Με αφορμή την δημοκρατική επανάσταση της Τυνησίας: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Επί πολλά χρόνια δεξιοί και αριστεροί υποστηρίζουν ότι η δημοκρατία δεν ταιριάζει σε όλους τους λαούς, αλλά είναι κυρίως “δυτική” εφεύρεση και οι δημοκρατικές αρχές δεν έχουν οικουμενική αλλά σχετική αξία. Υποστηρίζουν ότι άλλοι λαοί, ιδιαίτερα οι μουσουλμανικοί, πρέπει να περάσουν κι εγώ δεν ξέρω από ποια μεταβατικά στάδια μέχρι να γίνουν “ώριμοι” για δημοκρατία. Και ότι η δημοκρατία δεν εξάγεται. Με αφετηρία αυτόν το σχετικισμό δικαιολογούν αυταρχικές πρακτικές ακόμη και απίστευτες βαρβαροτητες όπως οι δημόσιες εκτελέσεις, οι λιθοβολισμοί ή η κλειτοριδεκτομή ως στοιχεία τοπικής “κουλτούρας”.

Αυτή η νοοτροπία από τη μια υποκρύπτει ρατσισμό κάτω από “προοδευτικό” μανδύα, από την άλλη υποβαθμίζει τις κατακτήσεις της δημοκρατίας. Επιπλέον είναι και ανιστόρητη, γιατί ολόκληρη η πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού σημαδεύτηκε από εισαγωγές- εξαγωγές, δάνεια και αντιδάνεια ιδεών και πρακτικών μεταξύ των λαών.

Και φυσικά δεν εξηγεί το γεγονός γιατί σε όλες αυτές τις “ανώριμες” χώρες υπάρχουν γενναίοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνήθως πληρώνουν ακριβά με φυλακίσεις, βασανιστήρια, ακόμη και με τη ζωή τους.

Σε ορισμένες ευτυχείς ιστορικές στιγμές, όπως αυτή τη στιγμή στην Τυνησία, ένας ολόκληρος λαός ξεσηκώνεται για δημοκρατία, κοινωνική ισότητα και ευημερία, χωρίς ίχνος αναφοράς σε ισλαμισμό, αν και μουσουλμάνοι, έχοντας μάλιστα την τύχη ο αγώνας αυτός να είναι αχειραγώγητος και ακηδεμόνευτος. (προς το παρόν).

Όλοι αυτοί που φοβούνται και ανησυχουν για την εξάπλωση της Τρομοκρατίας- και δικαίως- δεν καταλαβαίνουν ότι η υποστήρηξη δημοκρατικών κινημάτων όπως της Τυνησίας είναι ο καλύτερος τρόπος για την ριζική καταπολέμηση της Τρομοκρατίας: η δικαίωση των αγώνων των λαών για δημοκρατία και ευημερία υποσκάπτει τα κοινωνικά αίτια της στροφής προς τον θρησκευτικό φανατισμό και την Τρομοκρατία, ιδιαίτερα των νέων. (Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα πρέπει να ατονίσει η αστυνομική πρόληψη και καταστολή των τρομοκρατικών ενεργειών)

Αλλά και γι αυτούς που ανησυχούν για τα κύματα της μετανάστευσης, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για να συμβάλλουν στη μείωση του φαινομένου, βοηθώντας τα δημοκρατικά κινήματα σε αυτές τις χώρες και όχι συνάπτοντας σχέσεις φιλίας με τις τυρανικές κυβερνήσεις.

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλιας δέχτηκε με εγκαρδιότητα τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν και μάλιστα εξέδωσε και δελτίο τύπου, όπου εξήρε τους κοινούς τους δημοκρατικούς αγώνες!! -Και μετά ανησυχούμε που έρχονται οι καραβιές των Ιρανών προσφύγων στην Ελλάδα.

Επίσης όλοι αυτοί οι “προοδευτικοί” και “αντιιμπεριαλιστές” που υποστηρίζουν τη Χαμάς στην Παλαιστίνη, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στον Παλαιστινιακό λαό. Οι κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης, ιδιαίτερα η Γαλλία, υποστήριξαν για χρόνια το τυρανικό και διεφθαρμένο καθεστώς του Μπεν Αλή. Στην Ελλάδα δυστυχώς όχι μόνο οι κυβερνήσεις διαχρονικά δείχνουν κυνισμό και αδιαφορία, αλλά και πολλοί “προοδευτικοί” μέσα από μια πλήρη ιδεολογική διαστροφή όχι μόνο αδιαφορούν αλλά και πολλές φορές υποστηρίζουν τους λάθος ανθρώπους (τι να πρωτοθυμηθώ: τον Μιλόσεβιτς; τη Χεσμπολλάχ; τον Τσάβες; ακόμη και εμμέσως τους Ταλιμπάν!) και είναι ανίκανοι να αναγνωρίσουν τα πραγματικά δημοκρατικά κινήματα, όπως στην Τεχεράνη, στη Λευκορωσία και τώρα στην Τυνησία, ιδίως όταν δεν χωρούν στα ιδεολογικά τους καλούπια.

…Και οι καραβιές συνεχίζουν να φέρνουν της γής τους κολασμένους…

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: