπότε και συνεχίζεται στην Επιτροπή η κατ’ άρθρον συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί ειδικότερα σε όλα τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν από το ν/σ και θα καταθέσει τις προτάσεις του.

δράση : δελτίο τύπου

Προστατευόμενες περιοχές και δόμηση

Για άλλη μια φορά, η υπουργός Περιβάλλοντος υποχωρεί στις πιέσεις βουλευτών που νομίζουν ότι τα μικροσυμφέροντα  ολιγάριθμων οικοπεδούχων ψηφοφόρων τους ταυτίζονται με το γενικό συμφέρον.

Η ανάπτυξη της Ελλάδας εξαρτάται από την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε κρίση επειδή διαδοχικές κυβερνήσεις υποχωρούσαν κάτω από παρόμοιες πιέσεις: για διορισμούς, για παροχές, για συντελεστή δόμησης, κλπ.

Στις προστατευόμενες περιοχές NATURA, το κράτος οφείλει να λάβει όσα μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Το πρώτο μέτρο είναι η πλήρης κατάργηση της θεσμοθετημένης ασυδοσίας που ονομάζεται «εκτός σχεδίου δόμηση». Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να έχει προηγηθεί ο σχεδιασμός του πώς θα γίνεται η δόμηση με σχέδιο. Έως ότου γίνει αυτό, ορθώς, ορθότατα, επεδίωξε η υπουργός τον περιορισμό της κατάτμησης. Κακώς υπαναχώρησε.

Όφειλε ακόμη η υπουργός να ελέγξει, έστω δειγματοληπτικά, τις οικοδομικές παρανομίες στις οποίες επιδίδονται οι ίδιοι διαμαρτυρόμενοι οικοπεδούχοι στις περιοχές NATURA και εναντίον τους να εφαρμόσει, χωρίς δισταγμό, όσα προβλέπει η νομοθεσία. Διότι η κοινωνία δεν δέχεται να υφίσταται περιορισμούς και την ίδια ώρα να χασκογελούν σε βάρος των κορόιδων όσοι κατά σύστημα παρανομούν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: