ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Επιστροφή στο κέντρο από τον πεζόδρομο της Πανεπιστημίου!

ΤΟ ΒΗΜΑ Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010 ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Δραστικές παρεμβάσεις και κίνητρα για την ενίσχυση των υποβαθμισμένων περιοχών έχουν πέσει στο τραπέζι για το νέο Ρυθμιστικό στην Αττική.

Μείωση του συντελεστή δόμησης στη φορτωμένη τσιμέντο Αθήνα και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης (Παγκράτι, Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, πλατεία Αμερικής κ.α.) περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για τη διαμόρφωση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής 2020 (ΡΣΑ 2020). Στην ίδια κατεύθυνση οι επιστήμονες του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) σχεδιάζουν, σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου
Οικονομικών, να δώσουν φορολογικά και οικονομικά κίνητρα σε όσους κατοίκους και επαγγελματίες παραμένουν στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να διασωθεί η καρδιά της πόλης από την γκετοποίηση. Προσανατολίζονται επίσης σε αύξηση των προστατευομένων περιοχών με προτεραιότητα στη μετατροπή του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου και της Λαυρεωτικής σε δύο μεγάλα αυτοδιαχειριζόμενα πάρκα πολιτισμού και αναψυχής. Το νέο ΡΣΑ 2020, όπως έχει δεσμευτεί η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, αναμένεται να παρουσιαστεί ως το τέλος του έτους.

Τα κίνητρα για την ενίσχυση της κατοικίας και των χρήσεων που φιλοξενούν επαγγελματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στα κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και στον Ελαιώνα, συζητήθηκαν σε συνάντηση στελεχών του ΟΡΣΑ και του υπουργείου Οικονομικών. Οι προτάσεις που επεξεργάζονται αφορούν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε υποβαθμισμένες περιοχές (π.χ. Κυψέλη, Πατήσια κ.α.) με στόχο ελαφρύνσεις στην αγορά πρώτης κατοικίας, στον φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών και στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Για τους δρόμους που έχουν πληγεί από την κρίση (Πατησίων, Ερμού κτλ.) προτείνουν μείωση του συντελεστή εμπορικότητας. Το Παγκράτι, η Κυψέλη, η περιοχή του Γκύζη, τα Εξάρχεια, η πλατεία Αμερικής ήταν άλλοτε ζωντανές περιοχές διότι ανθούσε το «μικροεμπόριο». Η εγκατάλειψή τους από την πολιτεία οδήγησε στη φυγή των μόνιμων κατοίκων προς τα προάστια, στον «θάνατο» του εμπορίου και στην υποβάθμισή τους.

Για να ξανακερδίσουν οι περιοχές αυτές λίγη από την παλιά τους αίγλη θα πρέπει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΡΣΑ κ. Ι.Πολύζο, να χαρακτηριστούν για την επόμενη πενταετία «περιοχές προς αναβάθμιση», να τεθούν περιβαλλοντικοί όροι και να ξεκινήσουν παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο με δίκτυα για κίνηση πεζών και ποδηλάτων, διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων κτλ. Τα απαραίτητα κονδύλια για τις παρεμβάσεις, όπως επισημαίνει ο κ. Πολύζος, μπορούν να εξασφαλιστούν είτε από το Πράσινο Ταμείο είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Εξετάζεται ακόμη και η προοπτική επιδότησης του τραπεζικού δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας ή για επαγγελματική επένδυση στις περιοχές αυτές αλλά και για βελτίωση των ιδιοκτησιών στο πρότυπο των προγραμμάτων «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» ή «Βελτίωση της όψης των κτιρίων» του Δήμου Αθηναίων. Με τον δήμο ο ΟΡΣΑ διαπραγματεύεται τη μείωση των δημοτικών τελών και με το υπουργείο Εργασίας μελετά τις δυνατότητες για αγορά πρώτης κατοικίας σε υποβαθμισμένες περιοχές με τα κριτήρια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Στα σχέδια για επιστροφή στο κέντρο εντάσσονται και εκείνα που αφορούν τη σύνδεση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης με το Εθνικό Αρχαιολογικό μέσω ενός «μεγάλου περιπάτου» στην Πανεπιστημίου ως την πλατεία Αιγύπτου. Η κυκλοφοριακή μελέτη αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη μετά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Σκέψεις υπάρχουν ακόμη και για πεζοδρόμηση της Ιπποκράτους.
Μέσα στον προγραμματισμό για την αναβάθμιση της Αθήνας εντάσσονται και τα σχέδια για τη βελτίωση της εικόνας τριών πλατειών του κέντρου της πόλης: Κουμουνδούρου, Δικαιοσύνης και Κάνιγγος. Προτεραιότητα, όπως επισημαίνει ο κ. Πολύζος, θα δοθεί στην επαναλειτουργία εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων. «Θεωρώ μεγάλο λάθος να φύγουν υπηρεσίες και υπουργεία από το κέντρο της Αθήνας» επισημαίνει ο κ. Πολύζος, έχοντας ως βάση ότι για να μείνει μια πόλη ζωντανή πρέπει να παραμείνουν υπηρεσίες και μια παραγωγική βάση.

Γενικότερος στόχος του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, αποτελεί η ανάσχεση της επέκτασης της πόλης, δηλαδή της «χαλαρής» διάχυσης της δόμησης προς πάσα κατεύθυνση, γεγονός που συνεπάγεται και νέες υποδομές (αυτοκινητοδρόμους, σχολεία κτλ.). Οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, όπως αναφέρει ο ίδιος, αποτελούν μια ακριβή λύση και το μοντέλο που θα προωθηθεί μέσω του νέου ΡΣΑ 2020 θα είναι εκείνο της «πεπερασμένης πόλης». Για να επιτευχθεί αυτό, θα ληφθούν άμεσα μέτρα όπως είναι η κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση- και σε αγροτεμάχια από δύο στρέμματα ως και 750 μέτρα.

Πάρκο και συνέδρια στα ανάκτορα του Τατοΐου

Το ένα τρίτο του Νομού Αττικής, με βάση το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, θα είναι προστατευόμενο. Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί αυστηρό καθεστώς προστασίας για περίπου 500.000 στρέμματα στις οροσειρές Πατέρας, Πάστρα, Γεράνεια και Κιθαιρώνας και σχέδιο επέκτασης του Υμηττού κατά 2.200
στρέμματα στα νότια και διασύνδεσή του με το θαλάσσιο μέτωπο.

Επίσης θα ξεκινήσει μελέτη για την προστασία και την ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου (οι γενικές κατευθύνσεις είχαν δοθεί στο ΠΔ του 2007 για την προστασία της Πάρνηθας), συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων. Η μισή έκταση είναι δασική και προστατεύεται αυστηρώς, ενώ το νοτιοανατολικό τμήμα του κτήματος μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πάρκο στο οποίο θα υπάρχουν χώροι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης, κυρίως στην περιοχή του συγκροτήματος των βοηθητικών κτιρίων. Συμβατές λειτουργίες με τον χώρο οι οποίες εξετάζονται είναι η λειτουργία ξενοδοχείου, εστιατορίου, ιππικής λέσχης, εμφιαλωτηρίου κρασιού κτλ. Τα ανάκτορα θα επισκευαστούν προκειμένου να στεγάσουν διεθνή πολιτικά συμβούλια, συνόδους, πο λιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ειδικής θεματολογίας, μουσείο κτλ.

Θεματικό πάρκο ή αλλιώς υπαίθριο μουσείο θα δημιουργηθεί στον ορεινό όγκο της Λαυρεωτικής (30.000 στρέμματα). Τα παλαιά κτίρια της γαλλικής εταιρείας θα επισκευαστούν, ενώ θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του κοινού, ενώ προβλέπεται ακόμη επαναλειτουργία του βιομηχανικού τρένου.
Ορια και επανασχεδιασμός στο παραλιακό μέτωπο

Ελάχιστες αναμένεται να είναι οι αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο Ρυθμιστικού του 2009 όσον αφορά το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Ειδικότερα στις ζώνες συγκέντρωσης οικονομικών δραστηριοτήτων (π.χ. Σκαραμαγκάς, λιμάνι Πειραιά κ.ά.) μεταξύ άλλων προτείνεται αυστηρός περιορισμός της αποκλειστικότητας στη χρήση του παράκτιου μετώπου. Στους πόλους ανάπτυξης τουριστικής υποδομής και αναψυχής (π.χ. Αγιος Κοσμάς) προτείνονται βελτίωση των υποδομών στις μαρίνες, εξασφάλιση πρόσβασης σε ζώνες περιπάτου ή σε ακτές κολύμβησης, οργάνωση και επανασχεδιασμός υφισταμένων ξενοδοχειακών μονάδων με στόχο τον σεβασμό του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων από τις δραστηριότητες των επισκεπτών. Στις ζώνες ήπιας αναψυχής και σε περιοχές παραθερισμού (π.χ. Κινέτα, Πόρτο Ράφτη, Φώκαια κτλ.) θα προβλέπεται περιορισμός στη δόμηση, οργάνωση τουριστικών υποδομών, απομάκρυνση ασύμβατων δραστηριοτήτων κτλ. Τέλος, στις ζώνες προστασίας και ανάδειξης φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος (π.χ. Βουρκάρι, λιμνοθάλασσα Ωρωπού, νησί Πατρόκλου, Βραυρώνα) θα θεσμοθετηθούν θαλάσσιες και παράκτιες προστατευόμενες περιοχές εντός των οποίων θα απαγορεύονται κάθε είδους δόμηση και οχληρές δραστηριότητες.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=365059&dt=05/11/2010#ixzz14RTKD7Em

Advertisements

2 Responses to ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 1. Ο/Η Φανή Χορμόβα λέει:

  Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προθέσεις αναβάθμισης των υποβαθμισμένων συνοικιών του Κεντρου από τον ΟΡΣΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος , επειδή συν τοις άλλοις βιώνω προσωπικά την κατάσταση. Η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής ή η ρηχά εννοούμενη φιλομεταναστευτική πολιτική, αναγκάζει όλο και περισσότερους ημεδαπούς κατοίκους του Κέντρου να φύγουν , επειδή η καθημερινότητά τους έπαψε να είναι οικεία και υποφερτή . Οι συνοικίες αυτές έχουν ήδη γκετοποιηθεί με την έννοια, ότι σε κάθε μια από αυτές έχει συγκεντρωθεί εξαιρετικά υψηλός αριθμός μεταναστών συγκεκριμένης εθνότητας ή διαφόρων εθνοτήτων, που καθορίζουν αισθητικά και πολιτισμικά τον χαρακτήρα τους. Η απόφαση της φυγής δεν είναι εύκολη , αλλά δεν είναι και ευχάριστο, να ζει κανείς σαν ξένος μέσα στην ίδια του την χώρα. Ούτε το να βλέπει κανείς την περιουσία του, που μπορεί να αγοράστηκε με δάνειο και να είναι κόπος μιας ολόκληρης ζωής , να υποβαθμίζεται ή να αγοράζεται από ευκατάστατους πλέον μετανάστες για ένα κομμάτι ψωμί ….

  Οι ηλικιωμένοι στον Αγιο Παντελεήμονα είχαν την συνήθεια τα βραδάκια να αγοράζουν ένα σουβλάκι και να κάθονται να το τρώνε στα παγκάκια , κουβεντιάζοντας με τους γείτονες στην Πλατεία του – σήμερα «μαντρώνονται» στα διαμερίσματα πρίν δύσει ο ήλιος . Το ίδιο και στην Πλατεία Κυψέλης , που έσφυζε από ζωή , όπου από μια συγεκριμένη ώρα και μετά κάνουν «πιάτσα» αφρικανές πόρνες , με τον «νταβά» τους στην παραπέρα γωνία να επιβλέπει την κίνηση . Ελληνες δεν κάθονται πλέον στα παγκάκια της να κουβεντιάζουν όπως πρώτα .

  Κάποτε οι δρόμοι ήταν καθαροί, το περιβάλλον κόσμιο και γίνονταν και διαγωνισμοί για το πιο όμορφο μπαλκόνι. Το σημερινό αισθητικό περιβάλλον των συνοικιών αυτών χαρακτηρίζεται από τα εσώρουχα και τα σεντόνια των μεταναστών, απλωμένα στα μπαλκόνια και τα παράθυρα και τις σακκούλες των σκουπιδιών, που συχνά πετάγονται από τα παράθυρα και σκάνε στον δρόμο. Δεν ενοχλούν απλά επειδή προέρχονται από αλλοδαπούς – θα ενοχλούσε αισθητικά εξ ίσου , αν τα εσώρουχα και τα σεντόνια ήταν ελληνικής ιδιοκτησίας – καλώς ή κακώς, όμως, αυτά τα φαινόμενα ήταν παλαιότερα άγνωστα σ’ αυτές τις συνοικίες και η εικόνα τους διαφορετική. Και παρότι υπάρχει νόμος, που απαγορεύει το κρέμασμα της μπουγάδας στα μπαλκόνια , ουδείς ελέγχει , παρατηρεί ή βάζει πρόστιμο… Οι Αρχές είναι ανύπαρκτες κι άμα το πεί ο Διαχειριστής, εισπράττει την φιλοφρόνηση, ότι είναι ρατσιστής !….Κατά τα άλλα η Αθήνα είναι μια τουριστική Πόλη, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρερται για την εμφάνισή της ….

