Το δίλημμα του Μουσείου και το αίνιγμα της Σφίγγας Της ΜΕΛΙΤΤΑΣ ΓΚΟΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ*


Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης των Tchoumi-Φωτιάδη μου αρέσει. Είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα εξαιρετικό έργο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που αναδεικνύει με ιδιοφυή τρόπο τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ξέρω ότι πολλοί άλλοι συμπολίτες μας κρίνουν διαφορετικά -και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το έργο είναι καρπός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, δηλαδή της πιο έγκυρης και δημοκρατικής διαδικασίας. Αλλωστε η Αθήνα, όπως και κάθε ζωντανή πόλη, εκτός από τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, έχει ανάγκη και από λαμπρά έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

 

Πρόσφατα, όμως, το ΚΑΣ μαζί με το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισαν τον αποχαρακτηρισμό ως διατηρητέων τριών πολυκατοικιών της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με σκοπό την κατεδάφισή τους, για την καλύτερη ανάδειξη του Μουσείου. Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για έγκλημα κατά της αρχιτεκτονικής και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα η πρώτη πολυκατοικία, έργο του αρχιτέκτονα Κουρεμένου (1925), συνδυασμός art deco και κλασικισμού, με ψηφιδωτά και ανάγλυφα, είναι κτήριο κυριολεκτικά μοναδικό. Επιπλέον και τα τρία μαζί αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του μετώπου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που σήμερα δίκαια μπορεί να καυχηθεί ως ο ωραιότερος πεζόδρομος του κόσμου!

Σύμφωνα με τους όρους του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, οι πολυκατοικίες αυτές διατηρούνταν και με αυτό το δεδομένο είχαν εκπονηθεί όλες οι αρχιτεκτονικές μελέτες. Και σωστά, γιατί δεν μπορεί ένα νέο έργο, όσο σημαντικό και να είναι, να γίνεται αιτία καταστροφής ενός παλαιότερου, επίσης σημαντικού. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια διλήμματα. Λύση μπορεί να βρεθεί χωρίς να αδικηθεί ούτε το νέο ούτε το παλαιότερο κτήριο. Εννοείται πως οι ακαλαίσθητες πίσω όψεις πρέπει ν’ αναπλαστούν. Με την αφαίρεση του αυθαίρετου επιπλέον ορόφου της πολυκατοικίας, η άμεση οπτική επαφή του γυάλινου ορόφου του Μουσείου με τον Παρθενώνα -που έτσι κι αλλιώς υπάρχει- είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Αν το πρόβλημα είναι η θέα του εστιατορίου του Μουσείου, αξίζει το τίμημα; Εχουν μείνει πολλά ενδιαφέροντα κτίσματα στην Αθήνα; Το συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ψήφισε ομόφωνα κατά της κατεδάφισης, το Πολυτεχνείο έχει κάνει προσφυγή και η Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά (www.ellinikietairia.gr) μαζεύει υπογραφές για τη διάσωση. Η συζήτηση έχει φουντώσει.

…Πριν από λίγες μέρες περνούσα πάλι από εκεί και θαύμαζα στην πρόσοψη την ψηφιδωτή παράσταση με τον Οιδίποδα και τη Σφίγγα. Και μου φάνηκε ότι άκουσα τη Σφίγγα να ρωτάει ένα διαφορετικό αίνιγμα: «Ποιο είναι εκείνο το ζώο, που με το ένα χέρι δημιουργεί και με το άλλο καταστρέφει;».

* Αρχιτέκτων, μέλος των «Οικολόγων Πράσινων»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 20/07/2007
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: