Tην D-Day τη χρωστάμε και στον Τούρινγκ


Alan_TuringΗ Απόβαση στη Νορμανδία δε θα ήταν δυνατόν να γίνει με επιτυχία χωρίς την ιδιοφυϊα του αφανούς ήρωα, μεγάλου μαθηματικού, αναλυτή κρυπτογραφίας, μηχανικού υπολογιστών και φιλοσόφου ΑΛΑΝ ΤΟΥΡΙΝΓΚ,  (Alan Turing) που έσπασε τον κώδικα του ENIGMA, της τρομερής κρυπτογραφικής μηχανής των Γερμανών:  Συνέλαβε την ιδέα ότι μόνο μια άλλη μηχανή θα μπορούσε να την νικήσει και κατασκεύασε μια μηχανή αποκρυπτογράφισης, που υπήρξε ο πρόγονος των σημερινών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Χάρις σ’ αυτή τη μηχανή, την ΒΟΜΒΕ, οι Σύμμαχοι, όχι μόνο μπορούσαν να πληροφορούνται τις κινήσεις του γερμανικού στρατού, αλλά μπόρεσαν να τους στείλουν παραπλανητικές πληροφορίες για τον τόπο της απόβασης. Κάποιοι ιστορικοί υπολογίζουν ότι χωρίς τη συμβολή του ο πόλεμος θα είχε κρατήσει άλλα δύο χρόνια!

Μετά τη νίκη, ο Τούρινγκ όχι μόνο δεν τιμήθηκε, αλλά – σαν άλλη Ζαν ντ’ Αρκ–  διώχθηκε επειδή ήταν ομοφυλόφιλος και  ίσως επειδή ήταν μια ιδιόμορφη και απρόβλεπτη προσωπικότητα, κάτοχος μεγάλων μυστικών – και καταδικάστηκε σε χημικό ευνουχισμό που πιθανόν να τον οδήγησε στον θάνατο. (Ο θρύλος λέει ότι αυτοκτόνησε με ένα δηλητηριασμένο μήλο.)  Η μνήμη του αποκαταστάθηκε μόλις το 2009 με τη δημόσια συγγνώμη από τον προθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και την μεταθανάτια απονομή χάρητος από τη βασίλισσα το 2013.

Ο Τούρινγκ όλη του τη ζωή ερευνούσε τον μηχανισμό της ανθρώπινης νοημοσύνης και προβληματιζόταν για τη σχέση και τις αναλογίες που θα μπορούσε να έχει με μια τεχνητή νοημοσύνη.

Σχολιάστε