  Ο Κυψελιώτης, ο κάτοικος της Πλατείας Αμερικής ή της Πλατείας Βικτωρίας είχε κοινωνικά και πολιτισμικά ένα διαφορετικό περιβάλλον, χωρίς ναρκέμπορους, πρεζόνια, μαστρωπούς και πόρνες – αυτό το περιβάλλον δεν το έχει πλέον, αλλά αρνείται να το διαγράψει. Περισσότερο δε προβληματίζεται, όταν έχει και παιδιά: Όταν τα Ελληνόπουλα είναι στο δημόσιο νηπιαγωγείο και στο δημόσιο σχολείο κ.τ.λ. μειοψηφία , ο Ελληνας γονέας λογικά διερωτάται , τί είδους και τί επιπέδου παιδεία θα έχει το παιδί του, ανάμεσα σε παιδάκια, που δεν ξέρουν καν επαρκώς την γλώσσα . ….

  Το πρόβλημα των κατοίκων του Κέντρου δεν είναι το να ζούν δίπλα τους αλλοδαποί – δεν είναι θέμα ούτε ρατσισμού ούτε ξενοφοβίας , όπως ανόητα διατείνονται οι διάφοροι λαϊκιστές – πολιτικοί και άλλοι.. Τους ενοχλεί, όμως, το ότι παρά την θέλησή τους και παντελώς αυθαίρετα τους έχει επιβληθεί μέσα στην ίδια τους την χώρα ένας τρόπος ζωής, που δεν επικροτούν και μια καταπιεστική καθημερινότητα , με πλείστες όσες αρνητικές προεκτάσεις σε πολλά επίπεδα , γι αυτό και πολλοί φεύγουν. Κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να φύγουν, στην λογική πως δεν «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα» και ανθίστανται. Αλλοι δεν μπορούν καν να φύγουν και νοιώθουν παγιδευμένοι .

  Το πρόβλημα , κατά την γνώμη μου , δεν είναι, πώς θα αποφευχθεί η γκετοποίηση , γιατί η γκετοποίηση είναι ήδη υπαρκτή. Το πρόβλημα είναι, πώς θα αποκεντρωθεί ο υπερβολικά μεγάλος μεταναστευτικός πληθυσμός, που έχει συσσωρευθεί σ΄αυτές τις συνοικίες και πώς θα δημιουργηθεί μια διαφορετική κοινωνική σύνθεση και διαστρωμάτωση, που θα αποτελέσει την βάση για ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και για τον γηγενή πληθυσμό. Σαφώς και πρέπει οι εναπομείναντες Ελληνες να παραμείνουν στο Κέντρο και να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να εγκατασταθεί περισσότερος ελληνικός πληθυσμός στο κέντρο της Αθήνας, όμως τα κίνητρα θα πρέπει να αποτείνονται σε Πολίτες , που θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν και επαγγελματικά ( εμπορικά κτλ.) σ΄αυτόν τον χώροι. Πολύ φοβάμαι, ότι το κίνητρο για φθηνή πρώτη κατοικία θα γίνει κράχτης για εύπορους μετανάστες, οι οποίοι θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες, οπότε θα ενισχυθεί η δομή του γκέτο. Ηδη έχει αγοραστεί μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων στις συνοικίες του Κέντρου λόγω των χαμηλών τιμών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ελληνικός πληθυσμός δεν πρόκειται να επανακάμψει.

  Οι διαδικασίες της αναβάθμισης της ζωής στο Κέντρο πρέπει να επισπευστούν, αρχίζοντας με το πρόβλημα της ασφάλειας. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών απέδειξαν, ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να δρομολογήσει δυσάρεστες πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον. Τα προεκλογικά «γιαουρτώματα» των Πολιτικών, που επεσκέφτηκαν τις συνοικίες του Κέντρου, τα επικροτούν καθώς φαίνεται πολλές χιλιάδες ψηφοφόρων, οι οποίοι με την ψήφο τους έδειξαν, πως, αφού το επίσημο κράτος αδιαφορεί για την τύχη τους, αρχίζουν να ψάχνουν αλλού για προστάτες.

  Φανή Χορμόβα

 2. […] Τίνας Μπιρμπίλη (βλέπε και παλαιότερο άρθρο στο blog: ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: